Kisalföld logö

2017. 05. 23. kedd - Dezső 14°C | 24°C Még több cikk.

Matekpéldák helyett is rózsákat rajzolt

Páli - Nem tartja magát művésznek, képeit magában hordozza, melyek egyszer csak előbújnak. Módos Imréné Páliban amatőr festő, a saját és családja örömére alkot.

Mint anya a gyermekét, úgy hordozza magában a festményeket, melyek egyszer csak előbújnak az ecset segítségével, állítja magáról Páliban Módos Imréné. Ági néni nem tartja magát művésznek, saját kedvtelésére alkot. Képet még soha el nem adott, a festés számára szenvedély.

Ági néni 1935-ben jómódú gazdacsaládban született Páliban. Élte a parasztleányok mindennapi életét, libákat, teheneket őrzött. És közben rajzolgatott. Amíg például lánypajtásai a palatáblán matekoztak, ő rózsákat rajzolt a krétával. Egy parasztcsaládban akkoriban nem volt ez éppen megszokott, szülei mégsem nehezteltek rá. Talán azért, mert ők is művészlelkek voltak.


– Édesapám és édesanyám, de nagyszüleim is ügyes kezű emberek voltak és a rokonaim között is akadtak hasonlók – mesélt gyerekkoráról Ági néni. – A templomban ma is látható egy kereszt, melyet nagyapám bátyja készített. És őrzök egy szoborfejet is, ami nagyanyámat ábrázolja. A testvére faragta. Én gyerekfejjel rajzolgattam. Nagy divatjuk volt akkor az emlékkönyveknek. Kevés gyerek volt, akinek ne díszítettem volna ki az oldalakat. Később aztán már lehetett kapni vízfestéket, majd már olajfestéket is. Ahogy növekedtem, könyveket vásároltam a festészetről és szívesen jártam kiállításokra. Esztergomban egy tárlaton találkoztam egy festőművésszel. Ő néhány napig foglalkozott velem, tanította az ecsetkezelést, a festékkeverést és megismertetett néhány szakmai fogással.

Módos Imréné lakását saját képei díszítik. Látszik, hogy nem eladásra készültek, hiszen alig-alig akad hely már a falakon. Szobafestőt is csak olyat hívnak, aki vállalja, hogy a szögek a falban maradhatnak. A gyerekeinek, unokáinak, rokonoknak persze ajándékoz festményeket és ˝megrendelésre˝ is képes ecsetet fogni. Kinek csendélet kell, kinek lovak, másnak téli táj. Ági néni szívéhez a fák és a virágok állnak legközelebb. ˝Talán, mert köztük élek˝ – jegyzi meg.

Módosék lakását Páliban Ági néni képei díszítik. A fák és virágok állnak hozzá legközelebb.
Módosék lakását Páliban Ági néni képei díszítik. A fák és virágok állnak hozzá legközelebb.

Azt mondja, ha bánatos vagy fáradt, a festés, a képek segítik kilábalni a levertségből. Élete leg- hosszabb öt esztendeje volt, amikor nem fogha- tott ecsetet a kezébe.

– Megbetegedtem, kezelésre jártam és a lányom ˝eltiltott˝ a hobbimtól. Tudtam, hogy igaza van, én is élni akartam, de nagyon nehéz időszak volt. A boldogságot, amikor letelt a tiltás, nem lehet elmondani. Azt az
érzést csak az ismeri, akitől elvették már azt, amit igazán szeret, ami a szenvedélye. Tudom, hogy nem minden képem tökéletes, nem mind jó, de az én szívemnek mégis kedvesek – fogalmazott.

Ági néni manapság is festeget. Műterme a hátsó üveges terasz vagy jó időben az udvar. Ha dolgozhat, erőt merít. Úgy véli, ilyenkor mindent elfelejt, ami rossz. A legfontosabb pedig talán az, hogy örülni tud minden elkészült alkotásának.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Helyi intézmények őrzik nevüket

Rábaköz - A ciráki iskola Horváth Imre, a kisfaludi Bakody Elemér nevét viseli. Nem országos hírűek,… Tovább olvasom