Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Májusban már próbaüzem

Hat rábaközi község (Kóny, Bágyogszovát, Rábacsécsény, Mérges, Bodonhely, Enese) tavaly közös társulásban kezdett hozzá a szennyvízcsatorna-rendszer kiépítéséhez. Hol tartanak most?

A szennyvíztisztítót már befejezték
A gesztorfalu Kóny lett, a vállalkozói szerződésben idén június harmincadikát jelölték meg végső határidőnek. A határidő közeledtével Aller Imre kónyi polgármestertől arról érdeklődtünk, hol tartanak a munkálatok.

- Igaz, hogy voltak finanszírozási nehézségeink a munkák során, de azt hiszem, hogy mindez már a múlté – mondta Aller Imre. – Gyakorlatilag elkészült Rábacsécsény határában a szennyvíztisztító telep, az üzempróba is megtörtént, még májusban pedig próbaüzem lesz, amikor már a fogyasztók is ráköthetnek a csatornára az elkészült szakaszokon. Erről írásban fogjuk értesíteni a lakosságot.
Aller Imre tájékoztatása szerint Rábacsécsényben és Mérgesen már a befejező munkálatoknál tartanak a szakemberek, Bodonhelyen 60, Enesén 65, Bágyogszováton és Kónyban 75 százalékban készült el a szennyvízcsatorna-rendszer.
A beruházás eddig egymilliárd-huszonnégymillió forintot emésztett fel. Ez magában foglalja a rábacsécsényi tisztító költségeit is. A telep körülbelül kétszázhétmillióba került. A beruházás végösszege a vállalkozói szerződésben foglaltak szerint eléri a egymilliárd-hétszázötmillió forintot.
Néhány, csatornával ellátott településen nagy gondot okoz a kellemetlen szagkibocsátás. Kónyban és a társult községekben azonban ez elméletileg nem fordulhat elő, mivel az átemelőket úgynevezett biofilterrel látják el, ami megakadályozza a nemkívánatos szagok terjedését.
A gyakorlat szerint a kibocsátott szennyvíz mennyiségét eddig a befolyó víz alapján számították ki, és csak állattartás esetén volt lehetőség bizonyos mennyiség leírására, valamint locsolási kedvezményt is kaphattak a fogyasztók a nyári hónapokban.
– A társulás szervezése után nyílt lehetőség arra, hogy azok a fogyasztók, akik a bemenő vizet vállalkozói vagy egyéb célra hasznosítják, almérő felszerelését kérjék, ezzel is pontosabbá téve a díjak kiszámolását – számolt be végül az új lehetőségről Aller Imre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Háromnapos búcsú lesz

A csornai önkormányzat képviselő-testülete áprilisi ülésén döntött a csornai búcsúi idei… Tovább olvasom