Kisalföld logö

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 26°C Még több cikk.

Már két falu díszpolgára a szoborállító plébános

Két falu díszpolgára, négy szobor felállítása fűződik nevéhez. A 130. zsoltár szavai szerint éli életét: nem érez nagyravágyást, kérkedést. Ács Lajos szili plébános lokálpatriótaként ragaszkodik községeihez.

Szülőfaluja, Szany, díszpolgárává fogadta Ács Lajos címzetes kanonokot, szili plébánost. Lajos atya meghatódva gondol földijei nemes gesztusára, és lokálpatriótaként ˝rajong˝ a községért. Végrendeletében is megemlékezett a helyi egyházközségről. Szívében azonban nem csak a szanyiak férnek el. A szili plébános szoborállító atyaként is beírta nevét a hozzá tartozó falvak történetébe.

Szilban a Szent István- és az Erzsébet-, Szanyban ugyancsak Szent István-szobor fűződik munkálkodásához. Augusztusban pedig Vágon avatják államalapító királyunk Lajos atya által adományozott szobrát. Nem mellékesen 2005-ben a szili önkormányzat is díszpolgári címmel tüntette ki. Lajos atya 1992 óta szolgál Szilban és Vágon. Korábban a rábacsanaki egyházközség is hozzá tartozott. Nehéz lenne felsorolni, milyen fejlesztések, felújítások, beruházások történtek a csaknem két évtizedben. Felújították például a vági, a szili és a kistatai templomot.

Harangot öntetett Szilban, restauráltatta a vági templom belsejét. Családjával ötmillió forintot adományozott a rábacsanaki templom felújításához. A szoborállításokról így vall: ˝Szegény az a település, amelyiknek nincsenek köztéri szobrai.˝

A három Szent István-szobor közül az első a szili plébánia előtti teret díszíti. Mellette Ács Lajos címzetes kanonok.
A három Szent István-szobor közül az első a szili plébánia előtti teret díszíti. Mellette Ács Lajos címzetes kanonok.

– Úgy érzem, az alkotásokkal törlesztek valamit mindabból, amit én kaptam a községektől. Édesapám korábban, testvérem és édesanyám néhány éve hunytak el. Akaratukkal és szándékukkal egyezik, hogy a családi örökséget ilyen célokra ajánljam fel – mondta portálunknak Lajos atya. – Ezer szállal kötődünk Szanyhoz, magam is onnan indultam el. Természetes, hogy ragaszkodom hozzá és ahogy tudom, segítem is a falut.

A szili plébános rajong szülőfalujáért, hagyományait ápolja és felvirágoztatásáért dolgozik. Végrendeletében sem feledkezett meg Szanyról. Szintén örökségét, a családi birtokot, 125 aranykoronányi földet hagyományoz az egyházközségnek.

– Szeretném, ha döntésem példa lenne és követnének többen is. Így tudjuk segíteni templomunkat, plébániánkat – mondta.

A díszpolgári címről egészen a pünkösdi ünnepségig nem tudott. – Az ember lélegzete eláll, amikor a nevét mondják és a kitüntetést átadják. Megható pillanatok voltak, hogy abban a templomban, ahonnan elindultam, ilyen megtiszteltetésben lehetett részem.

Lajos atya két díszpolgári kitüntetése ellenére szerényen úgy fogalmaz, ha a kitüntetés az evangélium hirdetését elősegíti, akkor mindenképpen öröm.

– A díszpolgári cím nem öncélú, még több tettre sarkall. Ahogy a 130. zsoltár írja: ˝a szívemben nem érzek nagyravágyást, a szememben nincsen kérkedés˝. Szent Péter apostol pedig azt mondja: ˝Ne haszonlesésből tereljétek a nyájat.˝ Én ezekhez az intelmekhez igyekeztem tartani magam – jegyezte meg Lajos atya.

Olvasóink írták

 • 5. sivatag66 2010. június 05. 22:19
  „:)”
 • 4. latourelle 2010. május 31. 02:04
  „janika!
  Az idézőjel magában foglalja, hogy idézünk vele = pontosan azt mondjuk vagy írjuk, amit a másik mondott. Ha elolvasod, mit írtam, rájössz: szó sem volt "aljas ember"-ről. "...csirkéket és sertéseket aljas MÓDON megevő ember..." Ez azért mást jelent. De ha így jobban érted: egy pillanatig sem gondolom, hogy aljas vagy!! De azért köszönöm a kedves válaszodat.
  Azt meg, hogy másnak mit illik és mit nem... hadd ne te döntsd el. De ha valaki vadász, az általában az elejtett vadat meg is eszi, és nem a kukába dobja ki.”
 • 3. janika 2010. május 30. 17:53
  „Egy papnak nem illik lövöldözni, az neki nem létszükséglet, mint másnak az étkezés! Ő nem azért lövöldözik, mert éhes! <moderálva>”
 • 2. latourelle 2010. május 30. 14:53
  „Nem. Ő nem az, az egy másik. De nem te vagy véletlenül a védtelen csirkéket és sertéseket aljas módon megevő ember?? :-)”
 • 1. janika 2010. május 28. 16:17
  „Nem Ő véletlenűl a védtelen őzikékre, madarakra lövöldöző pap?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tolvajok aratnak más birtokán Bogyoszlón

Tolvajok dézsmálják meg rendszeresen az egyik bogyoszlói gazda földjét. Egy-egy alkalommal nem… Tovább olvasom