Kisalföld logö

2017. 11. 25. szombat - Katalin 4°C | 14°C Még több cikk.

Már egy épület is elég az iskolának

Babóton SAPARD-pénzből újítanák fel a település központját. A parkosításon, valamint a művelődési központ renoválásán túl a polgármesteri hivatal is új épületbe költözne.
Babóton évek óta napirenden van a település központjának rendbetétele. Erre a célra már többször nyújtottak be pályázatot, eddig sikertelenül. Idén újra megcélozzák erre a SAPARD-keretet, a polgármester szerint a korábbiaknál várhatóan nagyobb sikerrel.

A tervek szerint költözik a hivatal

Molnár János szerint a felújítás leginkább Babót művelődési házára férne rá. Ezen belül a tetőcserét, a külső tatarozást és a nyílászárók cseréjét végeznék el. A központi teret parkosítják és ide állítják ki a falu régi tűzoltó szerkocsiját is. Ez utóbbi munkát a helyi polgárőr-egyesület vállalta magára. A tér másik felén álló épületbe – ami jelenleg az iskola néhány tantermének ad otthont – költözne a polgármesteri hivatal. Molnár János hangsúlyozta, erre kötelezettségük van, hiszen ez év végéig a hivatal akadálymentesítését végre kell hajtaniuk.

Ez azt jelenti, hogy a mozgássérülteknek is lehetőséget kell biztosítani a hivatali helyiségek megközelítésére és a jelenlegi épületben ez nem oldható meg. A csere másik indokaként az iskolai tanulólétszám csökkenését jelölte meg a falu első embere. Ahogy mondta, a kisebb létszámmal már egy épületben is elférnek a diákok.

A változások számokban

A felújításokra és az átköltözésre valamivel több mint 16 millió forintot szán az önkormányzat. A SAPARD-pénzhez huszonöt százaléknyi önrész kell. Az összegből a művelődési házra és a parkosításra 13 milliót terveznek. A munkálatokat a pályázat elbírálása után, körülbelül júliusban kezdenék el és év végéig be is szeretnék fejezni.

Új orgonát kapott a templom

A múlt hét végén új orgonával gyarapodott a babóti katolikus templom. Péntek délután érkezett meg az egyházközösség új elektromos orgonája. A testes hangszert szalagok és nem kevés emberi erő segítségével emelték a karzatra. A hangszer beszerzését a régi, pneumatikus orgona meghibásodása tette szükségessé. Ennek javítása Bális Péter esperesplébános szerint több mint négymillió forintba kerülne, s erre nincs anyagi fedezetük.

Természetesen nem tettek le a régi orgona javításáról, de a következő lépés a templom tetejének renoválása lesz. Az új, Johannus-típusú orgona beszerzése kétmillió-nyolcvanezer forintba került. A pénz a hívek adományaiból gyűlt össze. Az önkormányzat is hozzájárult közel kétmillióval az egyházközség működéséhez. Ezt a pénzt a most épülő, új egyházközösségi épület berendezéseire költik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A megegyezéseket könnyen elfújja a szél

Tavaszodik a vadosfai Lisztes-tanyán. Az őshonos magyar állatok igazán jól érzik magukat, ám… Tovább olvasom