Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 1°C Még több cikk.

Már Pápa sem fizet időben a disznókért

A rábaközi gazdák szerint a feldolgozók fizetési fegyelmezetlensége miatt a sertéstartók kerültek nehéz helyzetbe.

A kapuvári húsgyár bedőlése után úgy tűnik, a környező húsfeldolgozók sem kerülhetik el szomorú sorsukat. Legalábbis a termelők ilyen jeleket látnak. A rábaközi sertéstartók a pápai húsgyár fizetési fegyelmére panaszkodnak. Egyesek leálltak a szállítással számláik kifizetésének elmaradása miatt.

– Hasonló jelekkel találkoztunk már az ágazatban – korábban Kapuváron is. Aztán többünk tíz-százmilliója ragadt benn a felszámolás során – jegyezte meg keserűen Horváth István gazdálkodó.

Ő Barbacson 1992 óta tenyészt sertéseket, jelenleg 600 kocát tart a folyamatosan fejlesztés alatt álló telepen.

– Két évig szállítottam Pápára hízót és malacot, utóbbit a húsgyár kiadta bértartásba. Megjegyzendő, hasonló elképzeléseket Kapuváron is dédelgettek, Foltányi Árpád gazdasági igazgató vezetésével – mondta a barbacsi gazda. Ő közben még Vácra is adott sertést, ám a kapuvári üzem végül kimaradt Horváthék partnerei közül.

– Akkoriban többször figyelmeztettek, ne szállítsak Kapuvárra, mert gondok vannak az ellentételezéssel. Úgy tűnik, a kollégáknak lett igazuk, eltűnt a termelők pénze – mondta Horváth István. Ő ma Szekszárdra, Kaposvárra és az ország távolabbi vidékeire próbálja eladni a disznót. A gazda szerint csak úgy lehet kereskedni – ami amúgy is munkaidejének jó részét elviszi –, hogy rövid, szinte azonnali fizetési határidővel dolgozik. Ez viszont már árcsökkentő hatású.

Márkus Deák Attila és Horváth István: A feldolgozók kihasználják a gazdákat.
Márkus Deák Attila és Horváth István: A feldolgozók kihasználják a gazdákat.

A Kisalföldnek elmondta, legutóbb Pápára adott el 300 hízót, ám a 30 napos fizetési határidőre kötött szerződés már kétszeresen is lejárt. A gazda hangsúlyozta, a feldolgozó nem fizetése már az éppen folyamatban lévő, telepfejlesztő beruházást veszélyezteti.

– Ezek után azonnal leállítottam a szállítást Pápára. Annak ellenére, hogy a cég még kérne disznót. Ígérik, ezt a szállítást azonnal kifizetnék, ám részemről már elfogyott a bizalom – jelentette ki. Horváth István úgy véli, az azonnali fizetést az előző szállítás pénzeiből fizetnék ki, „így jobbára magam finanszíroznám a saját szállítmányomat".

Hasonló hiányosságokról számolt be lapunknak Kiss M. Vencel kapuvári gazda is. Horváth Istvánhoz hasonlóan ő is leállította a pápai szállításokat, miután a cég jelenleg 25 millió forintjával tartozik.

– Még csak nem is biztatnak azzal, hogy tudnak fizetni. Emellett mindenféle trükkökre akarnak rávenni, többek közt arra, hogy keressek piacot a bérvágásban levágott disznómra, aztán a húst adjam el én – jegyezte meg a kapuvári gazda.

– A sertéstartók szerint a feldolgozók amúgy is kihasználják a tenyésztők nehéz helyzetét, hiszen ha egy gazda nem szállít, a disznó esetleg a nyakán marad. Így már csak súlyhibával lehet eladni, ami azonnal 30 százalékos árcsökkenést eredményez – tette hozzá Márkus Deák Attila, a barbacsi telep állatorvosa.

Hiába a kormány milliárdos segítsége, hiába az önkormányzati cég megalakítása, a jelekből úgy tűnik, Kapuvár után a másik nyugat-dunántúli húsgyár kerül nehéz helyzetbe. A disznók árának csak a 70 százalékát fizetné ki a Pápai Hús 1913 Kft., utóbbit is csak több részletben, a jövő év végéig. A hírek szerint a fennmaradó 30 százalékról a gazdáknak le kellene mondaniuk a Világgazdaság Online szerint.

A Kisalföld úgy tudja, a fizetési tárgyalások megkezdődtek, az átütemezéssel Pápa a gyár folyamatos működésének feltételeit erősítené. Mindeközben folynak a tárgyalások a kapuvári húsgyár sorsáról is. Jendrolovics Pál felszámoló a Kisalföldnek elmondta, miután a legutóbbi meghirdetéskor nem jelentkezett vevő a gyárra, napjainkban egyeztetnek arról, hogy a Bacon Kft.-t és a Kapuvári Hús Zrt.-t egyben vagy külön hirdessék meg a második körben.

Olvasóink írták

 • 6. jn 2013. május 30. 15:49
  „Reális : sokaknak poénként hangzik , de IGAZAD van .
  Az EU-s csatlakozásunk eddíg csak gyárbezárásokat okozott . Érthető is volt , hiszen Mi csatlakoztunk egy sokkal fejlettebb közösséghez , szinte természetes hogy piacokat vesztettünk és nem pedig nyertünk . Ezért véleményem szerint a politikusok a felelősek maximálisan (a kampányban csak hülyítette minket , hogy Ők és klientúrájuk közel férjenek az EU-s milliós támogatásokhoz) . Aztán lett közösségi tékövezés + értelmetlenebbnél értelmetlenebb fejlesztések , CSAK TERMELŐ ÜZEMET NE ÉPÍTSÜNK . Persze a német gyárak (Audi, Marcedes, stb...) építésénél már más volt a helyzet és még azt is elvárták , hogy mi adófizetők is hozzájáruljunk (hazai adókedvezményekkel ) ezen gyáraikhoz .
  Hát nem érdekes ???
  "Az sem lehet rosszabb,mint ez a vergődés,ami most van!"
  Igazad van ebben is ! Nem lenne rosszabb , mivel legalább a belső piacra tudnánk termelni . Exportra eddíg is főként akkor tudtunk termelni, ha hiány volt külföldön , ilyen esetben meg eztán is vennének tőlönk .

  "Mi az akadálya hogy a gazdák közösen egy kisebb húsüzemet működtessenek?"
  Szerintem főként azért , mert a magyarból hiányzik az összefogás képessége . Szlovákok , Lengyelek össze tudnak fogni és így versenyképesek a mezőgazdaságban . Itt nálunk sajnos mindenki a saját hasznát számolgatja . A zöldség-gomba piacon is ezért csúszunk folyamatosan lefele . A Lengyel termesztő-üzemekhez és ellátó-gépészethez több szövetkezettel összeállva olasz technológiákat koppint le és HALADNAK EGYÜTT. Nálunk pl. ezen vonalon is = SEMMI .”
 • 5. Reális 2013. május 30. 11:36
  „Akárki akármit mond:ki kell lépni az EU-ból!Az sem lehet rosszabb,mint ez a vergődés,ami most van!”
 • 4. Andianyu 2013. május 29. 17:27
  „Sajnos ez várható volt,ide-oda segítség,sajnos a magyar húsipar itt tart.Sokan a beszállítók által finanszíroztatják magukat azzal,hogy nem fizetik ki őket.De hibás mindenki,komplex problémáról van szó.Meggyőződésem,hogy a hitelezők ugyanúgy nem jutnak a pénzükhöz,ahogy Kvár esetében,ez egy leépülési folyamat kezdete.Akinek nincs biztosítása-Hermes,Mehib-csak puszira odaadta az élő sertést,soha nem látja a pénzét.Sajnos,ide jutott minden,és ezt a feldolgozók ki is használják,hiszen a sertést már levágták,annak alkatrészeit már eladták,az értékesítésből befolyt összeg már megérkezett a számlájukra,de olyan nagy a baj,hogy a beszállítókat nem tudják kifizetni.”
 • 3. Olasznagyfröccs 2013. május 29. 16:46
  „A mondás itt is igaz, nem a méret a lényeg, hanem az, hogy a kisebb feldolgozók a fekete gazdaságban értékesítenek, kapásból olcsóbbak az Áfá-val.
  A hivatalos üzletekben pedig az Áfát ki kell fizetni (sajnos).
  Amúgy, tragédia ami ebben az országban megy, cukorgyári mintára a komplett húsipar is megy a lecsóba!”
 • 2. knifemaster 2013. május 29. 15:26
  „" Valószínű hogy egy adott méret fölött válik gazdaságtalanná a feldolgozás,"

  Inkább alatt nem?”
 • 1. Tapmancs 2013. május 29. 10:49
  „Mi az akadálya hogy a gazdák közösen egy kisebb húsüzemet működtessenek? Kereslet lenne, mert a házi feldolgozók (hivatalos vagy nem) virágoznak. Valószínű hogy egy adott méret fölött válik gazdaságtalanná a feldolgozás, noha ez ellentmond a megszokottnak.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyedi karéj a templom előtti téren

Régi hagyományt élesztettek ismét újra az egyedi néptáncosok az idei búcsú idején. Tovább olvasom