Kisalföld logö

2017. 07. 26. szerda - Anna, Anikó 16°C | 24°C Még több cikk.

Már vágják a repcét Rábaköz-szerte

Péter-Pálig ugyan még közel két hét van, a rábaközi határban már folyamatosan dolgoznak a kombájnok.

A rábaközi gazdák aratás közben abban bíznak, hogy a kisebb termés miatt magasabb felvásárlási árat kapnak a gabonáért. Mint mondták, az áprilisi, májusi esők nagyon hiányoznak.

Körutunkon több gazdával és kombájnnal találkoztunk repcebetakarítás közben. A gazdák magas felvásárlási árakban bíznak.

– Kényszerből aratunk már most, kényszerérettek a gabonák – mondják a gazdák, például Nagy István az acsalagi határban. Ottjártunkkor a repcét már vágták, mert mint megjegyezte, az árpa jó részével már végeztek.

– Az őszi árpákkal nagyjából végeztünk – vázolta a helyzetet az acsalagi gazda. – Szerintem két héttel biztosan előbbre járnak a vetések, mint más években. Ebben a kánikulában minden leérik, a kényszerérett gabonákat pedig aratni kell.

A mennyiségről szólva Nagy István úgy véli, táblánként, területenként változik. Az viszont már most látszik, hogy országos szinten is kevesebb lesz a gabona. Ezt a meghirdetett felvásárlási árakból is látják a termelők.

– A tavalyinál magasabbak lesznek az árak. Őszi árpára például háromezer forintot hallottam mázsánként, a búzáért háromezer-ötszázat ígértek. Úgy számolom, hogy a búza aratásával is már csak egy jó hetet, esetleg tíz napot lehet várni – mondta Nagy István.

A véleménnyel egyetértenek a bősárkányi gazdák is. A község határában hármukkal is találkoztunk. Szintén repcearatást figyeltek.

– Két héttel biztosan korábban aratunk – újságolta Németh Bertalan. – Tavaly július 12-én kezdtük az aratást.

A termés gyenge közepesnek minősíthető. Május elején hiányzott az eső.
Kicsit későn jött a csapadék. Majlinger Árpád ehhez hozzátette: áprilisban viszont semmi csapadék nem volt, ez is meglátszik a táblákon. A termelők most abban bíznak, hogy a kevesebb termést drágábban veszik át a felvásárlók.

– Valamiből meg kell élnie a gazdaembernek is. Szerződésünk van a gabonára, most már csak bíznunk kell – jegyezte meg Németh Bertalan.

A gazdák érdeke a tűzvédelem
Nemrégiben aratás előtti gépszemlét tartottak Edvén, ahol mintegy harminc munkagéppel jelentek meg a környékbeli gazdák. Imre László polgármester elmondta: megszűntek azok a nagyobb gazdaságok, melyek az aratás előtti szemléket megszervezték, ezért az edvei önkormányzat vállalja ezt a feladatot 2002 óta. Múlt csütörtök este szikrapróbát tartottak, majd pénteken Varga István százados, a kapuvári tűzoltóság munkatársa mondta el a nyári tudnivalókat. Hangsúlyozta: több hatósági ellenőrzésre számíthatnak idén a földeken, ezért a gazdáknak elemi érdekük, hogy a gépek tűzvédelme rendben legyen. Külön kiemelte a tűzoltó készülékeket, a kazlak szabályszerű elhelyezését, valamint a tarlóégetések megelőzését (ez utóbbi amúgy is tilos). 

 

 

 

 Cs. Kovács Attila

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csorna érdekében félre kell tenni az ellentéteket

Csornán tárgyalóasztalhoz ült Papp József, az MSZP országgyűlési képviselője, Molnár Csaba, a… Tovább olvasom