Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

Már Pest megyeiek is vásárolnak rábaközi ingatlant

A banki kamatok változása és a növekvő „bevándorlás" igazgatja a rábaközi ingatlanpiacot.

Egyre többen vásárolnak lakást és az utóbbi időben némi árcsökkenésről is beszámoltak az ingatlanpiac résztvevői (Többen vesznek lakást – Kisalföld, 2014. augusztus 13.). A tendencia a Rábaközre is igaz, ahol az ország keleti feléről érkezők – jobbára Ausztriában – munkát keresők – hajtják a piacot. Igaz, itt napjainkban kismértékű áresésre hívták fel a figyelmet a szakemberek. Lapunkban már leírtuk: az új lakásoknál 2,4, a használtaknál 9,9 százalékos az áresés 2013 hasonló időszakához képest.

Árcsökkenés és forgalomnövekedés
Az árváltozást és a nagyobb ingatlanforgalmat részben a banki hitelkamatok csökkenése és a betétek alacsony kamata okozza.
– Úgy vélem, az árváltozást és a nagyobb ingatlanforgalmat részben a banki hitelkamatok csökkenése és a betétek alacsony kamata okozza. A vásárlók a kieső kamatnyereséget ingatlanvásárlásokkal próbálják pótolni.

Ezáltal is növelve a befektetési célú ingatlanok számát – jelentette ki lapunknak Szücs János kapuvári ingatlanszakértő. Hozzátette: a befektetési célú lakásokat azonnal bérbe is adják.

– A Rábaköz – mint célterület – továbbra is szűkölködik a kiadható ingatlanokban. Egy- egy iroda több tucat várólistával rendelkezik – fogalmazott a szakértő. A nagy kereslet a bérleti szegmensben egyértelműen az árak emelkedése felé hat, Kapuvár gartai és központi városrészében nem ritka a havi 80 ezres bérleti díj sem, ehhez adódik még a rezsi. Szücs János kiemelte: ezért a pénzért már bútorozott, egyedi gázfűtéses lakást „vár el" a bérlő.

Ugyanakkor a belvárossal szemben például a kapuvári, Győri úti lakótelep központi fűtésű lakásainak a bérleti díja nem nagyon haladja meg a 35 ezer forintot. Ugyanitt egy egyedi fűtésű lakást 55–60 ezerért lehet kiadni.

Szücs János munkatársaival, Simon Zsuzsannával és Fazekas Evelinnel: Növekvő forgalom tapasztalható az ingatlanpiacon, Pest megyéből is jönnek érdeklődők...
Szücs János munkatársaival, Simon Zsuzsannával és Fazekas Evelinnel: Növekvő forgalom tapasztalható az ingatlanpiacon, Pest megyéből is jönnek érdeklődők...


A szakember tájékoztatása szerint egy csornai, 100 négyzetméteres, részben bútorozott családi házat havi 70 ezerért kínálnak bérbeadásra, jellemzően a kéthavi kaucióval.

– Vidéken nem jellemző a családi házak kiadása, a községbeliek nem bíznak az idegenből érkezett bérlőkben, a falvakban jobbára eladásra kínálják az ingatlanokat.

– A bérlők egy része az ország keleti feléből érkezik ausztriai munkavállalásra, ám megjelentek az ország középső részének, esetenként Pest megyének a beköltözői is – mondta Szücs János.
A beköltözők egy része azonban már vevőként jelentkezik a Rábaközben, hosszabb távra tervezve nyugat-magyarországi jövőjét.

Az árak Kapuváron például a következőképpen alakulnak napjainkban: 57 négyzetméteres, egyedi gázfűtésű, első emeleti lakás 6,4 millió forintért talál gazdára (tulajdonosa 7,2-ről indult). Ugyanilyen lakás egy éve tíz százalékkal drágábban kelt el. Gartán (külvárosban) egy 64 négyzetméteres, tetőteres lakást 13 millió forintért adtak el, új tulajdonosa azonnal bérbe is adta az ingatlant. A kapuvári lakótelepen egy 48 négyzetméteres lakás jellemzően 6,5 millióért kerül a vevőhöz (6,9-ről indulva).

A Rábaköz városaiban 120 négyzetméteres „kockaház" ötmillióért cserél gazdát. Ugyanilyen nagyságú családi ház egy környező faluban már 4,4–4,6 millióért is megvehető. Kapuvár környékén ingatlanos szempontból a 85-ös főút környéki falvak a „divatosak": Vitnyéd, Veszkény vagy Szárföld.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szeptember elejétől új oviba járnak a farádi gyerekek

Közel negyvenmillió forintból, vélhetően szeptember elejétől, szinte teljesen új óvodába járhatnak a… Tovább olvasom