Kisalföld logö

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -2°C | 4°C Még több cikk.

Másnak képzelték a társulást

Rábapordányban nem szeretnének még tíz-tizenöt évet várni a csatornázással.
A több mint ezeregyszáz lélek lakta Rábapordányban is az a helyzet, mint másutt, tennivaló ugyan lenne, de a megvalósításhoz szükséges pénz hiányzik. Így az elképzeléseket, terveket is szerényen fogalmazzák meg.
– Idén elkészült az Arany János utca burkolata. A beruházást pályázati segítséggel két ütemben valósítottuk meg 12 millió forintos költséggel – tájékoztatta a Kisalföldet Balogh Zsolt polgármester. – A Zrínyi utcát a következő évben szeretnénk rendbe tenni, ha sikerül támogatáshoz jutnunk. A kátyúzást elvégeztük, hogy egyáltalán alkalmas legyen az út a közlekedésre. A felújítás tervei már elkészültek. Szükség lenne járdafelújításra is, ám ehhez is pénz kellene.

A polgármester elmondta: idén befejeződött a sportöltöző felújítása, ehhez a Nemzeti Sporthivataltól 4,6 millió forintot kaptak. Az összeghez – amely ötven százalékban utófinanszírozott és folyamatban van az elszámolás – 1,2 milliót saját forrásból kellett hozzátenniük. Jelenleg a sikeres pályázatnak köszönhetően folyamatban van a községháza külső tatarozása, hőszigetelése. Ez a munka kétmillió forintba kerül.
Rábapordányban óvoda, iskola, konyha működik, ám a település vezetője szerint fel kell készülni arra, hogy a gyereklétszám tovább csökken. Az önkormányzat döntése értelmében a falu kimaradt a többcélú kistérségi társulásból, mert az iskolát szeretnék megtartani.

„ Jó ötletnek indult a kistérségi társulás, de ami lett belőle, az már nem nyerte el a tetszésünket. Mi egy-két gyerek hiánya miatt nem akartuk bezárni az iskolát. Más feladat pedig, például a belső ellenőrzés, nálunk már 2003 óta működik a társulás nélkül is. A szélerőműprogramhoz viszont csatlakoztunk, amely reményeink szerint egy év múlva megvalósul."

Az önkormányzat tervei között szerepel a 402 méter mély artézi kút felújítása. De ehhez a falu lakosságának összefogása is szükséges. Egy Rábapordányból elszármazott személy már felajánlotta anyagi segítségét. A faluban egyelőre nincs szennyvízcsatorna. A beruházásról tárgyalnak, keresik a megfelelő megoldást. A polgármester úgy vélte, ha állami támogatásra várnak, akkor legfeljebb 2015–2020 táján csatornázhatnak. Jövőre folytatni szeretnék az út- és járdafelújítást, de mint minden elképzelés megvalósítása, ez is pénzfüggő.

Végezetül érdeklődésünkre Balogh Zsolt elmondta: egy évvel a választás előtt korai még arról dönteni, hogy a következő ciklusban is vállalná-e a polgármesteri feladatot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kinevezték a családsegítő igazgatóját

A kapuvári képviselő-testület legutóbbi ülésén kinevezték a családsegítő intézet igazgatóját. Tovább olvasom