Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 25°C Még több cikk.

Már a mükiből kérhetik az állami pénz pótlását

Ez évtől az úgynevezett „mükit" vezeti be a szakminisztérium a kötelezően ellátandó önkormányzati feladatok finanszírozási hiányainak támogatására.

Tállai András, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára a minap bejelentette, hogy az idei évtől a korábbi „önhiki" (önhibáján kívül hátrányos helyzetben lévő önkormányzatok támogatása) helyett bevezetik a „mükit", az önkormányzatok működőképességének megőrzését szolgáló hasonló támogatást. Erre a célra 38,6 milliárd forintot különítettek el a költségvetésben. Közölte: a feladatfinanszírozási rendszert tovább kívánják finomítani. Ettől az évtől négy éven át évente 10 milliárd forintot különítenek el „kárpótlásként" a korábban jól gazdálkodó, el nem adósodott önkormányzatok számára a költségvetésben.

Rábatamásiban – a helyi óvoda működtetésére fordították a szakminisztériumi támogatást.
Rábatamásiban – a helyi óvoda működtetésére fordították a szakminisztériumi támogatást.

Az önkormányzatok kötelező feladatainak finanszírozására vezette be a kormány az úgynevezett feladatfinanszírozási rendszert. Már bevezetési évében kiderült, a kapott állami normatíva elégtelen. Több rábaközi település vezetője jelezte, akár milliós hiány is lehet egy-egy feladat finanszírozásában. Tavaly a szakminisztériumhoz lehetett pályázni ezen költségvetési lyukak befoltozásáért, hiszen év végén nem lehetett hiány a városi, községi büdzsékben.

Településnagyságtól függő- en egytől ötvenmilliós pályázati támogatásokról szóltak a hírek 2013-ban. Kapuvár 56 millió forintot kért az elmúlt évben. Hámori György polgármester elmondta, a kötelező feladatokban – mint például a zöldterületek gondozása és az utak karbantartása – keletkezett finanszírozási hiány, többek közt az iparűzési adó csökkenése miatt.

– Ezek pótlására nyertük a szakminisztérium pályázatát, melyet idén már mint müki-pénzre ismét szeretnénk benyújtani – fogalmazott Hámori György.

Farád is pályázott 8 millió forintra, melyet szintén kötelező feladatokra fordítottak: temetőfenntartásra és közvilágításra. – Jó lenne idén is megszerezni ezt a támogatást, hiszen a város költségvetése hasonló gondokkal fog küzdeni – mondta Szalai Zoltán polgármester.
Rábatamásiból Spiteller László polgármester elmondta: 5,1 milliót kaptak. Gyermekellátási feladatra kértek és kaptak támogatást, az óvo-
da működtetésére fordították az összeget. A kötelező feladatok finanszírozására pályázott Vitnyéd is, egymilliót kaptak.

Számos további község is pályázott volna az önhikit helyettesítő tavalyi támogatásra, ám Szárföld és Cirák például nem felelt meg a feltételeknek. Beled és Mihályi pedig sem tavaly, sem az idén nem vette-veszi igénybe a működési támogatást.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Életveszélyben volt, de jó kezekbe került a pásztori édesanya

A pásztori Némethné Farkas Máriát decemberben életveszélyes állapotban vitte a mentő kórházba. Úgy véli, a kiváló szakembereknek köszönheti életét. Tovább olvasom