Kisalföld logö

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 12°C | 24°C Még több cikk.

Már az elbocsátásokat ütemezik

A csütörtöki egyeztető tárgyalásokon a Ringa rt. és az érdekvédői munkavállalói oldal egyelőre nem jutott megegyezésre.
Az egyeztetésen részt vevő Pászli Tibor szerint a kapuvári gyár gépsorait mindenképpen elviszik az üzemből. Pászli Tibor szakszervezeti vezető a tárgyalások pillanatnyi eredménytelenségéről beszélt. Nyilatkozata szerint a Ringa rt. vezetése eltökélt a gyár bezárása mellett. Az egyeztető tárgyalásokon már a dolgozók leépítésének ütemezése is napirendre került.

E szerint az első ütemben, amire legkorábban október 12-én kerülhet sor, az elsődleges feldolgozórészleg csaknem 80 emberének mondanak fel. A csontozó, daraboló munkavállalói a következők, mintegy 170 személlyel. Amennyiben szeptember végéig megszűnik a készítménygyártás, úgy az ott dolgozó, körülbelül 180 ember a következő elbocsátandó. Az improduktív állományt is ebben az ütemben bocsátanák el.

– A törvényes, előírt juttatásokhoz mindenképpen ragaszkodunk, természetesen a végkielégítésekkel együtt. A munkavállalói oldal véleménye szerint azonban itt sima átszervezés folyik, amihez a gazdasági eredményeknek semmi közük. Éppen ezért a törvény által garantált juttatásokon felül, egyéb kedvezményeket is szeretnénk a dolgozóink számára. Gondolok itt az esetleges újrakezdési kölcsönökre és egyéb kedvezményekre – vázolta a szakszervezet elképzeléseit Pászli Tibor.

Az érdekvédő elmondta, a tárgyalások idejére a Ringa munkabékét kért, amit azonban Pászli Tibor – ismerve a vezetés eddigi módszereit – nem ígért meg. „A város, a dolgozók és a gazdák bármikor mozgósíthatók a saját érdekeik védelmében" – válaszolt a vállalati jogász felvetésére az üzemi tanács elnöke.

A Ringa rt. pályázati felhívásának részleteiről Pászli Tibor elmondta: – Mivel a felhívás csak a vágóhídra és a darabolóüzemre terjed ki, ebből látható, hogy a gyár igazán értékes részeit az Arago mindenképpen elviteti Kapuvárról, megtámogatandó a később eladásra kerülő Pick rt.-t. Dr. Tóth Ervin erről azt mondta: „Azokat a gyártósorokat mindenképpen elvisszük, végül is a miénk!" A pályázat másik érdekes pontjának azt tartom, hogy a Ringa rt. akár érvényes pályázatok esetén is bármikor visszavonhatja a felhívást. Véleményem szerint ez nem kelt túl nagy bizalmat a kiíró Ringa iránt – kommentálta a szeptember 30-ig benyújtandó pályázatok esélyeit a szakszervezeti vezető.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átalakult a rábaközi SZDSZ

Szervezetileg átalakult a 6. számú választókörzetben a Szabad Demokraták Szövetsége. Az eddigi… Tovább olvasom