Kisalföld logö

2017. 11. 25. szombat - Katalin 4°C | 14°C Még több cikk.

Már kevesebb volt a hab

Rábamente - A hétvégi erős habzás után hétfőre némileg javult a helyzet a Rábán. A szennyezés persze még hétfőnis látszódott. A civilek várják a felelősök megnevezését.

„Hétfőre enyhült a habzás, de a hétvégi szennyezés a legrosszabb időket idézte"-adott rövid helyzetjelentést a Kisalföldnek a Rába partjáról Woki Zoltán, a szentgotthárdi Pro Natura St. Gotthard (PRONAS) egyesület elnöke. A civil szervezet vezetője a folyót ismét megtámadó szennyezéssel kapcsolatban elmondta: ideje lenne a felelősöket megtalálni.

– Eddig mindenki csak a bőrgyárakról beszélt, de most kiderült, hogy a folyó felsőbb szakaszain is tapasztalható a habzás-fogalmazott Woki Zoltán. – Azon a területen is működnek üzemek, ipari parkok, melyek esetleg okolhatók a szennyezés miatt. Nem hagyhatjuk figyelmen kívül a kommunális szennyezést sem, hiszen a folyó mentén vannak nagyobb települések is. Ami hétvégén a folyóval történt, a legrosszabb napokat idézte. A sárgásfehér hab csomókban gyűlt össze főként a szentgotthárdi duzzasztónál.

Már kevesebb volt a hab


A PRONAS tagjai a Rába habos vízéből, illetve korábban a Lapincs jégtábláiból küldtek mintát az osztrák környezetvédelmi minisztériumnak. A vizsgálatok eredményeit azonban még nem kapták meg.

– Nagyon vártuk az adatokat, de egyelőre az osztrákok nem jeleztek vissza. Talán a jövő héten megkapjuk a vizsgálatok eredményeit-tette hozzá a PRONAS elnöke. – Információink szerint Fodor Gábor Szentgotthárdon, a helyszínen tájékozódik az ügyben és szakemberekkel, illetve civilekkel együtt keresi a lehetséges megoldást.

Dóczi Attila, a répcelaki székhelyű Rába-Műgát és Térségéért Egyesület elnöke arról tájékoztatta a Kisalföldet, hogy a habosodás a nicki gátnál is látható. „A víztükör egy óriási habfürdőhöz hasonlít, melynél a fürdőanyag utánpótlása folyamatos"-jegyezte meg Dóczi Attila.

Viniczay Tibor, Szentgotthárd polgármestere szerint örvendetes Fodor Gábor miniszter határozott kiállása Rába-ügyben, de mindenképp szükségesnek tartja, hogy a  Külügyminisztériumon keresztül diplomáciai úton is lépések  történjenek.

A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság hétfőn reggel kapta meg a laboratóriumi vizsgálatok eredményét. Ezeket az elemzés után hozzák nyilvánosságra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az idősek nem bíznak a bankokban

Kapuvár–Rábaköz - Az idősek nem bíznak a bankokban, inkább a lakásban rejtik el… Tovább olvasom