Kisalföld logö

2017. 01. 17. kedd - Antal, Antónia -6°C | 1°C

Már nincs miből megtakarítani

Beled - Beledben idén is pályázati pénzeket várnak a fejlesztésekhez. Nagy reményeket fűznek a Leader-pályázatokhoz. Főbb célok a kastély és az iskola korszerűsítése, ám megoldandó a központi buszforduló rendezése is.
– Hosszú távon gondolkodunk, tehát terveink ugyanazok, mint amiket az előző években meghatároztunk – vázolta az idei elképzeléseket Tompáné Balogh Mária beledi polgármester. A legfőbb célok a kastély és az iskola felújítása, a konyha újjáépítése, valamint a település úthálózatának rekonstrukciója. Ez utóbbiról a polgármester hozzátette, nem tudnak egyszerre nagyot lépni, de évente legalább egy utcát rendbe tesznek úgy, hogy a vízszolgáltató segítségével a burkolat alatti vezetékeket is modernebbre cserélik.

– Ha jött pályázati pénz, akkor két utcát, ha önerőből kellett, akkor évente egyet újítottunk fel – mondta a polgármester. Az idei tervekben a Kossuth Lajos utca felújítása szerepel Beledben, melynek vízvezetékeit már a tavalyi évben kicserélték. – Közel negyvenmilliós beruházásra számítok a Kossuth utcában, mert nagyon keskeny, s a vízelvezetést is meg kell oldanunk – tette hozzá Tompáné, aki azt is elmondta, hogy a finanszírozásra pályázatot nyújtott be a községháza.

Tompáné Balogh Mária
Tompáné Balogh Mária


Szintén – és újra – pályáznak az iskola és a konyha kétszázhúszmillió forintos átalakítására. Főleg az utóbbi okoz már komoly fejtörést a nagyközségnek. A park csinosítására is születtek elképzelések, szintúgy pályázati forrásokból. A polgármester nagy szerepet szán a nemrég elindult Leader-pályázatoknak, melyekre helyi vállalkozók és civil szervezetek is számítanak. Utóbbiak esetén a vicai fiatalokat említette, akik kistelepülésük közösségi életének jobbítását a Leaderből képzelik el. Ugyancsak a Leaderből oldanák meg a kastély kerítésének felújítását is.

Beled évek óta neuralgikus pontja a település központjában csúfoskodó buszforduló. Szépítésének, áthelyezésének többször is nekifutott a helyi testület, de hol a szállítási társaság, hol a pénzhiány, hol a helybéliek ellenkezése akasztotta meg a törekvéseket. A képviselő-testület legutóbb ötmillió forintot tervezett be saját erőből a helyzet valamilyen rendezésére. Ebből a pénzből az áruház előtt térkövezik a teret, s parkolókat is kialakítanak, a buszok persze ott maradnak.

A buszforduló: parkolókat alakítanak ki és térköveznek a központban, a buszok sorsa megoldásra vár.
A buszforduló: parkolókat alakítanak ki és térköveznek a központban, a buszok sorsa megoldásra vár.

– A tér átalakításáról tárgyalunk a szállító céggel és az áruház tulajdonosával is, ám utóbbi segítségéhez nem fűzök nagy reményeket – tette hozzá a polgármester, aki azonban nem tett le arról sem, hogy a továbbiakban buszöblökkel javítsák Beled egyik központi terének közlekedését.

Az esetleges költségvetési megszorításokról szólva hangsúlyozta: mára egyszerűen nincs hol megszorítani. Mind a községházán, mind az intézményeikben megtörtént a racionalizálás, így a helyi büdzsében nincsenek olyan tartalékok, amiből még le lehetne faragni. – A hivatalba nem vettünk fel új dolgozót a távozók helyére és a körjegyzőség irányításában is a működőképesség határait feszegetjük a jelenlegi létszámmal – jelentette ki a polgármester. Hozzátette, nagy könnyebbség az idei költségvetésben, hogy a törlesztendő hitelek lejártak.

Olvasóink írták

  • 1. Körömpörkölt 2009. január 25. 18:19
    „neuralgikus?? ....ez mit jelent?
    Újságíronk majdnem minden mondatba igyekszik valami idegen szavat becsempészni... több - kevesebb sikerrel. :-D”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tönkrement üzletek

Csorna - Tavaly huszonkilenc, idén már tizenegy vállalkozó adta vissza működési engedélyét. A… Tovább olvasom