Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Medvehagymás kenyér és kecskesajt

A falusi turizmusban lát némi lehetőséget az Öntés Jövőjéért Alapítvány elnöke. Minacciné Halász Emma szerint apró lépésekkel, de a Kapuvárhoz tartozó községbe lehet csalogatni a természetkedvelő látogatókat.
A falusi turizmus „elvárásaihoz" mérten medvehagymás fonott kenyér és házilag készített szörp fogadja a belépőt Minacciné Halász Emma öntésmajori portáján. Az Öntés Jövőjéért Alapítvány elnöke szerint nem is véletlen a házi készítésű vendégcsalogató tízórai, hiszen alapítványának egyik, ha nem a legkiemeltebb célja a falusi turizmus fejlesztése.
A turistacsalogató látványosságok első helyén a közeljövőben átadandó Hanság Múzeum áll, ennek külső és belső felújítása már az utolsó fázisban van.

Minacciné Halász Emma: A Katicamajor állatai is vendégekre várnak.
Minacciné Halász Emma: A Katicamajor állatai is vendégekre várnak.

– Számos terv született Kapuváron (a község a szomszéd város közigazgatási területéhez tartozik) arra, hogy lehetne a falusi turizmust fejleszteni. Szerepelnek ebben az olcsó helyi telkek, a kialakítható civil- és művésztelep, vagy akár a község központjának felújítása is, ám annyit mindenképpen hozzá kell tenni, a turistacsalogatás terén a legnagyobb elmaradás még mindig a szabad szálláshelyek terén észlelhető – mondta Minacciné Halász Emma.

A Fertő–Hanság Nemzeti Park által fejlesztett múzeum mellett helyi kezdeményezésekkel is várják a látogatókat. Egy kapuvári vállalkozó jóvoltából nemrég költözött Öntésre az úgynevezett „Katicamajor", ahol kecskesajttal és kecsketejjel várják a betérőket.
– Emellett idén 7–17 éves gyermekeket várunk az első alkalommal megrendezett lovastáborba, melyhez már szálláshelyekkel is készülünk – mondta az alapítványi elnök. Az állatok és a természet megismerésén túl a kézművesség bemutatására, tanítására is szerveznek táborokat, tanfolyamokat Öntésmajorban.

– Vannak azonban községünkben olyan pontok, melyek nem éppen a vendégcsalogató kategóriához tartoznak. Így például a felében-harmadában lebontott egykori Swanczer-istállók (azóta bánják Öntésen, hogy nem pályáztak az ipartörténeti értékkel bíró épületek hasznosítására), vagy az egynémely betelepülő által lomis raktárnak használt belterületek – panaszkodott Minacciné Emma. Utóbbival kapcsolatban Cserpes Sándor, a körzet önkormányzati képviselője elmondta, az említett terület tulajdonosa ellen jelenleg is eljárás folyik.

A nem odafigyelő öntésiekkel szemben az alapítvány számos akciót szervez a település csinosítására. Többek közt szemétszedési akciókkal, parkosítással, gyógynövénykertészet létesítésével igyekeznek szépíteni Öntésmajor bel- és külterületeit. Legutóbb az ivókutat, a labdarúgópálya környékét és a kiállított tűzoltókocsit újították fel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nincs megfelelő pályázat a kisfalvaknak

A nekik megfelelő, csekély önerőt kívánó pályázatokat hiányolják a községi polgármesterek. Korábban… Tovább olvasom