Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

Márciustól újra lesz kapuvári bacon

A héten bírálják el a kapuvári húsgyár fejlesztési hitelét, amely által megvalósulhat a helyi késztermékgyártás.

A héten bírálják el a kapuvári húsgyár fejlesztési hitelét, melynek eredményeképpen jövő tavasztól megvalósulhat a helyi késztermékgyártás. A nagy múltú üzem javuló pénzügyi mutatók mellett állandó szakemberhiánnyal küzd.


Harminc új munkatárs

– A héten tárgyalunk a bankokkal arról a fejlesztési hitelről, melynek eredményeképpen tavasztól készterméket gyárthatunk Kapuváron – mondta Román Gyula, a Kapuvár Hús Zrt. tulajdonosa. A mára már hagyománnyá vált év végi munkásgyűlés előtt a tulajdonos az idei eredményekről és terveikről beszélt a Kisalföldnek. Román Gyula hangsúlyozta: októberben zárult le az első fejlesztési ütem (Kisalföld, augusztus 15.), melyben – mintegy százötvenmillió forintból – védőgázas csomagolót, címkézőt, higiéniai rendszereket és a bacongyártás egyes elemeit valósították meg a gyárban. A második ütem százhetvenmillió forintba kerül, ennek keretében a hőkezelés, szeletelés és csomagolórészlegek felszereléseit vásárolják meg. Ezáltal márciustól elindulhat a régóta tervezett bacongyártás Kapuváron. A késztermék gyártásához vélhetően harminc új munkatársra lesz szüksége az üzemnek.

Állandó szakemberhiány

Ám ahogy Bedecs Pál kapuvári gyárvezető nyilatkozott: állandó szakemberhiánnyal küszködnek. Az elmúlt években indított hentesképzés mind a tizennégy végzett tanulóját felvették a gyárba. (Anyagilag is támogatják a helyi szakemberképzést. – A szerk.)
– Az idei tanévben egyetlen helybéli fiatal sem akarta megtanulni ezt a szinte hagyományosan kapuvárinak számító szakmát – jelentette ki a gyárvezető. Úgy véli, a hentesszakma nemcsak azonnali megélhetést biztosítana a fiataloknak, de néhány év gyakorlat után külföldi munkát is vállalhatnának, hiszen nyugaton is keresettek a magyar hentesek.

Idegent helyivel

A szakemberhiány ellenére is állandóan növekszik a kapuvári gyár létszáma, napjainkban elhagyták a háromszázötvenes létszámot.
– Tesszük ezt úgy, hogy minden „idegen" bérmunkást helyivel váltottunk ki – hangsúlyozta Bedecs Pál. A fluktuáció mértéke elenyésző Kapuváron, az év elején kötött bérmegállapodást betartja a gyár vezetése. Az üzem munkásgárdáját karácsonyi ajándékcsomaggal lepte meg a tulajdonos.

Javuló gazdasági mutatók

– A cégcsoport évek óta jól teljesít, az idei év utolsó hónapjaiban fellendült a kapuvári gyártás is – mondta Román Gyula. Úgy véli, a befektetett milliárdok és a türelmes piacépítés napjainkra meghozza a gyümölcsét. Többek között azért is, mert a pápai húsgyár nehéz helyzete miatt két vágóhíd marad talpon a Dunántúlon, Kapuvár mellett Kaposvár teljesít még. (Ami a szállítóknak nemegyszer okoz gondot a névhasonlóság miatt. – A szerk.) Az idei év első pár hónapjában csak a veszteséget halmozta a kapuvári üzem, ám ősz elejétől nem győzik a megnövekedett igényeket teljesíteni.

– Már szombaton is vághatnánk – tette hozzá a tulajdonos. Jövőre harmincötezer tonna hús eladását tervezik a Kapuvár Hús Zrt.-nél.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egészségterv három helyen

A megyében három település egészségtervének megvalósítását támogatja idén az Egészségügyi… Tovább olvasom