Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Másfél százzal több az ellátott

Csornán tavaly – 2003-hoz képest – jelentősen, 142 személlyel emelkedett a szociális ellátottak száma.
Tóth Attiláné
A csornai önkormányzat évről évre jelentős összeget fordít a rászorulók támogatására. Ennek ellenére minden bizonnyal vannak olyanok is, akik kimaradnak a támogatottak köréből, mert szégyellik bevallani, hogy nélkülözni kénytelenek, vagy nem ismerik a segélykérés módját.
Tóth Attiláné, a polgármesteri hivatal szociális és családvédelmi csoportvezetője két nagyobb támogatási formát említett, egyik a rendkívüli (esetenkénti) támogatások köre, másik a rendszeres pénzbeni ellátási forma.

Elmondta, hogy az elmúlt esztendőben 2003-hoz képest 142-vel emelkedett az ellátottak létszáma. A kifizetett összeg csaknem 53 millió forint, mintegy 9 millióval több, mint egy évvel korábban. A rendkívüli támogatási körben 494-en, 634 esetben kaptak átmeneti segélyt 5 millió 886 forint összegben. Ez személyenként átlagosan 11 ezer 914 forint.

Gyermekvédelmi támogatásban 325-en részesültek, melynek összege 2 millió 169 ezer forint. Az egy gyermekre jutó segély átlaga 6 ezer 673 forint. Segélyként 1 millió 360 ezer forintot fizettek ki 48 ember részére, átlagosan 28 ezer 333 forintot.

Gyerekekre, lakásra

A rendszeres pénzbeni ellátások közül kiemelkedik a gyermekvédelmi támogatás, melyre 27 millió forintot fordítottak. E támogatásban 442 kiskorú részesült, ez személyenként havi 5104 forint. A havi rendszeres támogatáson kívül 310 gyermek egyszeri támogatásban részesült a jogszabály alapján. Ez az összeg 1,5 millió forintot tett ki.

– Azon családoknak, ahol a jövedelem meghaladja a rendszeres gyermekvédelmi támogatás jogosultsági feltételét, ugyanakkor segítségre szorulnak, rendszeres nevelési segélyt állapítunk meg – fűzte hozzá Tóth Attiláné. – Havonta átlagosan hét gyermek részesül ebben a támogatásban, melynek összege 3500 forint. Ápolási díjat alanyi jogon átlagosan tízen, méltányosságból 14-en kaptak. Erre a célra 6,2 millió forintot költöttünk.

Tóthné szerint a lakásfenntartási támogatás jogosultsági feltételrendszere 2004-ben a korábbiakhoz képest jelentősen átalakult. Tavaly törvény által szabályozott normatív lakásfenntartási támogatást harmincnyolcan kaptak, 1 millió 26 ezer forint összegben. A helyi lakásfenntartási támogatást hetvenöten vették igénybe, ez 2,2 millió forintot jelent. A támogatás összegét havonta közvetlenül a szolgáltatók részére utalják.

Adósságra, gyógyszerre

– Az adósságcsökkentési támogatással azoknak a személyeknek, családoknak kívánunk segítséget nyújtani, akik a lakhatással kapcsolatos fizetési kötelezettségüknek – önhibájukon kívül – nem tudtak eleget tenni és adósságuk rendezésére együttműködést vállalnak az önkormányzattal – közölte a szociális és családvédelmi csoportvezető. – Az elmúlt esztendőben két családnak jutott ebből a támogatásból, amit az adósság vállalásától függően három- és tizenkét havi ütemezéssel állapítottunk meg és 337 ezer forintot fizettünk ki az adósságkövetelő részére.

Aktív korú, nem foglalkoztatott személyek közül rendszeres szociális segélyben havonta átlagosan 19 helybeli részesült. Erre összesen 3,2 millió forintot, havi bontásban 16 ezer 240 forintot fordítottunk. A munkaképességüket legalább 67 százalékban elvesztett személyek közül havonta átlagosan hárman kaptak szociális segélyt, melynek összege 18 ezer 560 forint. Érvényes közgyógyellátási igazolvánnyal 2004. december 31-én 246-an rendelkeztek. Méltányosságból ugyancsak tavaly 56 beteg részére állítottunk ki igazolványt, amely után 1 millió forintot utaltunk át a megyei egészségbiztosítási pénztár részére.

Nőtt a lakbértámogatás

Tóth Attiláné elmondta még: az elmúlt évben jelentősen megemelkedett a lakbértámogatást igénylők száma, e célból negyven lakó részére 598 ezer forintot fizettek ki. A támogatás mértéke a lakbér 20 százaléka.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Határozott rendőrség a cél

Szabó Iván kapitányságvezető határozott rendőrséget szeretne Kapuváron. Tovább olvasom