Kisalföld logö

2017. 10. 22. vasárnap - Előd 9°C | 14°C Még több cikk.

Margit kórház: a pénztelenség szorításában

A csornai kórház intézkedési tervet készített a költségek csökkentésére, de ez nem elég.

A csornai Margit kórház vezetése intézkedési tervet készített a költségek csökkentése érdekében. Ez azonban önmagában nem elegendő az intézmény megroppant gazdasági helyzetének megnyugtató rendezésére.
 
Nehéz gazdasági helyzetben van a Csornai Margit kórház, ami manapság nem egyedi eset Magyarországon. Az elmúlt évről áthúzódó kifizetetlen szállítói követelések összege ugyanis meghaladja a 140 millió forintot. A témát a város önkormányzatának képviselő-testülete a jövő héten tárgyalja. Ám, hogy mi vezetett idáig, arról  Juhász Gábor gazdasági igazgatót kérdeztük.

- A Margit kórház gazdasági helyzete a 2004-ben bevezetett úgynevezett teljesítmény visszanormálás, a teljesítménykorlát bevezetése, a 2002. évi bérfejlesztés tejesítménydíjba történő beépítése és a jelentős áremelésk  hatása  következtében jelentősen romlott. Például a gyógyszerek ára - amit 5 százalékos áfa is terhel - júliustól 11 százalékkal  emelkedett - válaszolta Juhász Gábor - Ugyanakkor a  finanszírozás immár tizenegy éve nem biztosítja a tizenharmadik havi bér fedezetét, valamint több törvény és rendelet által előírt kötelezettségek forrásait. Egyebek mellett az  orvostechnikai eszközök biztonságtechnikai szakcégekkel elvégeztethető felülvizsgálati díját. Az idei lesz az ötödik esztendő, amikor a finanszírozásban az infláció követés  nulla százalék, ellenben a szolgáltatók által végrehajtott áremelések - ha nem is érik el az infláció mértékét - minden évben magasabbak.

A gazdasági igazgató elmondta; annak eredményeként, hogy a  kórház résztvesz az Irányított Betegellátási Rendszerben 1999-től, a 2003-as év végéig kezelni tudták a folyamatosan növekvő hiányt. Viszont tavaly az egészségügyi kormányzat a teljesítmény korlátozással, a járó és fekvőbeteg ellátásból vont el forrást, s ezzel a Margit kórházban 40 millió forint hiányt okozott. S ezt az összeget  mindössze 11 millióval kompenzálta.  Úgy vélte, hogy 2005-ben a gazdasági helyzet további romlása prognosztizálható. Szerinte a kötelező közalkalmazotti bérfejlesztés fedezete a teljesítmény finanszítrozás torzulásai miatt nem jut el maradéktalanul az intézményekhez. Közben az áremelések mértéke az egyes szolgáltatásoknál - áram, víz, hulladékszállítás - jelentős lesz.

- Az önhibáján kívül hátrányos helyzetű tulajdonos önkormányzat nem tud jelentős anyagi segítséget nyújtani legnagyobb intézménye, egyben a város legnagyobb munkaadója részére.  Tavaly minden hónap végén beszámoltunk az önkormányzatnak az intézmény gazdasági helyzetéről.
A kórház helyzetének stabilizálása elengedhetetlen, mivel a jelenlegi állapot kezelhetetlen. Az intézmény vezetése által elkészített intézkedési terv a költségek csökkentésére irányul, de ez nem elegendő. Ezért a képviselő-testületnek  felelősen kell dönteni arról, hogy a folytatódó kedvezőtlen gazdasági körülmények között milyen kórházat akar működtetni - nyilatkozta Juhász Gábor. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megmarad a höveji iskola

Hövej már tárgyal más önkormányzatokkal, hogy együttműködés alakuljon ki közöttük, az iskola… Tovább olvasom