Kisalföld logö

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 9°C | 18°C Még több cikk.

Már kevés a kiadó kapuvári szálláshely

Növekvő vendégéjszakaszámmal büszkélkedhetnek a kapuvári szállásadók. A város turisztikai elképzeléseihez a diplomáciát is beveti az önkormányzat. Kevés a szálláshely az egészség- és termálturizmushoz.

Diplomáciai nagyüzem zajlott az elmúlt hétvégén Budapesten az Utazás 2014 kiállítás kapuvári standján. Ugyanitt a Rábaköz Vidékfejlesztési Egyesület és Csorna, valamint a tavalyi év személyszállítójának választott Gál Imre is képviselte a térséget. A Magyar Turizmus Zrt. társkiállítójaként megjelent rábaközi kisváros pultjánál köszönthették az indiai és a szlovák nagykövetet, a cseh és osztrák nagykövetség munkatársait.

Hámori György polgármester a Kisalföldnek hangsúlyozta: Kapuvár évek óta az egészség- és termálturizmus fejlesztését tartja elsőrendű célnak. Ehhez a diplomáciai kapcsolatfelvételt elengedhetetlennek tartják. – Ezek révén kerültünk kapcsolatba olyan cseh vagy német kisvárosokkal, melyektől tapasztalatokat vehetünk át a fürdőturizmus fejlesztéséhez – mondta a polgármester.

Utazás 2014 kiállítás –  Bezovics Judit világbajnok zöldségszobrász is fogadta a vendégeket.
Utazás 2014 kiállítás – Bezovics Judit világbajnok zöldségszobrász is fogadta a vendégeket.

A város elképzeléseit alátámasztják az elmúlt évek turisztikai számadatai is. Például az, hogy a legnagyobb mértékben a vendégéjszakákból eredő adóbevétel növekedett. Ezt a megkérdezett szállásadók is megerősítették.

Kapuvár legnagyobb panziója egész évben szinte telt házzal üzemel. Nyári szezonban elsősorban a fürdőturisták jelennek meg. Panziót üzemeltet a városi cég, a Kapukom Kft. is. Ügyvezetője, Németh D. László elmondta: az elmúlt hónapok tapasztalatait összegezve elmondható, hogy a komplexum kezdi beváltani a hozzá fűzött reményeket. Dolgukat pedig könnyíti a szomszédos termálfürdő is. A Hany Istók Kerékpáros Centrum napjainkban hét szobával, tizennyolc ággyal fogadja a pihenni vágyókat. Németh D. Lászlótól megtudtuk: 2012-ben 100 vendégéjszakás eredménye volt a kerékpároscentrumnak. Akkoriban még bérleti formában működött, nem a Kapukom üzemeltette. 2013 márciusában vette vissza a város, a felújítások után június 1-jén nyitottak ki. – A város cégének üzemeltetése alatt, 2013-ban június 1. és december 31. között már 479 vendégéjszakánk volt – jelentette ki az ügyvezető. A vendégek közül 87 helyi munkája miatt szállt meg náluk, a többiek turisták voltak. A turisták közel fele kerékpáros, elsősorban szlovákiai, csehországi is. Zömük a gyógyfürdőbe látogatott.

– Idén április 1-jén nyitjuk meg a panziót, két héttel előtte az éttermet. Már most több telt házas hétvégénk van „lefoglalva" májusra és júniusra – tájékoztatott a kft. ügyvezetője.

Kapuvár legnagyobb szállásadója a termálfürdő, a hozzá kapcsolódó apartmanházakkal. Náluk is évről évre nő a vendégéjszakák száma: míg 2012-ben 4488 volt, addig tavaly már 5621. A fürdő bővíti is kapacitásait, nemrég adták át a központi épület panziójának szobáit a vendégeknek.

A szálláslehetőségek bővülésére a város is gondot fordít. Hámori György hangsúlyozta: növelnék a Hany Istók-centrum szobaszámát, erre kész tervekkel rendelkezik a város. A további – milliárdos nagyságrendű – szálláshelybővítésre, esetleg egy komplett szálloda építésére befektetőket vagy pályázati forrásokat várnak. Utóbbira már csak az egészségturisztikai fejlesztéseknél is szükség van, hiszen a helyi kórház híres angiológiai ellátását a fizetős – akár európai – vendégekre is kiterjesztenék. Ehhez ugyancsak több szálláslehetőségre van szükség.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyakran a hivatásosokat is pótolva önkénteskednek

Mozgalmas év volt a tavalyi a csornai önkéntes tűzoltók számára. Bel- és árvízhez vonultak, tizenhatszor pedig laktanyai szolgálatot is adtak. Tovább olvasom