Kisalföld logö

2018. 07. 18. szerda - Frigyes 18°C | 26°C Még több cikk.

Markó Iván, `a kisfiú, aki alkalmatlan a táncospályára...`

Enese - Markó Iván volt a vendég az enesei népfőiskola legutóbbi rendezvényén. A művész készülő önéletrajzi könyvéből olvasott fel részleteket.
„Szent és őrült ember" – fogalmazott megnyitójában lapunk munkatársa, Gülch Csaba újságíró az enesei népfőiskola legutóbbi rendezvényén, ahol a neves táncos és koreográfus, Markó Iván volt a vendég. A művész most készülő könyvéből olvasott fel a szépszámú hallgatóságnak. A Magyarországon egyelőre csak kevés helyen hallott előadásban Markó Iván családjáról, nagyanyjához, édesanyjához való kötődéséről beszélt.


Nekem a tánc az ima – vallotta hallgatóságának Markó Iván.
Nekem a tánc az ima – vallotta hallgatóságának Markó Iván.
Ahogy fogalmazott, ha valakit meg akarunk érteni, akkor tudnunk kell, hogy honnan jött. – Tíz év tervezgetés után álltam neki ennek a könyvnek, melyben megpróbálom visszaadni szülőföldemnek azt a szépet, melyet tőle kaptam – mondta a művész. Az előadás alatt többször elérzékenyülten beszélt nagyanyjáról, aki „szürke kosztümben, a vonatablakból búcsúzott tőlem és az országtól". – Édesanyám úgy öltöztetett és úgy bánt velem, mint az Istennel – mondta. Markó Iván életében nagy szerepet tölt be a vallás, a Teremtővel való kapcsolat. Előadásában kijelentette: „Amikor táncolok, rég halott őseim szinte mellettem érzem." Gyermekkorából felidézett emlékeiben felbukkant pályájának kezdete is: – Négyéves koromban egy tánctanár azt mondta: „Ez a kisfiú alkalmatlan a táncospályára", azóta magam vagyok magam mestere – jelentette ki Markó Iván. Úgy véli, életének egyik legfontosabb érzése az alázat a művészettel, az élettel szemben.

Markó Iván előadásának végén a táncművészet rejtelmeibe is beavatta a hálás enesei közönséget.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kapuvár: milliárdos kukoricás csalást gyanítanak

Győr-Moson-Sopron - Többmilliárdos csalást gyanítanak egy raktározási cég megyebeli telephelyein,… Tovább olvasom