Kisalföld logö

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 12°C | 23°C Még több cikk.

Már a jövő évre készültek

Bősárkány önkormányzata huszonhat pályázatot nyújtott be idén, ezek közül tizenhét pénzt hozott a házhoz. A jövő évi kilátások viszont – a polgármester szerint – nem adnak okot optimizmusra.
Szalay Imre
Szalay Imre, Bősárkány polgármestere harmadik ciklusát tölti e felelős poszton. Immár a kilencedik esztendő letelte után a megszerzett tapasztalatok birtokában és a jelenlegi pénzszűkében úgy véli, a települési vezetők egyre gyakrabban találják magukat szemben új, váratlan kihívásokkal.

Bősárkányban idén nagy hangsúlyt kapott a tervezett beruházások előkészítése. Természetesen emellett fejlesztéseket is végrehajtottak.

– Az egyik nagy feladat volt az óvoda felújítása, amelyhez a megyei területfejlesztési tanács pályázatán 4,9 millió forintot nyertünk – mondta Szalay Imre. – A hozzáadott saját résszel együtt 10,5 millió forintból kicseréltettük a nyílászárókat és a tetőcserepet. Három utca útburkolatát is sikerült rendbe tenni, a tűzoltó-egyesület részére pedig a mentéshez feltétlen szükséges eszközöket szereztünk be 600 ezer forintért. Ezt az összeget is pályázaton nyertük. Különben ebben az évben huszonhat pályázatot nyújtottunk be, közülük tizenhét sikeres volt, s ezeken 32,5 millió forintot nyertünk.

A polgármester csalódottan említette, hogy ismét visszakapták a szennyvízcsatorna tervdokumentációját, így harmadszor sem jutottak állami támogatáshoz. A beruházásra váró kilenc Hanság menti és tóközi település vezetője azonban megállapodott abban, hogy nem hagyják annyiban a dolgot és jövőre megint pályáznak.

– Ezt az évet még átvészeltük – fűzte hozzá a 2200 lelkes település vezetője. – Az „önhikis" pályázaton 18 millió forintot nyertünk, s ezzel biztosítani tudtuk az intézmények működését és kényszerű döntéseket sem kellett hozni.

Jövőre szeretnék megkezdeni az idén előkészített beruházásokat. Az egyik ezek közül kerékpárút építése a 86-os főút mentén. Ez vitathatatlanul fontos lenne, hisz az utóbbi években már-már rendszeresek a halállal végződő kerékpáros-balesetek a nagy forgalmú főúton. Az építést két részletben kívánják megoldani. Az első ütemben a temetőtől a polgármesteri hivatalig, a másodikban a hivataltól a sportpálya bejáratáig készítenék el a biztonságos kerékpárutat.

A beruházás negyvenmillió forintba kerül, amelyhez pályázati pénz szükségeltetik. Jövőre ismét benyújtják a csatornapályázatot, amely három éve elkészült, a szükséges engedélyek is megvannak, s így akár el is kezdhetnék a beruházást, ha a pénz rendelkezésre állna. Folytatni akarják az iskola és az óvoda felújítását, 2004-ben a homlokzatokkal.

– A költségvetés koncepciója elkészült, ám sok örömre nem volt okunk, amikor elfogadta a testület – jegyezte meg Szalay Imre. – Úgy tűnik, hogy 2004-ben kevesebb pénzünk lesz, mint idén, ami azt jelenti, hogy folytatódik az önkormányzatok ellehetetlenítése.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem kérnek a Rekultívból

A dél-rábaközi települések vezetői nem akarják, hogy a térség hulladékgazdálkodása a piacon ma… Tovább olvasom