Kisalföld logö

2017. 08. 19. szombat - Huba 19°C | 31°C Még több cikk.

Már nem a gyorshajtás a leggyakoribb baleseti ok

Javuló baleseti statisztika, kevesebb halálos és súlyos sérüléses baleset jellemezte a Csornai Rendőrkapitányság területét 2009-ben.

Idén még gyakoribb ellenőrzéseket ígérnek.

A Csornai Rendőrkapitányság területén tavaly pontosan ugyanannyi személyi sérüléses baleset történt, mint egy évvel korábban. A statisztika azonban kedvezőbb képet mutat. Csökkent a halálos balesetek száma, kilencről háromra. Kevesebb volt a súlyos sérült is az utakon. A 2008-as huszonnyolc helyett huszonhárom.

Böröcz Péter őrnagy, a közlekedésrendészeti osztály vezetője portálunknak elmondta: a kedvező változás köszönhető a rendszeres sebességmérésnek, illetve az objektív felelősség bevezetésének.

Az új sebességmérő által rögzített adatok azonnal a Vas Megyei Rendőr-főkapitányságra kerülnek. Onnan küldik ki aztán a ˝csekkeket˝.
Az új sebességmérő által rögzített adatok azonnal a Vas Megyei Rendőr-főkapitányságra kerülnek.

– Tapasztaljuk, hogy a járművezetők többsége óvatosabban, kisebb sebességgel közlekedik. Az is megfigyelhető, hogy az úgynevezett passzív biztonsági eszközöket is használják. Ilyen a biztonsági öv, a gyerekeket óvó felszerelések, vagy a motorosoknál a bukósisak – fogalmazott Böröcz Péter. – Ezt a megfigyelést a baleseteket kiváltó okok is igazolják. Tavaly már nem a gyorshajtás szerepelt első helyen, hanem az elsőbbség meg nem adása.

Böröcz őrnagy hozzátette: a kerékpárosokkal és a gyalogosokkal is akadnak még gondjaik. Ugyan csökkentek azok a balesetek, melyeknek ők az áldozatai, de az osztályvezető szerint még így is sok. Összesen tízen szenvedtek balesetet, de védtelenségük miatt szinte valamennyien súlyosat. Éppen ezért a rendőrök rendszeresen ellenőrzik a bicikliseket, a felszerelésüket és ha szükséges, figyelmeztetik a gyalogosokat is.

Az év első két hónapjának statisztikája már nem annyira kedvező. Januárban ugyan nem történt jelentős baleset, de februárban már ketten is életüket vesztették a rábaközi utakon. A tragédiák Böröcz őrnagy szerint megelőzhetőek lettek volna.

– Egyik járművezető sem használta a biztonsági övet, illetve nem az útviszonyoknak megfelelő sebességgel közlekedtek – tette hozzá. – Az elsődleges megállapítás szerint, ha betartják a szabályokat, mindketten életben maradtak volna.
A kedvező változás köszönhető a rendszeres sebességmérésnek, illetve az objektív felelősség bevezetésének - mondta Böröcz Péter őrnagy.

A csornai rendőrök azon lesznek ezután is, hogy több tragédia ne forduljon elő területükön. Folyamatosan mérik a sebességet az utakon, amiben már egy komoly technika is segítségükre van. December óta használják a legújabb mérőberendezést, ami éjszaka, sötétben is működ-tethető. Az általa készült fénykép, a rögzített adatok GPS-en keresztül azonnal a feldolgozóosztályra kerülnek. A regionálisan illetékes főkapitányságra, esetünkben Vas megyébe.

Olvasóink írták

26 hozzászólás
12
 • 26. egycsornai 2010. február 25. 20:40
  „komolyan nem tudok mit mondani csak: no comment! szörnyű”
 • 25. drakon44 2010. február 24. 19:19
  „Bírságolnak, hogy legyen fizetésük

  Úgy tudjuk, hogy a Magyar Államkincstár idén még nem utalta a fizetésekre szánt összeget a rendőrségnek. A jövőben ugyanis a beszedett bírságokat kívánják a zsaruk fizetésére fordítani, vagyis a rendőröknek ki kell termelniük a fizetésüket, méghozzá az emberek megbírságolásából. Ezt az értesülésünket támasztja alá az is, hogy az ORFK a nagy pénzszűkében megközelítőleg 400 trafipaxot készül beszerezni. És máris körbeértünk. Az embereket ugyanis továbbra sem fogja érdekelni, hogy az a rendőr, aki csillagászati összegű bírságot szab ki egy kis szabálytalanságért, mennyiért dolgozik.

  http://tmrsz.hu/sajto/842-negyvenezer-rendor-bererol-nincs-megallapodas.html”
 • 24. mikkamami 2010. február 23. 13:03
  „Olyan kár, hogy Böröcz elvtárs csak olvassa a hozászolásokat, de nem válaszol a kérdésekre.”
 • 23. kresz75 2010. február 22. 20:53
  „A képhez csak annyit füzök hozzá hogy a kistábla ami nem látszik a képen mert kifele van fordulva egy visszafele nyilat takar,tehát a csikos teljesen szabályosan áll ott ahol áll.”
 • 22. tettes 2010. február 22. 18:19
  „Nem beszélni külföldi madjar,a szürke meg nem beszélni sehogy.Magyar trágár menni gút neki.”
 • 21. kalle11 2010. február 22. 12:10
  „Én csak egy dologra lennék kíváncsi. Miért nem láttam még olyan esetet, hogy külföldi rendszámú kamiont igazoltatnának. Tudjuk mennyivel száguldanak át Csornán. Kicsit többet kellene dolgozni a bírság beszedésén? Ezért ez az egész csak a pénzbehajtásról szól.”
 • 20. tejfelesszájú 2010. február 22. 11:41
  „19-es jogos a kérdés, de gondolom majd kimagyarázzák a sünök, ahhoz értenek, de marhán.
  a 17-es: remek fotó, gondolom ezt is kimagyarázzák valahogy, ez véletlenül nem a győri vasút állomás?”
 • 19. nyekkmacsek 2010. február 22. 11:02
  „..laza kérdés Böröcz elvtárshoz : a mérőkocsi vajh mi a búbánatot keres a járdán ??? ..gátfutás gyalogosoknak ???”
 • 18. sivatag66 2010. február 22. 04:26
  „janika ! A gyártosoron,vagy bármelyik melohelyen azt csinálsz ,amit akarsz?????
  Nem hinném,ott is a főnököd mondja meg ,hogy mit csinálj !!!!!!”
 • 17. nüs 2010. február 21. 21:39
  „Rendőr urak ez a bűnös mit érdemel?
  http://kepfeltoltes.hu/view/100221/30338752P1150271_b_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
  persze semmi részlehajlás az ügyben....”
 • 16. janika 2010. február 21. 12:59
  „Az előbb mint,h azt olvastam volna,hogy a parancsuralomban a rendőr oda megy ahova a fönöke küldi. Annak meg a politika parancsol,mint mindíg!”
 • 15. Putyilov 2010. február 21. 12:36
  „"Éppen ezért a rendőrök rendszeresen ellenőrzik a bicikliseket, a felszerelésüket és ha szükséges, figyelmeztetik a gyalogosokat is."
  Főleg az egymás mellett rendezett hármas sorban haladó kerékpárosokat,ugye?
  Akit állítólag elütök az álló gépjárművemmel,amiben még a kulcs sincs benne,de szegény "áldozat" mégis nekihajt,aztán fel akar engem jelenteni. Ki ellenőrzi őket? Én még egyszer sem láttam.”
 • 14. egycsornai 2010. február 21. 11:57
  „Nap mint nap járok az utakon Győrtől- Csornáig. Olcsó autómmal engem rengetegszer igazoltatnak. Nem voltam gyors, nem cikcakkban közlekedtem, csupán haladtam. Akik engem kerültek ki, többször életveszélybe sodorva többeket, azok valahogy soha nem álltak az út szélén még igazoltatásra sem... Miért?
  Itt volt a múlt heti hóátfúvás. Be kellett látnom 40-nél gyorsabban nem tudok menni. Többen is így gondoltuk. Tartottam a távolságot, nehogy rá csússzak az előttem lévőre. Kb 3-szor kaptam szívrohamot mert volt egy két idióta aki előzte a kis konvojunkat és bevágott elém amikor a szembejövő már piszok közel volt. Nos egy rendőrrel sem találkoztam.... vagy behunyták a szemüket, vagy más dolguk volt. Bár érdekes hogy a létszámuk nőtt, nem igen találkozom velük...”
 • 13. Joshu 2010. február 21. 09:22
  „Minden tiszteletem a Rendőröké! Volt már alkalmam velük dolgozni. De tisztelt rendőr úrak nem csak az autósokat kellene ilyen szigorsággal ellenőrizni. Vannak felelőtlen biciklisek és gyalogosok is.Miért van az ,hogy egy sárgán való áthajtásért mi autósok kapjuk a 100000-es csekket addig a biciklis egy kis ejnye bejnyével megussza?! Csak azért mert nekünk van kocsink és azt gondolják ha meg tudjuk venni akkor az ekkora összegű bírságot is ki tudjuk fizetni?Persze és ha már véletlenül a sárgán megyünk át azért is jön a csekk.De a bicikliseket nem piszkálja senki vagy csak szóbeli figyelmeztetést kapnak. Én csak arra lennék kiváncsi hány biciklist kapott csekket sárgán vagy piroson való áthaladásért?!Csak annyit kérek gondolkodjanak el azon hol van az egyenlőség az autós és a biciklis büntetése között.”
 • 12. pinquin 2010. február 21. 07:33
  „A gyorshajtáshoz nem kell más csak 100 LE meg egy 44-es pacsker..., ÉSZ az nem !
  A sebesség nem gyerek játék. Akik ezt elfelejtik gyakran ráfáznak.
  Az megy gyorsan aki siet, az siet aki hamarabb akar célhoz elérni, az akar hamarabb célhoz érni aki késésben van. Ergo: az megy gyorsan aki késében van.
  Tessenek néhány perccel hamarabb elindulni, és szabályosan közlekedni, és ez azt is jelenti, hogy ahol lehet 90-el menni ott ne 80-al poroszkáljunk, mert így hamar utólér bennünket az, aki késésben van.
  Baleset mentes szép napot minden Kisalföld olvasónak.”
 • 11. sivatag66 2010. február 20. 22:21
  „profi10 ! Nem úgy kezdődik egy rendőr napja,hogy ma kimegyek sebességet mérni !
  A főnökük mondja meg ki mit csinál !!!!”
 • 10. Baradlay 2010. február 20. 21:08
  „Soha nem volt az!!!!!! Az emberi hulyeseg AZ! Kodben 100-al elozunk,ect!!!!!!!!!”
 • 9. profi10 2010. február 20. 20:29
  „Elbújni és utólag levélben értesíteni az autóst, aki belecsúszott a trafiba, épületes, bátor elfoglaltság. Szolgálunk és mérünk!
  Erre adnak nyugdíjkedvezményt, pedig ez nem valami megterhelő meló!”
 • 8. tettes 2010. február 20. 19:29
  „Ha a baleseteket akarjäk lecsökkenteni és nem a pénzt szedni,akkor nem civil autóban elbújva sunyi módon kameráznának.Plusz,ha igazoltatás van ,hát az is hagy kivetni valót.(NEM ÍRTAM CSÚNYA SZÓT)”
 • 7. CsabaKiraly 2010. február 20. 19:03
  „A gyors-hajtokert nem fogok sirni.”
26 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zökkenőmentesen vette át a távfűtést az önkormányzat cége

Júliusban alakult meg a Kapuvár Távhő Kft. A teljesen önkormányzati tulajdonú cég látja el a… Tovább olvasom