Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Már szerveződnek az újfajta társulások

Hazánk uniós csatlakozásával remélhetőleg kiszélesednek a települések lehetőségei. Uniós pénzek érkezhetnek például a Rábaköz fejlesztésére is, melyeket az eddigi kistérségek helyett a statisztikai társulások vehetnek igénybe.

A Kisalföld szerdai számában beszámoltunk a kistérségekkel kapcsolatos kormányzati szándékokról. Ennek lényege, hogy az eddigi, önkormányzatok által létrehozott vidékfejlesztési társulások feladatait nagyobb egységek, a statisztikai társulások vennék át. A munkát úgynevezett munkaszervezetek segítenék, melyek figyelnék a pályázatokat és információkkal látnák el az önkormányzatokat. A Rábaközben jelenleg is működnek olyan társulások, melyek a kistérség fejlesztését tűzték ki célul.
Ehhez a finanszírozási hátteret elsősorban az állami, illetve a megyei pályázatok biztosították. A társulásokat alakító önkormányzatok vezetőit arról kérdeztük, mit szólnak a várható „központosításhoz", és most hogy működik mostani térségi összefogásuk.

Alpokalja Beleden

Tompáné Balogh Mária, Beled mostani polgármestere, Vásárosfalu korábbi alpolgármestere testközelből ismeri a kistérségek munkáját, hiszen vidékfejlesztési menedzserként a Dél-rábaközi Térségfejlesztési Társulásnál is dolgozott.
A jövőre nézve is kész tervekről tájékoztatta a Kisalföldet. – Társulásunk az iváni központú Répcemente Kavicstakaró, mostani nevén Alpokalja Társulással közösen alkot majd statisztikai térséget Beled központtal – mondta Tompáné Balogh Mária. – Folyamatosan gyűjtjük a község vezetők beleegyezését a csatlakozáshoz és úgy néz ki, hogy mind többen szeretnének a társuláshoz tartozni, még a távolabbi települések közül is. Kezdeményezésünket megismertetjük az ország gyűlési képviselőkkel is, és reméljük, hogy a tavaszi törvénymódosítással lehetővé teszik, hogy tervünk megvalósuljon.

Arra a felvetésre, hogy milyen segítséget várnak a megalakuló munkaszervezetektől, a polgármester úgy reagált, hogy szívesen fogadnak minden segítséget, bár ők eddig is tették a dolgukat. Tavaly például százmillió forintot szedtek össze pályázati úton a térség községeinek. Támogatást szereztek például a páli templom, a rábakecöli plébánia, a beledi evangélikus lakások felújítására, az edvei úthálózat fejlesztésére. Az új statisztikai társuláshoz a tervek szerint harmincnégy település csatlakozik.

A települési társulások pénz nélkül maradhatnak

A Tóközi Önkormányzatok Térség fejlesztési Társulása két évvel ezelőtt alakult, tíz település összefogásával. Szalay Imre, a központközség, Bősárkány polgármestere úgy vélekedik, hogy az önkéntesen alakult kistérségi társulások jól működtek az elmúlt időszakban. – A Miniszter elnöki Hivatal kistérségi megbízottjával eddig is meg volt az együttműködésünk, bár azt hiszem, hogy egy központi szerv nem igazán látja át mondjuk harmincöt település aktuális problémáit – jelentette ki Szalay Imre.

– Ezeket csak helyi, társulási szinten lehet megoldani. Mi sikerként könyvelhetjük el, hogy elkészült a térség gazdaságfejlesztési programja, most a környezetvédelmi programon dolgozunk. Létrehoztunk egy kistérségi irodát, melynek berendezését is – bútorokat és informatikai eszközöket – pályázati úton szereztük be. Jelentős segítség volt még a községek életében, hogy közösen alkalmazhattunk ifjúsági referenst, szintén pályázati pénzből. A statisztikai térség – eltérően a kisebb, önkormányzati döntésen alapuló társulásainktól – kormányzati szerv, ugyanakkor a települési társulások lehetőség és pénz nélkül maradnak. Vártuk a társulások számára beígért norm tívát is, de erről a területfejlesztési törvényben szó nincs. Pedig meggyőződésem, hogy helyben, az önkéntes társulásokban a jövő.

A térség kapja a pénzt, nem a település

A Kis-Rába menti Térségfejlesztési Társulás tizennyolc települést tömörít: Kapuvár a központ, dr. Biró Péter, a város polgármestere az elnök. A társulás eddigi eredményei között a kistérségi iroda felállítását, a teleházprogram meg valósítását, illetve a településeket bemutató monográfiák elkészítését könyvelheti el. Dr. Biró Péter várakozással fogadja az új társulások kialakítását, ám nem tart attól, hogy a térség hátrányba kerül.

– Az Európai Unió a támogatási pénzeket nem községekre vagy kisvárosokra lebontva biztosítja, hanem térségekre – hangsúlyozta dr. Biró Péter. – Hogy mennyi ennek a célszerűsége, még nem tudni, hiszen ez a jövő kérdése lesz. Úgy érzem, hogy a statisztikai térségek létrehozása nem érint bennünket hátrányosan, az eddigi tervek szerint Kapuvár néhány környékbeli településsel közösen egy egészen kis területet alkotna, ám hivatalosan ezt még nem erősítették meg.

Az Országgyűlés várhatóan jövő tavasszal tárgyalja majd a területfejlesztési törvény módosítását, ami érinti a kistérségeket, társulásokat is. Akkor dőlnek el a területi határok és az is, hogy mely települések tartoznak közös statisztikai térségbe. Utána viszont már nem lesz szerencsés a változtatás, hiszen az Európai Unió feltételei szigorúak és nem értékelik a rendszeres módosítást, ami a városoknak, községeknek sem lehet céljuk, mivel így könnyen eleshetnek az uniós támogatásoktól. Tompáné B. Mária Szalay Imre Dr. Biró Péter

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az önkormányzati pozíciók nem változnak

A jövő évi költségvetésről tartott sajtótájékoztatót szerdán délután Csornán Papp József… Tovább olvasom