Kisalföld logö

2016. 10. 26. szerda - Dömötör 8°C | 15°C

Már működik a Fő téri kamera

Kapuvár - Már működik a Fő térre kihelyezett térfigyelő kamera. Ezenkívül még három kamera kihelyezését tervezik a város központjába.
A kapuvári önkormányzat legutóbbi ülésén Kiss Zoltán, a rendőrkapitányság vezetője elmondta: a Fő téren márciusban üzembe helyezték a város első térfigyelő kameráját. A készüléket a Dr. Lumniczer Sándor utca, az Esterházy sétány és a Szent István út hármas kereszteződésében egy oszlopra szerelték.

A készüléket az önkormányzat, a Közbiztonságunkért Közalapítvány (az önrészt e két szervezet adta) és a rendőrség pályázta meg még 2007-ben. A nyertes pályázatot követően végül tavaly kezdődött meg a kivitelezés. A rendszer teljes bekerülési költsége egymillió forint volt.

A kamera működéséről és annak jogi hátteréről Kiss Attila alezredes, hivatalvezető hangsúlyozta, a rendszer kiépítésének alapja az 1994-es rendőrségi törvény. Az eszköz huszonnégy órán át körbeforogva figyeli a Fő teret. A képet a kapitányságon, külön erre a célra kialakított szobában, huszonnégy órában több rendőr figyeli. A szobába csak engedéllyel lehet belépni és a rendszerbe való bejelentkezéshez is jelszóra van szükség.

Térfigyelő: Csak bűncselekmény vagy szabálysértés esetén rögzít.
Térfigyelő: Csak bűncselekmény vagy szabálysértés esetén rögzít.

– Amennyiben az élő kép figyelésekor szabálysértést vagy bűncselekményt észlel a rendőr, az eseményt azonnal rögzíti és az adathordozót továbbítja az eljáró szerveknek – részletezte Kiss Attila. Ha a rögzített felvételek alapján eljárás indul, akkor azok annak jogerős befejezéséig bűnjelként felhasználhatók, az eljárást követően pedig az iratokkal együtt őrzik a felvett anyagokat is. A hozzáférést az adatvédelmi törvényben meghatározott módon kezelik és nyilvántartják.

Kiss Attila alezredes hozzátette: a jelenleg már működő kamera mellé – az önkormányzattal közösen – még három kamera felszerelését tervezik. A további megfigyelők egyike a Fő téri lámpákhoz (figyelve a Kossuth utcát, a Győri utat és a Fő teret), a másik az úgynevezett Rába-palota elé (innen a Széchenyi és Kossuth utcákra látna rá), a harmadik pedig a Petőfi mozi elé kerülne (ez a temető környékét, a Győri utat és a Gesztenye sort figyelné).

A tervek szerint a következő, még az idén kihelyezendő eszköz a Rába-palota elé jutna.

Olvasóink írták

 • 5. Véleményezö 2009. április 04. 08:01
  „Kisspistajozsef! Mi közöd van ahoz, hogy a haverom mire költötte az a pénzt. Megdolgozott érte! Tetöled sem kéri számon más, hogy hova költöd a pénzed!”
 • 4. Ms.Wolf 2009. április 02. 18:25
  „Reális!
  Több írásodat is olvastam, nagyon ki vagy akadva a FIDESZ-esekre:)
  Csak nem azt sajnálod, hogy ki lettél hagyva a buliból? Pénzed, vagy eszed nem volt hozzá elég? - ne válaszolj:)
  MS.Wolf”
 • 3. Reális 2009. április 02. 10:09
  „Na megint a fideszes haverkutyák pénzhez jutottak!10.000-ért lehet venni térfigyelő kamerát!A rendőr meg amúgy is menne dolgozni!A polgármesteri hivatalba kéne kamera,ami azt nézné,mit csinál a fidesz!”
 • 2. P.mester 2009. április 01. 20:50
  „Áhháááááá! E cikk után most már értem! Szóval a "konkurrencia" - egyébként nem valós - veszélyének elkerülése érdekében volt szükség korábbi bejegyzésem törlésére. Megyek, s árulkodom is szegedi maszáknak.”
 • 1. kisspistajozsef 2009. április 01. 20:11
  „És ebből megint ki vette be az 1 millió Ft-ot? KapuLAN man, alias Módos Krisztián, aki ezt a pénzt hát nem tudni mire költötte....
  Kamera célja: esetleges randalírozások és "tűntetések" (itt, minek?) ellen!

  De tegyük a fel a kérdést: ha térfigyelő kamera van a Fő téren, amit a rendőrség figyel, akkor mi a fenének vannak még mindig(!) járőrautók p.l a Du-Zo előtt? Értelmetlen, vagy talán nem bíznak a rendszerükben? :)”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Komfortos betegfogadást ígérnek

Csorna - Nyár végére egészségházat alakítanak ki a Margit Kórházban. A beruházás 44 millió forintba… Tovább olvasom