Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

Magyarország az én életem

Kapuvár - Brazíliai vendégek jártak Kapuváron a napokban. A dél-amerikai pár azért utazott Magyarországra, hogy felkeressék az ősök emlékét őrző emlékművet a helyi izraelita temetőben.
Luisa Rona nagyanyja Kapuváron született. Pápára ment férjhez, és a második világháború vérzivatarában családjával együtt onnan hurcolták egy németországi haláltáborba.

Közülük csak Luisa édesapja maradt életben, aki a haláltáborból szabadulva Párizsba került és a Sorbonne-on tanult. Több nyelven beszélt. Később az útja Brazíliába vezetett. Ott gépészmérnökként dolgozott Rio de Janeiróban. Luisa már Brazíliában született, aki elmondta: édesapja nem sokat mesélt az átélt borzalmakról. Ezért is jöttek Magyarországra, hogy felkeressék azokat a helyeket, ahol nagyszüleivel együtt az édesapja is élt.

Luisa és férje: Andréval harmadszor járnak Magyarországon.

A kapuvári kötődéssel kapcsolatban Pölöskei Sándor helytörténeti kutatásaiból ismert volt, hogy Luisa nagymamájának testvére, Biringer Oszkár síremléket emeltetett a koncentrációs táborokban elpusztult rokonoknak. Ezt keresték fel most a Brazíliában élő leszármazottak.

Luisa és férje, André most néhány hónapig Prágában ösztöndíjasként végeznek biológiai kutatásokat. Harmadszor járnak Magyarországon, mert a pápai dr. Kiss Gábor segítségével kutatják őseik múltját. Luisa elmondta: minden, amit felfedeznek az országban, az édesapjára emlékezteti.

„Magyarország az én életem, ez a történetem, a családom. Apám a haláltáborból kiszabadulva változtatta nevét Rosenbergről Rónára, és én már Brazíliában ezen a néven láttam meg a napvilágot. Nagyon fontosnak tartom, hogy megkeressem és felkutassam a gyökereimet, melyek Magyarországhoz, azon belül Pápához és Kapuvárhoz kötnek" – mondta végül Luisa.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csütörtök óta ismét habzik a Rába

Rába mente - Megint habzik a Rába, a korábban felelőssé tett bőrgyár illetékese szerint azonban most… Tovább olvasom