Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Majd’ minden harmadik rákos beteg gyógyítható lett volna

Kapuvár és térsége - Mind a születések, mind a halálozások száma csökken Kapuváron és a kistérségben. A halálokok között még mindig a daganatos és a keringési betegségek állnak az első helyen.
A kapuvári egészségvédelmi hét egyik előadójaként dr. Paller Judit regionális tiszti főorvos Kapuvár és a kistérség egészségügyi mutatóiról beszélt.

Eszerint a város lakossága egy januári adat szerint alig haladja meg a tízezret (10.802). Jelenleg a nők vannak kicsit többen. A kapuváriak hatvanegy százaléka 18–60 év közötti felnőtt. A városban az élve születések száma idén ez idáig ötvenegy, a halálozások száma ötvennyolc. Érdekes, hogy ugyanezen mutatók tavaly lényegesen magasabbak voltak: születés 89, halálozás pedig 119 volt. A kistérségben mutatkozó népességcsökkenés – ha csak egy százalékkal is – meghaladja a régiós átlagot.

Kapuvár és környéke egészségügyi helyzetének alakításában a helyi rendelőintézet és a kórház megmaradt ellátásai játszanak a legnagyobb szerepet, ám a kiemelt járóbeteg-centrum létesítése sokat javíthat a ma is jónak mondható ellátási viszonyokon.

Fontos a megelőzés: Az idei egészségvédelmi hét szűrővizsgálatain sokan vettek részt.

Dr. Paller Judit előadásában elmondta: a kapuvári kistérségben a születéskor várható átlagos élettartam férfiak esetén egy, a nőknél három évvel emelkedett 1980 és 2002 között, mely mindkét nem esetében a régiós átlaghoz közelít. Ezt az adatot a halálozások csökkenő száma is alátámasztja, mely a férfiaknál tizennyolc, a nőknél tizenkilenc százalékos mérséklődést mutat 1997 és 2004 között.

A vezető halálokok az országos átlaghoz hasonlóan a szív és keringési rendszer betegségei, valamint a daganatos megbetegedések. Kiemelendő, hogy a 2001 és 2005 között regisztrált szívinfarktusos halálesetek száma a férfiak esetében közel negyven százalékkal van az országos átlag felett. A daganatok miatti korai halálozás azonban harminchat százalékos csökkenést mutat az utóbbi években.

A tiszti főorvos azonban egy riasztó adatra is ráirányította a figyelmet: az alkoholos májbetegséghez köthető korai halálozások száma a nők esetében duplájára emelkedett hét év alatt, bár még így is az országos átlag alatt van. Ugyanígy rosszak a mutatók a balesetekből eredő halálozások terén is, ahol a nők halálozása meghaladja az országos átlag két és félszeresét, férfiak esetében azonban az alatti. Az öngyilkosságok előfordulási aránya az országos átlag alatt marad, noha a kistérségi öngyilkosságok száma lényeges emelkedést mutat a férfiak esetében (2004-ben huszonöt körüli). – Örvendetesnek mondható, hogy a dohányzás miatti halálozás a férfiaknál majdnem húsz, a nőknél tizennégy százalékos csökkenést mutat a vizsgált években – jelentette ki a tiszti főorvos.

Dr. Paller Judit összegzésképpen elmondta: a kistérségben előforduló halálozások több mint fele a dohányzással hozható összefüggésbe. A daganatos betegségekben elhunytak majdnem harminc százaléka olyan szűrhető daganat miatt halt meg, mely korai felismeréssel jó eséllyel gyógyítható lett volna.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Márton-nap először

Beled - A művelődési házban szombaton rendezik az első Márton-napi programsorozatot. Tovább olvasom