Kisalföld logö

2017. 03. 23. csütörtök - Emőke 5°C | 19°C Még több cikk.

Maráz atya búcsúzik

Acsalag - Huszonegy évig szolgált lelkipásztorként Acsalagon Maráz Sándor címzetes prépost, főesperes-helyettes. Most változás következik.
Maráz Sándor három évtizede kezdte meg lelkipásztori tevékenységét Bősárkányban. Előtte Ivánban, Győrben, Dunaalmáson, Kónyban, Agyagosszergényben és Hövejen szolgált. Ám a Hanság mentére kerülve – paptársaihoz hasonlóan – neki is több településen kellett helytállnia: korábban Barbacson és Maglócán, majd huszonegy évig Acsalagon volt a falu plébánosa Bősárkány mellett. Most viszont változik a helyzet.
Maráz Sándor címzetes prépost, főesperes-helyettes életkorára tekintettel – a napokban ünnepelte hetvenötödik születésnapját – megválik Acsalagtól és „csak" Bősárkányban folytatja a munkát.

Maráz Sándor plébános
Maráz Sándor plébános


A plébános szerint olyan nem fordult elő a huszonegy esztendő során, hogy valamilyen oknál fogva ne jelent volna meg, amikor szólította a kötelesség. Egyszer például John Deere traktorral utazott Bősárkányból Acsalagra, mert más járművel nem lehetett átjutni a hó miatt. Az többször is előfordult, hogy személygépkocsival három-négy férfiember ment érte, hogy könnyebben megbirkózzanak a havas, síkos úttal.
Maráz atya acsalagi küldetése huszonegy évig tartott. Büszkén említette, hogy ezen időszakhoz tartozik többek között a templom külső és belső felújítása, amely a munkák nyomán igazi ékszerdoboz lett. Püspöki engedéllyel sikerült eladniuk az egyre romló állagú plébániaépületet. Az érte kapott pénzt tartalékolták. Mint fogalmazott, ma már szinte elképzelhetetlen, hogy egy négy-ötszáz lelkes falunak önálló plébániája legyen.

– Jó szívvel emlékezem az acsalagi hívekre, akik rendszeresen megjelentek a szentmiséken – tette hozzá a plébános. – Nagyszerű, dolgos emberek élnek itt, akik sajnos egyre kevesebben vannak. A háború alatt több mint ezerkétszáz lakosa volt a falunak, jelenleg az ötszázat sem éri el a lélekszám. Az eltelt huszonegy év alatt százkilencvenöt esetben végeztem temetési szertartást, nyolcvanhat gyermeket kereszteltem és mindössze harminchét esküvőt tartottak, az idén még egyet sem. Egy keresztelő és négy temetés volt eddig ebben az évben.

Maráz Sándor az elmúlt vasárnap köszönt el acsalagi hívektől, kifejezve háláját azért a segítségért, amit kapott tőlük. Holnap azonban visszatér, amikor a délelőtt tizenegy órakor kezdődő ünnepi szentmise keretében dr. Pápai Lajos megyés püspök megáldja a kívül-belül megszépült templomot.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Milliók a rábaközi parkokra

Rábaköz - A rábaközi falvak önkormányzatai évente átlagosan egymillió forintot költenek a… Tovább olvasom