Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Margit Kórház - Új osztályok, csökkenő adósság

A csornai Margit Kórház a struktúraváltás után megtalálta helyét az egészségügyi rendszerben. Ez derül ki az intézmény vezetőjének beszámolójából, melyet a város képviselő-testületének küldött.

Az intézményét érintő változásokról számolt be a város képviselő-testületének decemberi ülésén dr. Winiczai Zoltán. A Margit Kórház igazgató főorvosa megjegyezte helyzetelemzésében: 2013 az átalakulás és a konszolidáció éve volt náluk. Az átalakulásé, mert osztályok szűntek meg és újak jöttek létre. És a konszolidációé, mert például 20 millió forintra apadt a kórház hatvan napon túli adóssága.

A struktúraváltás után Csornán működik a krónikus belosztály, a gasztroenterológiai rehabilitációs egység, a tüdőgyógyászati rehabilitációs osztály, az ápolási egység, illetve a győri Petz-kórházhoz tartozóan az aktív belosztály. Ezek közül újként létesült a tüdőgyógyászat, felvevő területe az egész megyére kiterjed. A krónikus belosztályon a rehabilitációs szemléletet igyekeznek kialakítani. A belgyógyászati sürgősségi eseteket huszonnégy órában fogadja a Margit Kórház, persze szakmai kompetenciájuktól függően. A súlyos betegeket, például heveny szívizomelhalással vagy akut agyi történéssel a győri kórházba szállítják a mentők késedelem nélkül.
Jelentésében dr. Winiczai Zoltán leírja: a struktúraváltás átmenetileg jelentős forgalomcsökkenést eredményezett. A helyzet az év közepére javult, a krónikus fekvőbeteg-osztályok kihasználtsága meghaladta a 90 százalékot. A belgyógyászati aktív osztály teljesítménye ősz után közelítette meg a kívánt szintet. Az igazgató főorvos kitért az egynapos sebészet és nőgyógyászat lehetőségeire is. Kilencágyas részleget alakítottak ki, mely egyelőre nem működik teljes kihasználtsággal. Ez magyarázható a betegutak lassú kialakulásával, illetve azzal, hogy a jelentős számú esetet biztosító szakmákra, mint a szemészet és fül-orr-gégészet, hiányzik az engedélyük.

A kórház működését, a szakmai ellátás színvonalának emelését különböző pályázatok segítették az elmúlt hónapokban. 275 millió forintnyi támogatás érkezett ily módon Csornára, illetve folyamatban van a legnagyobb beruházás, az 1,3 milliárd forintos betegközpont kialakítása. A beszámoló gazdasági adataiból kiderül: jelenleg 230 dolgozójuk van. A felhalmozódott adósságot konszolidálták, így a hatvan napon túli tartozás 20 millióra apadt.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Városi rendeletek Csornán

A közterületek tisztán tartásáról és a kerti hulladék kezeléséről alkotott önkormányzati rendeletet… Tovább olvasom