Kisalföld logö

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 0°C | 9°C Még több cikk.

Magyarokat várnak, a külföldieket elfogadják Rábcakapin

Rábcakapi lélekszáma az utóbbi években állandósult. A külföldiek között továbbra is népszerű a kisközség, tizenkilenc ház van a kezükben.
 
A rábcakapi önkormányzat a közeljövőben az utak, járdák állapotán szeretne javítani. Saját forrásból nem tudják a fejlesztéseket finanszírozni. Csak kisebb, néhány százezer forintos munkákra futja a középületeken.


 – Rábcakapi lélekszáma az utóbbi években állandósult.
Németh Ottó polgármester
– Először is köszönöm a helyieknek, hogy újabb négy évre bizalmat szavaztak nekem – mondta Németh Ottó, a falu polgármestere. – A képviselőtársakkal együtt azon leszünk, hogy a község vagyonát, ingót és ingatlant egyaránt megőrizzük. A közterületeket továbbra is elfogadható állapotban tartjuk. Az anyagi lehetőségekhez mérten próbálunk fejleszteni. Azt azonban tudomásul kell vennünk, hogy saját forrásból előrelépni nem tudunk. Mi is pályázati támogatásokra számítunk. Persze, ezekből sem mind felel meg. Ötven-, százmillió forintos pályázatokkal élni nem tudunk, mert ezekhez nincs önerőnk.

A polgármester szerint nagy szükség lenne a belterületi utak, járdák felújítására. A közelmúltban két pályázatuk készült el, az egyikkel nyertek is. Kulturális rendezvényt tudnak belőle finanszírozni jövő tavasszal, nyár elején. A másik pályázatuk a temető rendbetételét és a játszótér bővítését célozza. Odafigyelnek a középületekre is. Kisebb felújításokat néhány százezer forintért önerőből végeztek el, például az orvosi rendelőn. Németh Ottó megemlítette: Rábcakapi lélekszáma az utóbbi években állandósult.

– A faluban tizenkilenc ingatlan van külföldi tulajdonban. Elfogadjuk őket, mást nem is tehetünk, de velük a lélekszám nem emelkedik. Azt szeretnénk inkább, ha fiatal, magyar családok költöznének hozzánk. Abba azonban nem szólhatunk bele, hogy a tulajdonos kinek adja el a házát. A külföldiek a helyi szabályokat betartják, annyi hasznunk van a jelenlétükből, hogy házaikat szépen rendben tartják – jegyezte meg a polgármester.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Városi kölcsönt kap a kistérségi társulás

A csornai önkormányzat ˝segíti ki˝ kölcsönnel a többcélú kistérségi társulást. A Városi Művelődési… Tovább olvasom