Kisalföld logö

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 9°C Még több cikk.

Még gondtalanul üzemel

Úgy tűnik, az időjárás méltányolja a csornai csatornagondokat, hisz ezen a télen eddig jóval kevesebb csapadék hullott, mint egy évvel ezelőtt.
Csornán az a furcsa helyzet állt elő az elmúlt esztendő januárjában, hogy szippantókocsikkal kellett szállítani a szennyvizet az úgynevezett vákuumos csatornarendszerből. Voltak olyan napok, amikor négy gép dolgozott folyamatosan, mivel a sok csapadék és belvíz miatt háromszorosára növekedett szennyvízmennyiséggel a csatorna nem tudott megbirkózni.

Különösen a Tátra utca sarkán álló vákuumgépháztól távolabb eső városrészeken – így a Lehel tértől északra eső területeken, Kis-Csorna déli oldalán, valamint keleten a 85-ös főúttól délre lévő utcákban – Nap, Patak, Uszoda, Hegyeshalmi és Gorkij – volt komoly az üzemzavar. Miként annak idején Déri István, a Pannon-Víz zrt. csornai üzemmérnökségének vezetője érdeklődésünkre elmondta (Kisalföld, 2006. január 11.), ennek az az oka, hogy a vákuumszelepaknák a hozzájuk tartozó gyűjtővezetékekkel együtt feltelnek vízzel, ezért a vákuumhatás nem érvényesül. Még az is előfordult, hogy a szennyvíz visszafelé, a lakásokba folyt.

Egy év elteltével sokkal nyugodtabb a helyzet, a rendszer jól működik. Ez pedig azért van így, mert ezen a télen eddig közel sem hullott annyi csapadék, mint tavaly. Ám nem biztos, hogy ez így is marad.
Ezúttal Déri Istvántól megtudtuk, hogy a zrt. fejlesztette a jármű- és eszközállományát. A megnyugtató azonban az lenne, ha Csorna vákuumos csatornarendszerét alkalmassá tudnák tenni arra, hogy rendkívüli esetben a normál mennyiségű szennyvíznek akár a többszörösét is képes legyen elvezetni.

Az üzemmérnökség vezetője szerint készült egy helyzetfelmérés, s ezután kell kialakítani a végső fejlesztési koncepciót. De mint mindenhez, a csatorna működésénél tapasztalt hiányosságok megszüntetéséhez is pénz kell. Így vélhetően hamarosan az lesz a legfőbb kérdés, hogy honnan lehet a szükséges anyagiakat előteremteni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gépkocsit kapott a napközi

A csornai fiatal fogyatékosok részére nyílt napközi otthonnak gondot okozott, hogy csak egy autó… Tovább olvasom