Kisalföld logö

2018. 04. 19. csütörtök - Emma 9°C | 24°C Még több cikk.

Mákkombájn az országban egyedül Barbacson

Barbacs - Mákaratási kísérletet tartottak tegnap Vági Róbert barbacsi gazda földjén. Az új módszerrel hatékonyabb, könnyebb és gyorsabb a betakarítás.

A mákbetakarítás új, költség- és kézimunka-csökkentő módszerét mutatták be tegnap Barbacson, Vági Róbert birtokán. A hagyományos kombájnhoz szerelhető vágóasztallal gyorsabb és olcsóbb az aratás. A Barbacson látottakkal az indiai gyáros is elégedett volt.

– A mák gépkombájnos, egymenetes betakarítását népszerűsítettük Barbacson – tájékoztatott Prikler György, a tiszavasvári Alkaloida Zrt. termesztési felügyelője. – A kombájn tartályából egyszerre zsákba kerül a termés, gyakorlatilag szállításra készen. Eddig a gazdák vagy kézzel szedték a mákot, vagy egy régebbi gépi technikát alkalmaztak. Ez esetben leborítás után kézzel zsákolták fel és csak ezután szállíthatták. Az új technika feltétele, hogy a mák gyommentes legyen. Nincs az a gép ugyanis, ami különválogatja a gyomot a máktól.

A barbacsi Vági Róbert idén hetven hektáron termelt mákot. A betakarítási kísérletben végig részt vett, javaslataival segítette a gyártót. Pillanatnyilag ő az egyetlen gazda Magyarországon, aki rendelkezik a megfelelő vágóasztallal.

– Tíz éve foglalkozom máktermesztéssel. Kezdetben kézi betakarítás volt, aztán négy-öt éve már gépi. Tavaly kipróbáltuk az újfajta kombájnt is. Ezzel egyszerűbb az aratás és bízunk benne, hogy a növénynek továbbra is lesz jövője. A gabona-, illetve repceárak, a különböző bioalapanyagok termesztése ugyanis háttérbe szorítanák a mákot, ha nem fejlesztjük a technológiát. Szerencsére ez sikerült, kiváltottuk a kézi munkavégzést, remélem, a feldolgozó és a gazdák megelégedésére.

A tiszavasvári gyár indiai igazgatója, Haria Metha a Kisalföld érdeklődésére röviden csak annyit mondott, hogy tetszik neki a módszer és jövője lehet. 

Cs. Kovács Attila

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fél házzal, de kinyitott a fürdő

Csorna - Új, ezúttal kedvező fordulatot vett a csornai „termálregény". Korábban ugyanis arról szóltak a hírek, hogy idén nem tart nyitva a helyi termálfürdő, ám a napokban jó irányba változott a helyzet és vasárnap óta ismét várja a vendégeket a létesítmény. Tovább olvasom