Kisalföld logö

2017. 02. 23. csütörtök - Alfréd 5°C | 13°C Még több cikk.

Maradandót alkotott a fáradhatatlan ˝kultúros˝

A vitnyédi Énekes Lenke Hagyományőrző Egyesület hungarikumnak szánja a helyi, „Bölcsőcske" elnevezésű hagyományt, melynek kidolgozójáról, az egyesület névadójáról számos történet kering a Rábaközben.

Énekes Lenke a környék népi közéletének meghatározó alakja volt. Hatására az unoka is érdeklődni kezdett a néprajz iránt.

– Egy vékony, alacsony, göndör hajú, életvidám fiatal lány tűnik fel az idősebb vitnyédiek emlékezetében, ha a falu egykori „mindenes kultúrosára" gondolnak – idézte fel nagyanyja, Énekes Lenke alakját Fekete Bálint. A több elismerést is kapott népművelő unokája napjainkban az Énekes Lenke Hagyományőrző Egyesület tagjaként táncol. Hozzátette, néprajz iránti elkötelezettségét neves nagyanyjától örökölte, melyet az ELTE néprajz szakán kamatoztat.

Énekes Lenke egykor, táncosai körében (középen, csíkos sállal).
Énekes Lenke egykor, táncosai körében (középen, csíkos sállal).

– Nemcsak a családban, hanem Vitnyéd-szerte is nagyon sokat beszélgettünk nagymamámról, személyes emlékem azonban nincs róla, hiszen halálakor alig három hónapos voltam – fogalmazott Fekete Bálint.
Énekes Lenke Sopronhorpácson látta meg a napvilágot 1930. augusztus 31-én. A néprajz iránti érdeklődését feltehetően a helytörténész apától örökölte, 1950-ben – a pedagógiai főiskola elvégzése után – költözött Vitnyédre. Ezt először csak átmenetinek gondolta, de kilenc évvel később Timár Istvánnal kötött házassága mindent megváltoztatott. A faluban egészen 1985-ös nyugdíjazásáig tanított (az akkori vezetés nem engedte tovább), de a néprajz iránti elkötelezettsége egészen haláláig, 1991-ig kísérte. 1987-ben húsztagú asszonykórust is szervezett idősebb helyiekből.

– Tevékenysége azonban nemcsak Vitnyéden hagyott nyomot, a néprajz terén országosan is maradandót alkotott – mesélte lapunknak Fekete Bálint, aki nagymamája életét, tevékenységét egy debreceni diákköri konferenciára is feldolgozta.

Fekete Bálint: A népi kultúra iránti elkötelezettsége a híres nagymama hatására alakult ki.
Fekete Bálint: A népi kultúra iránti elkötelezettsége a híres nagymama hatására alakult ki.
– Nagyanyám beköltözött „gyüttment"-ként is nagy figyelmet fordított az akkoriban éppen eltünedező vitnyédi-rábaközi néphagyományok felkutatására. Utóbbiakról megjegyezte, „itt találkoztam először egy istenverte talajjal és egy istenáldotta néphagyománnyal..." – mondta az unoka. Énekes Lenke évtizedes munkája során olyan neves néprajzosokkal dolgozott együtt, mint Muharay Elemér, dr. Barsi Ernő vagy éppen Kodály Zoltán. Bartók Béláné Pásztory Ditta 1982-ben például saját lakására hívta fel a vitnyédieket a Bölcsőcske előadására, mellyel a fővárosi Nagykarácsony éjszakája című műsorban is felléptek.

– Énekes Lenke tanítóként diákjait is bevonta a néprajzi gyűjtésbe. Nemegyszer így küldte haza a lurkókat: „kérdezd meg öreganyádat, tud-e olyan éneket, aminek a végén meghal valaki" – mesélte Fekete Bálint. Többek között ennek a módszernek is köszönhetően közel két tucat ismeretlen balladának jutott a nyomára. A gyűjtést a helyi művelődési ház igazgatójaként is folytatta (1952-ben nevezték ki, 1980-ig töltötte be a tisztséget). Munkájáról lapunk 1958. december 16-i száma is említést tesz.

Énekes Lenke a helyi Röpülj Páva Kör, a gyermek- és ifjúsági klub, a színjátszó csoport vezetőjeként és 1952-től a régi Gyöngyösbokréta tánccsoport újjászervezőjeként is dolgozott pedagógiai munkája mellett. Fáradhatatlan ténykedését számos elismeréssel jutalmazták. A Kiváló Népművelő és nívódíjak mellett fontosabbnak tartotta a vitnyédi hagyományok országos megismertetését. Így munkája nyomán 1960-ban a Vitnyédi lakodalmast a Kossuth rádió is rögzítette. A Bartók Béla által először 1938-ban felvett Bölcsőcskét az 1983-as, Vitnyédtől Tokióig című rendezvényen tanította a világ minden tájáról megjelent, magyar származású oktatóknak.

– Nagyanyám 1985-ben ismét nívódíjat, majd Pedagógus Szolgálati Emlékérmet kapott, ám halálával a népi együttes működése is megszűnt Vitnyéden – mondta az unoka. Énekes Lenke emlékét a helyi hagyományőrzők viszik tovább, akik 1996-ban felvették a nevét is.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Járművizsgáztatás Bágyogszováton

Ismét megszervezik a faluban a lassú járművek vizsgáztatását. Tovább olvasom