Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Már elérték a takaró szélét

Szűkös költségvetések készültek idén a rábaközi önkormányzatoknál. A települések fejlesztéseiket csak pályázati támogatásokkal tudják megvalósítani. A falvak csak a takaró széléig nyújtózkodhatnak.
„Csak a falu működtetésére elegendő pénzünk lesz idén" – válaszolta pénzügyi helyzetüket firtató kérdésünkre a legtöbb rábaközi polgármester. A fejlesztésekre pályázati támogatásból tudnak csak költeni. A községek jó részében már elfogadták a költségvetési rendeletet a képviselő-testületek.

– Addig nyújtózkodunk, amíg a takarónk ér, eddig is ehhez tartottuk magunkat – javasolt megoldást a helyzetre Németh Gergely, Szany polgármestere. – Ötszázmillió forint körüli összeggel gazdálkodunk. Úgy látom, nem lesz pénzügyi gondja az önkormányzatnak. Igaz, nagyobb fejlesztés sem fért bele egyelőre a tervekbe, kizárólag a fontos és időszerű karbantartási munkákat, javításokat végeztetjük el. A jövő egyik nagy beruházása falunkban a belvízelvezető árokrendszer felújítása lesz, ami önerőből természetesen nem megy. Mindenképpen pályázaton szeretnénk támogatást szerezni.

Pásztoriban is szűkös költségvetés készült. A falugondnok, Nagy Imre Tibor szolgálati járművét is csak hitel igénylésével tudják lecserélni.
Pásztoriban is szűkös költségvetés készült. A falugondnok, Nagy Imre Tibor szolgálati járművét is csak hitel igénylésével tudják lecserélni.

A bősárkányi önkormányzat költségvetésének főösszege 265 millió forint. Ehhez Szalay Imre polgármester hozzászámolta még az óvodára fordítandó 75 millió forintot, ami nem csak „bősárkányi pénz", mivel társulásban működik az intézmény. „Komoly fejlesztések persze ebbe az összegbe nem férnek bele. Nálunk a művelődési ház felújítása szerepel az elképzelések között, illetve a buszforduló kiépítése. Mindkettőhöz pályázaton várunk segítséget. Önerős beruházásunk ebben az évben a ravatalozó átépítése lesz. Stabil, de szűkös a költségvetésünk tehát" – jegyezte meg Szalay Imre.

A kisebb települések néhány millió forinttal gazdálkodnak, mint például Cakóháza is. 11 millió forintról döntött a képviselő-testület, amikor elfogadta a község költségvetését. – Csak a kötelező feladatokra, a működési kiadásokra tudtunk forrást biztosítani – mondta érdeklődésünkre Csepi Éva polgármester. – Abban bízunk, hogy korszerűsítéseinket a különböző kormányzati támogatásokból vagy éppen pályázati pénzekből tudjuk megvalósítani.

Nem rózsás a helyzet Pásztoriban sem. Roncs Gábor polgármester arról beszélt, hogy megnyert falubuszukhoz az önerőt, 2,7 millió forintot is csak hitelből tudják előteremteni. – A működésre talán elég lesz a falu pénze, egyébre nem futja. Tartalékainkat feléltük az elmúlt években, fejlesztésekre így nem gondolhatunk. A falugondnoki szolgálat járművét sikerül lecserélnünk. Nyertünk egy tízmillió forintos buszt, de ehhez az önrészt csak kölcsönből tudjuk előteremteni.

Bodonhely önkormányzata 15 millió forintos büdzsét készített. Kenesei Ferenc polgármester ismételte kollégáit: fejlesztésekre nem, csak a fontos kiadásokra tudtak tervezni. „Kicsi tartalékunk még van, ahhoz hozzányúlva húzzuk ki az idei évet" – fogalmazott.
Aller Imre, Kóny polgármestere úgy tájékoztatott, hogy 19 millió forintos hiány mutatkozik faluja gazdálkodásában.

– A lyukat majd az önkormányzatok működőképességét megőrző támogatással tömjük be – tette hozzá. – Költségvetésünkben minimális fejlesztéssel számoltunk, mivel a község működtetése emészti fel a forrásokat.
 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Választási bizottság alakult Csornán

A 3-as számú, Csorna székhelyű országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottság tagjai és… Tovább olvasom