Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Másfél milliárdból gazdálkodnak Kapuváron

Másfél milliárd forintos Kapuvár idei költségvetése, melyet csütörtökön fogadott el a képviselő-testület.

Az inflációval emelkednek a temetői díjak és továbbra is a város cége üzemelteti a parkolókat. Kitüntetést kapott Pavlóczki Béla történész, Berg Gusztáv életművének kutatója.

Kitüntetés átadásával kezdődött a kapuvári önkormányzat képviselő-testületének tegnapi ülése. Hámori György polgármester mint a megyei közgyűlés területfejlesztési bizottságának elnöke a megye szolgálatáért díj kulturális tagozatát adományozta Pavlóczki Béla történésznek. A kapuvári pedagógus, a csornai Csukás-iskola történelemtanára a helytörténeti kutatásokban végzett munkájáért kapta a megyei elismerést. A kitüntetett az ülésen elmondta, hat éve dolgozik a Kapuvár Széchenyijének is nevezett báró Berg Gusztáv életrajzán. – Várhatóan tavasszal jelenik meg könyv formában is a Berg-életmű – tájékoztatta a képviselőket Pavlóczki Béla.

Az elismerés átadása után a testület 2014-es költségvetése volt napirenden. A büdzsé idei főösszege 1,5 milliárd forint. Császár Vajk képviselő, a gazdasági bizottság tagja ezzel kapcsolatban megjegyezte: elsőbbséget élvez a város működőképességének fenntartása. – Ahogy tavaly, úgy idén sem szándékozunk év közben folyószámlahitelt felvenni amellett, hogy feszített költségvetést terveztünk – jelentette ki Hámori György polgármester. Hozzátette: évek óta csak a bevételek függvényében valósítják meg a fejlesztéseket.

A puding próbája az evés – mondta a városvezető a tavaly bevezetett feladatfinanszírozás tapasztalatainak idei hasznosítása kapcsán. A kormány – okulva a 2013-as évből – idén több támogatást ad például a gyermekétkeztetésre és a bölcsődei feladatok ellátására. A költségvetést végül a testület – egy tartózkodás mellett – elfogadta.

A plénum döntött a temetői szolgáltatások díjának inflációval való – 1,7 százalékos – emeléséről és a város bölcsődéjének beruházásáról is. Utóbbi befejezését március végére tervezi az önkormányzat.

Az ülésen szó volt több fizetőparkoló üzemeltetési szerződésének lejártáról, a város ezek meghosszabbításával ismét a Kapukom kft. (a város cége) kezébe adta a működtetésüket.

Ugyancsak döntött a testület az önkormányzat öntésmajori telkeiről, a négy eladandó területből egyet egy helyben lakó 260 forintos négyzetméteráron vásárol meg.

A testületi ülés végén szó volt egy országosan is egyedülálló gyűjteményről. A kapuvári Nyeste József évtizedek szorgos munkájával egy elektroncső-gyűjteményt hozott létre. Ennek kiállítására a polgármesteri hivatal a régi rendőrség épületében biztosít helyet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A közmunkások télen sem tétlenkednek Rábacsécsényben

LEADER-pályázat segítségével teszik szebbé a rábacsécsényiek a község temetőjét. Jutott forrás a… Tovább olvasom