Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

Már nem lenne veszteséges a járóbeteg-ellátás

További műszerfejlesztésre törekedik a kapuvári kórház járóbeteg-ellátó részlege. A betegelvándorlást jelentősen csökkentették az utóbbi években, ám van még tennivaló. A 800 millióból felújított rendelő önmagában már nem lenne veszteséges.

Az elmúlt három évben teljesen megújult a kapuvári kórház járóbeteg-ellátó rendelője. Az intézményre több mint 800 millió – nagy részben pályázati – forintot költött a Lumniczer-kórház és a helyi önkormányzat. Az új, immár kétszintes épületben 33 szakellátást vehetnek igénybe a betegek, akiket hetente 364 órában fogadják az alapellátástól kezdve a kardiológiai szakrendelésekig. A rendelőkben több mint 30 szakorvos és közel ugyanennyi szakszemélyzet fogadja a betegeket, akik egy – szakrendeléstől függően – 40 ezres lélekszámú körzetből érkeznek Kapuvárra.

– Úgy vélem, a felújított szakrendelő munkája eredményes, hiszen régebben évente 15–20 százaléknyi elvándorló beteggel számolhattunk – tájékoztatta a Kisalföldet dr. Benedek Zoltán főigazgató. 2006-ban például 130 ezer vizsgálatot végeztek, ez 2007-ben 66 ezerre csökkent, ám tavaly már több mint 200 ezerre nőtt.

Harminchárom szakrendelésre várják a 40 ezres körzet betegeit: képünkön dr. Szabó Zsuzsanna szemész szakorvos betegével.
Harminchárom szakrendelésre várják a 40 ezres körzet betegeit: képünkön dr. Szabó Zsuzsanna szemész szakorvos betegével.

– Ez egyik oldalon azt jelenti, hogy a munkatársaim kiválóan végzik munkájukat, de ezzel egy időben a várólisták (többek közt a fül-orr-gége és a kardiológiai szakrendeléseken) is megnőttek – fogalmazott a főigazgató. Hangsúlyozta, a várólisták éppen azokon a szakrendeléseken növekedtek, amelyeken nem tudnak a hét minden napján rendelést biztosítani. – Ilyen például a fül-orr-gége rendelés, ahol heti két napon öt órában rendel a szakorvos, ám a kontrollra rendelteknél már esetleg a következő hétre tolódik az ellenőrzés, ami ismét a várólistákat növeli – mondta a kórház vezetője.

Dr. Benedek Zoltán hozzátette: sem a szakorvosok felkészültségével, sem a már fejlesztett műszerezettséggel nincs gond, az utóbb említett hiányosságok pótlását elsőrendű feladatnak tekinti az intézmény vezetése.

A betegeket igyekeznek minél jobb feltételekkel kiszolgálni. Az említett 800 milliós fejlesztés egyik legnagyobb eredménye az intézmény fejlett szellőző-fűtő- hűtő rendszere, mely télen az eltávozó meleg levegő energiájának felhasználása mellett nyáron légkondicionálást biztosít az épület egész területén.

– A fiatalabb korosztály betegeinek fontos az internetkapcsolat, melyet egy vezeték nélküli rendszeren szintén biztosítunk a járóbeteg-ellátó központban – mondta a főigazgató. Kiemelte: az orvosi ellátásban sosem lehet megállni a műszerek fejlesztésével, így ismét napirendre került ez a téma is.

– A szülészeti ultrahangunk már alkalmas a térhatású képek készítésére, ám a szakrendelések szoros időbeosztásába ez már nem fér bele, így az érdeklődő kismamákat, apukákat csak a szakrendeléseken kívüli időben tudjuk fogadni az időigényes vizsgálat elvégzésére – tette hozzá Benedek főigazgató.

Az évekkel ezelőtt 800 millióból felújított járóbeteg-szakrendelés napjainkban önmagában már nullszaldós lenne, ám dr. Benedek Zoltán elmondta: a rendelő szerves részét képezi a kórháznak, így a költségvetésében számos helyen hozzájárul a nagyobbik intézmény fenntartásához.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új vezető a térségi szociális központ élén

Új vezetője lesz február elsejétől a Csorna térségi önkormányzatok társulása által működtetett… Tovább olvasom