Kisalföld logö

2017. 06. 26. hétfő - János, Pál 18°C | 30°C Még több cikk.

Második menet a félmilliárdért

Csorna - Sikeres pályázattal 6–800 millió forintos fejlesztés valósulhat meg a belvárosban.

Felújítanák a városháza előtti teret, a Premontrei park szabadtéri színpadát és a Szent István téri parkot is.

A csornai önkormányzat újra benyújtja a Nyugat-dunántúli Operatív Program felhívására a belváros megújítását célzó pályázatát. Akár 540 millió forint európai uniós támogatást is nyerhet a település.

Megszépülhetne a Premontrei park és a városháza előtti tér is. Tavaly Csorna hasonló pályázatát forráshiány miatt elutasították a döntéshozók.

Európai uniós forrásból a városháza előtti teret is felújítanák Csornán. Közel félmilliárd forintot remélnek az önkormányzati vezetők.
Európai uniós forrásból a városháza előtti teret is felújítanák Csornán. Közel félmilliárd forintot remélnek az önkormányzati vezetők.

– Idén újra próbálkozunk, sokkal jobb, kiforrottabb, a célkitűzésekhez jobban illeszkedő pályázati anyaggal rendelkezünk –fogalmazott portálunknak Gyopáros Alpár alpolgármester. A dokumentum benyújtási határideje október 30., így az október 28-i testületi ülésen végleges választ kaphatunk a még eldöntendő kérdésekre.

Az egy évvel ezelőtti anyaghoz képest várhatóan több módosítás is lesz idén. Csökkentették például a közösségi célú kiadások tervezett szintjét.

Takarékosabb módon kívánják megvalósítani a Premontrei park szabadtéri színpadának és környékének, illetve a Szent István téri parknak a megújítását. Továbbra is hangsúlyos része a pályázatnak a polgármesteri hivatal előtti tér fejlesztése.

– A pályázat legjelentősebb eleme most is a művelődési ház épületének teljes felújítása és bővítése. Jobban át kell gondolnunk azonban leendő funkcióit. Külsejében nem tér el a tavalyi tervtől az idei elképzelés, de funkciójában még bőven változhat. Továbbra is él ugyanis az a változat, miszerint a tánciskolát költöztethetnénk a megújuló épületbe. Felvetődött azonban most is a képviselő-testületet már ciklusok óta foglalkoztató terv, hogy a könyvtár költözhetne össze a művelődési központtal. Az intézmények amúgy is szervesen együttműködnek, csak helyileg különül el egymástól a két egység. Számítások szükségesek még annak az elképzelésnek a beépítéséhez is, ami a piac és a vele járó közlekedési problémákra adhat választ. A tavalyi projektünkhöz képest óriási előrelépés, hogy komoly külső partnereink lesznek az idei pályázatban. Részben vállalkozások, részben pedig egyházi szereplők – jegyezte meg az alpolgármester.

Az biztos, hogy nyertes pályázat esetén bruttó 6–800 millió forintnyi fejlesztés valósulhat meg a belvárosban 2010-ben.

Olvasóink írták

25 hozzászólás
12
 • 25. rick 2009. október 28. 11:44
  „24.

  Megegyeztünk : )”
 • 24. judit4 2009. október 28. 10:36
  „Gratulálok MacGyver, teljesen egyetértünk.
  rick! Tudod, mit? Annak nevezel, engem, aminek akarsz, eszedhez mérem. De akkor is tudom, hogy én normálisan és logikusan gondolkodó ember vagyok, legfeljebb kissé kevés az infom.”
 • 23. MacGyver 2009. október 23. 10:09
  „Most akkor a polgárok vagy a politikusok, választott vezetők döntenek? November 8. a polgárok. Aki nem szavaz, az régi rendszerekben "bízik" valószínű. A régi rendszerek pedig nagyon nem működnek. Az hogy lehet, hogy szinte 3 évig semmi sem történik, majd a 4. évben hirtelen elkezdenek utat építeni, és épületeket felújítani. Aki házat épít az folyamatosan építi, csinosítja környezetét. Csorna az alvó "város", egy nagy falu, mert csak vissza fejlődik. Régen ( 70-80-as évek ) központi hely volt, munka és más téren is. Valószínű, ha a civil polgárok, a lakók döntenének, már előbbre járnánk minden téren. Nagyon vemhes ez a termál is, de csak nem akar megszületni. Áder úr, Papp úr vajon miért nem segít a nehéz szülésnél? Lehetne több keresztapja is a gyereknek, szegény árva bizonyára örülne is neki. Csorna kinek kell? Ki vetett rá szemet? Mert akkor szoktak valamit szándékosan leépíteni, ha azt olcsón meg szeretnék majd venni.
  A beharangozott ipari park és a régi üzemek inkább hasonlít kísértet kastélyra, mint termelő, munkahelyteremtő beruházásokra.”
 • 22. rick 2009. október 23. 08:25
  „20.

  Sok igazság van abban amit leírtál.

  Mondjuk szerintem is polgári engedetlenséggel lehetne csak kicsikarni az elkerülőt. A bejelentett tüntetésekkel, félpályás lassításokkal nem sokra megyünk. Azzal meg ha politikus áll az akció élén, a másik oldal lesöpri egy legyintéssel, hogy kampányfogás. De kérdem én, hol vannak a tökös polgárok, akik keményen harcolnak? Nem a politikus ellen, hanem a városért?”
 • 21. janka 2009. október 23. 06:05
  „Na végre MacGyver. Erről van szó! Ezt Jól Összefoglaltad!”
 • 20. MacGyver 2009. október 23. 03:58
  „Nem próbálkozni kell, cselekedni. Tervek már voltak ( választási kampány fogás ), füstbe is mentek.
  Pár autós leáll tiltakozni a város x végén időnként, holott mindenki tudja és érzi, hogy kell az elkerülő.
  Az illetékesek még csak számolgatnak, forgalmat és spekulálnak a földel, leendő nyomvonallal. Közben minden ember bosszankodik a nagy forgalom, légszennyezés miatt. Vasutunk még van, használjuk is. Van két, három vasúti átjáró. Egy nehéz teher szerelvényt betolni a Sopron - Szombathely vasúti átjáróba, egyet a Hegyeshalom és egyet a barbacsi átjáróba. És, hogy teljes legyen a káosz, egyet a Farád - Jobaháza, egyet a bősárkányi átjáróba. Mentő, tűzoltó átmehet és a helyi lakósok, de más nem. Aztán az okosok döntsék el, szükség van-e a csornai elkerülőre. 1-2 nap, garantáltan megjönne az urak esze. Amit a pártok elfüstölnek kampányokra, abból sok okos dologra lehetne költeni, mert az maradandó értéket növel.
  CS. KOVÁCS ATTILA miért nem kattog a fényképező gépe amikor a "Koronánál" beáll a kereszteződésbe a kamion, Bartók Béla út, gimi, másik körforgalomnál bedugul a város? Ha rábaközi, ezeket miért nem írja meg, tudósítja, talán napszemüvegben jár?
  Ha már az utaknál tartunk, aki javítja alkalmatlan a munka elvégzésére. Egy normális járdát sem bír csinálni, hogy javítana akkor utat rendesen? A volt Erzsébet presszó előtt leaszfaltozott járda is pocsék, még arra sincs eszük, hogy kifelé lejtő réteget készítsenek. Lejtő, pár fok amin a víz lefolyik ( gravitáció? ) , és nem kell pl. esőben az embereknek nagyobbnál nagyobb pocsolyákat kerülgetni. Művelődési ház előtti járda évek óta nem szúrja senki illetékes szemét sem? Lehetne még sorolni, vagy csak autóval közlekednek az urak? Akinek nincs helyismerete, könnyen elázik! Ehhez mennyi pénz forrás szükséges, hogy az emberek a fejüket is használják? Ez megoldható?
  A források felhasználása.. Üzemanyag adótartalmából és a súlyadóból olyan utak lehetnének, de mégis másra költik. A pártok ígérnek fűt fát, aztán a végén teljesen mást csinálnak. Öszöd? Egyik oldalon előírják, hogy mit mire lehet, vagy szabad használni, a másikon meg csak szórják a pénzt?
  Két ismert orvosi szaktekintély is leírta, hogy az egészségház felesleges beruházás volt, és a kezelés is kb. 2 perccel növekszik. Hány baklövés kell még az uraknak?
  Beszédes esték, és parlamenti politikus jövő építés helyett ideje lenne cselekedni. Gyopáros úr valószínű népszerűbb lenne, ha beülne az egyik leendő mozdonyba masinisztának.
  Ha meg már a szomszéd fűtését is belekeverte valaki.. Miért is nem volt igény anno a csornai termálkút hőenergiájának távfűtési hasznosítására? Mert az akkori tisztelt képviselő urak azt a választ adták egy szakember okos felvetésére, hogy erre Csornán nincs szükség. Pedig az összes épület olcsó fűtése megoldott lett volna. El is adták még gyorsan akkoriban a termál kutat, hogy nehogy még valakinek eszébe jusson hasonló okos ötlet.. Szinte az egész ország alatt geotermikus energia van, és a drága gázt égetik. Aztán csodálkoznak, hogy egyre több ember szeretne leválni a drága távhőről?
  Miről is kell szavazni? Na itt a baj.”
 • 19. rick 2009. október 22. 14:46
  „17.

  Tényleg magadtól kérdezed (12), vagy esetleg tőlem (13).
  De egyébként rád gondoltam. Kérd ki nyugodtan magadnak, messzemenőkig is akár, ha így jobb.

  A város nem pályázhat elkerülőre. Bár tényleg az lenne a legfontosabb, de akkor sem pályázhat. Részben azért, mert nincs ilyen kiírás, de főként azért, mert nem a városé a 85-ös és 86-os út. Gondolom te se például a szomszédod fűtéskorszerűsítésére pályázol, hanem a sajátodra.

  Furcsa logika az néhányaktól, hogy amíg nincs meg a legfontosabb (az út) addig ne legyen se kórház, se művház, se városközpont, se rendezvény, se semmi, ami egyébként amúgy esetleg megoldható.”
 • 18. judit4 2009. október 22. 09:07
  „16.
  Ja és még valami én még a kastélyba is jártam óvodába megsúgom, aki csornai, az tudja hol volt és milyen jó volt.”
 • 17. judit4 2009. október 22. 09:03
  „12.
  Remélem nem rám céloztál, az utolsó mondattal, mert azt a legmesszebb menőkig kikérem magamnak.
  A másik, én csak arra szerettem volna célozni, hogy ok., hogy pályáznak az épületek rendbetételére, de nálam az elkerülő áll az első helyen. A polgármesteri hivatal nem fog még egy darabig összedőlni, meg a többi épület sem, de az még véleményem szerint az elkerülő miatt várathatna magára a felújításuk (bár a művközpont miatt régóta háborgok én is).
  Viszont mindennapos probléma a közlekedés, a zaj és a tiszta levegő kérdése a városunkban. Lehet, hogy ez csak azoknak fontos, akik a főút mellett lakik? Mert akkor bizony ez szomorú. Magyarul, szerintem az elkerülőért igen is harcolnia kellene a város minden polgárának, főleg akik a tűzhöz közel vannak,mert ha mi ezt nem tesszük meg, akkor nagy ívben tesznek ránk fentről, mint sajnos ez tapasztalható. Úgy látszik ez egy nehéz küzdelem lenne és pénz sem jönne a házhoz a képviselőinknek és inkább a fenti épületek pályázatát választják, vagy ki tudja milyen politikai célok állnak a háttérben.”
 • 16. miro132 2009. október 21. 14:46
  „én még emlekszem a Ráth Kastélyra ami a mostani városháza mellett volt de lebontották. Ja és arra is hogy buszpályaudvar volt a mostani városháza helyén ahol a közös fodrászat is működött...”
 • 15. Jerry 2009. október 20. 20:45
  „Nem tudom,az ide írogatók közt ki van itt régi csornai,akik még emlékeznek az alábbiakra.A könyvtár valamikor a jelenlegi kultúrcikk bolt helyén működött.Onnan költöztették be a jelenlegi premontrei rendházba, ahol akkor még a tanács is működött.Nem volt igazán jó helyen.Már akkor felvetődött, hogy kerüljön be a műv házba, ott alakítanak ki neki helyet. Mivel közművelődési,technikai szempontból nem szerencsés a két intézmény, mivel a könyvtárnak olvasóterem, tároló helyek, csend és egyéb dolog is kell, célszerűbb önálló épületbe elhelyezni.Mivel a rendőrség épülete akkor ürült meg, hosszas vita után megkapta a könyvtár, és így a Szent István téri gyerek könyvtárral egy épületbe került,ahol még külön hangtárat sikerült kialakítani. A gyerek könyvtár helyére pedig beköltöztek a pártok,mszp, fidesz A műv házban akkor működött egy tánciskola,aminek idejére át kellett rendezni az aulát, az ifi házból hozott technikát fel kellett szerelni.Ekkor jött az ötlet, hogy megszűnt kisz ifjusági házában,amit vissza vett a város, legyen a táncház, amiből majd tánciskola lett,és egészen jól működött.Próbaterem, színpad, hangosítás minden megvolt, méghozzá még a kiszesek társadalmi munkájából.Az égész jól működött, aztán mindenféle szponzorok, vállalkozók beleszóltak a szakmai munkába.Most megint össze akarják vonni ezeket az intézményeket, gondolom, már meg is van a terv az épületek magán hasznosítására.Milyen szép is lesz majd egy helyiségben népi táncot oktatni, a másikban szalon táncot, a kettő közt olvasótermet működtetni,és ezek felett mondjuk egy színházi előadást tartani, a pincében gyakorló rockzenekarral.Azt hívják Csornán fideszes fejlesztésnek, hogy elseperjük a régi értékeket, kerül,amibe kerül. Elvégre nem nekik kell megfizetni, hanem az adófizető polgároknak.”
 • 14. felsoszeri 2009. október 20. 17:25
  „Arról van szó, amit rick ír - a szakma megkérdezésének hiánya meg egyszerűen nem igaz, úgy hallottam, volt több egyeztetés is, csak esetleg nem vettek rajta részt a háziorvosok.

  Én azt nem értem, hogy számtalan cikk és hozzászólás után még mindig sokaknak nem világos, hogy az elkerülő, illetve a főutak nem az önkormányzat pénzéből épülenek/javítódnak stb.”
 • 13. rick 2009. október 20. 16:30
  „12.

  Ha tisztában vagy azzal, hogy a célhoz rendelt forrást miként lehet elkölteni, akkor nem értem miért kevered ide azokat az amúgy egyébként tényleg fontos dolgokat, amikre konkrétan ebből a kalapból nem lehet költeni. Amúgy meg vihar a biliben, lehet, hogy nem is lesz semmi ebből a fejlesztésből, hiszen még csak benyújtották a pályázatot.

  ( Bocs, de aki HP-ként viselkedik azt néha HP-nek gondolják :) )”
 • 12. judit4 2009. október 20. 14:11
  „11.
  Nagyon jól tudom, hogy a konkrét célhoz rendelt forrást nem lehet akár hol elkölteni, én aztán pont ilyen helyen dolgozom.
  Ahány ember annyi sorrend, de én úgy gondolom, hogy létezik egy ésszerű sorrend, amivel talán a legtöbb logikusan gondolkodó ember egyetértene. (Ja, én nem a "fodrászos műkörmös" fajta csaj vagyok:)”
 • 11. rick 2009. október 20. 13:28
  „10.

  Remélem egyre többen leszünk, akik megértik, hogy nem egyetlen egy rangsor létezik. Konkrét célhoz rendelt forrást nem lehet elkölteni teljesen más területen. Tudom, nehéz megérteni. De ez nem egy háztartás, ahol úgy is megy, hogy a kosztpénzből inkább fodrászra meg műkörmösre költök, mert az fontosabb.”
 • 10. judit4 2009. október 20. 12:32
  „Remélem egyre többen leszünk, akik az utak és a közlekedés kérdését tesszük első helyre.
  Felsőszerinek azt üzenem, közlekedjen biciklivel és legalább 1x tapasztalja meg azt az érzést, hogy mennyire ráz a bringa és hogy mi történik akkor, ha a sok repedés közül az egyik félreviszi a kerekét.... a következményt ugye nem kell mondanom... de ennél persze sokkal többről van szó.”
 • 9. janka 2009. október 20. 10:49
  „Hát szerintem mi nem egy városba lakunk.A körforgalomnál a kezekre gondol?Ami tényleg szép az a régi községháza.A kórház mögötti fejlesztés pedig megint a szakma megkérdezése nélkül történt ezt felénk pazarlásnak hívják. Hiába a sok millió forint, ha nincs párbeszéd, összefogás.Már pedig összefogás az nincs.Már most rettegnek az intézmény vezetők a tavaszi váltástól, mert a kutyát sem érdekli, hogy milyen jó szakember csak az , hogy jobb oldali vagy bal oldali. Csornán olyan, hogy szimplán ember nem létezik csak párthovatartozás. Én ebben látom a kudarcok gyökerét.
  7. Hozzászólással teljesen egyet tudok érteni”
 • 8. felsoszeri 2009. október 20. 09:59
  „Én azt látom, hogy egyesek minden egyes cikkhez, ami valami fejlesztésről, előbbrelépésről, beruházásról szól, csak károgni tudnak.

  Inkább azt kéne észrevenni, hogy szinte hetenként jelenik meg valami hír arról, hogy hogyan fejlődik a város. Ezt eddig, az elmúlt tizenvalahány évben nem nagyon lehetett hallani, az új vezetés pedig 3 év alatt több száz millió forintot hozott a városnak.

  A művház fejlesztését gondolom úgy képzelik el, hogy bővítik az épületet, megfeleleő átépítéssel elférhet a néptánciskola, de könyvtár is.

  Én nagyon örülök annak, hogy végre látszik a fejlődés, épül - szépül a város.”
 • 7. rick 2009. október 19. 22:32
  „4.

  Nem vagyok elvakult. Szerintem is szarul áll az elkerülő kérdése, és vicc, hogy ekkora jobb+bal parlamenti potenciállal ami az elmúlt több mint egy évtizedben a városnak kijutott semmire se mentünk. Áder személyes kudarca ez, de ugyanúgy Józsié is. Tulajdonképpen a városért való politizálás kudarca.

  A termál is katasztrófa, meg a kórház is. Csomó kérdés szükségtelenül agyon van politizálva, ettől aztán nyugodtan keresztet is lehet rá vetni.

  De ettől még az, nem kéne keverni a szezont a fazonnal, valamint fújni a válogatott baromságokat minden egyes cikkhez néhányaknak. Ha meg valaki mégis ezt teszi, akkor viselje el a besorolását.”
 • 6. miro132 2009. október 19. 20:15
  „forgalom : a két körforgalmat hiba volt megépíteni azokat sürgősen el kellene bontani és helyükre jelzőlámpás csomópontot kellene építeni. Ezekkel a forgalmat a belvároson kívül lehetne tartani és a feltorlódott autók igy megoszlanának a soproni/szombathelyi és a győri/óvári út között....

  Ha nem lenne pénz a körforgalom elbontására akkor legalább szökősávokat építsenek melyek a körforgalmat megkerülik és a kisíves kanyarodókat külön sávokba terelik melyek elkerülik a körforgalmat. Ilyen lehetne az Óvári útnál Győr felől Óvár felé és a belváros felől a József Attila utcába is. Ekkor legalább a buszok gyorsabban jutnának be a pályaudvarra. Gondolom kis elemzéssel a helyzetet javítani is lehetne. Az önkormányzatnak nem csak ölbe tett kézzel kellene várnia az elkerülőre hanem más alternatív megoldást kellene keresnie nem ?”
25 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sütemények versenyeztek

Csorna - A könyvtári hét keretében süteménysütő versenyt hirdetett a Martincsevics Károly Városi… Tovább olvasom