Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Már teher a nagy telek

Csorna - Várospolitikai fórumot szervezett a csornai önkormányzat. A település rendezési tervének módosításához várták a helyiek észrevételeit. A képviselő-testület ugyanis arra készül, hogy felülvizsgálja a jelenleg érvényben lévőt.
Rendezési tervének módosítására, felülvizsgálatára készül a csornai önkormányzat. A hosszú folyamat első részeként lakossági fórumot tartottak a városházán. „A dokumentum felülvizsgálatát a helyiek igénye is indokolja" – mondta bevezetőjében Turi György polgármester. Ami ugyanis régen előny volt, azaz a nagy telek, ma már inkább hátrány, de mindenképpen teher. Az ingatlantulajdonosok azt szeretnék, ha meglévő nagy telkeik egy-egy darabját megosztással értékesíteni tudnák. Legalábbis ez derült ki a fórumon hozzászólók szavaiból.

Dr. Döbrössy Adrienn, a város jegyzője arról tájékoztatott, hogy a jelenleg hatályos rendezési tervét 2000-ben fogadta el a képviselő-testület. Felülvizsgálata, módosítása hosszú és bonyolult folyamat, ráadásul költséges is. Az előzetes számítások szerint a költségek elérik a 8–10 millió forintot. A felülvizsgálat első szakaszában a csornaiak igényeit mérik fel. Az egyéni kéréseket, észrevételeket aztán, amennyiben a jogszabályok is lehetővé teszik, beépítik az új rendezési tervbe. A jegyző elmondta: a felülvizsgálat és a módosítás egy évig is eltarthat.

A fórum résztvevői elsorolták javaslataikat a rendezési tervhez.
A fórum résztvevői elsorolták javaslataikat a rendezési tervhez.

A jegyzői tájékoztatás után az érdeklődők mondták el javaslataikat. Huszka Károlyné például arról beszélt, hogy kis-csornai családi házuk kertjének gondozása már megterhelő számukra. Szomszédjukkal összefogva szerettek volna építési telket kialakítani „kertvégeikből", ám ezt a szabályok nem teszik lehetővé. Kérte, ennek szellemében módosítsák a rendezési tervet. Gulyás Imre (a város volt alpolgármestere) szintén telekkialakítási lehetőségekről érdeklődött. Megemlítette a külterületi utak katasztrofális állapotát is. Bella Rudolf, Háncs Károly önkormányzati képviselők, valamint Cser Ferenc, Pintér Imréné az előző hozzászólókhoz hasonló problémákat vetett fel, ahogy Karsay Imréné is. A kis-csornai városrész mellett hasonló gondok foglalkoztatják a Béke, a Dózsa, és a József Attila utcában lakó tulajdonosokat is.

Szabó Péter, a város főépítésze válaszában megjegyezte: a rendezési terv módosítása hosszú távon határozza meg a városképet.

A csornaiaknak egy irányelvet kell meghatározniuk, mely mentén a változásokról is döntenek. Megígérte, hogy egyenként vizsgálják meg a felvetett és a későbbiekben is beérkező javaslatokat.

A fórum további részében szó volt a település belterületi csapadékvíz-elvezetésének gondjairól is. Turi György megjegyezte: az önkormányzat pályázott erre a célra, de eredménytelenül.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Leszűkített hídgyűrűk gátolták a belvíz elfolyását

Dél-Rábaköz - A dénesfai polgármester szigorú számonkérése után apadt a belvíz a három dél-rábaközi… Tovább olvasom