Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

Magyarkeresztúr – Feloszlatta magát a testület, augusztusban időközi választás lesz

Önfeloszlatással lemondott a magyarkeresztúri képviselő-testület a közelmúltban. Az időközi választást augusztus 16-ra tűzte ki a helyi választási bizottság. A falu a felszínen csendes, ám a mélyben változást várnak a keresztúriak.
A júniusi kezdődő nyári kánikula a hűvös szobákba zárja a vidéki embereket. Magyarkeresztúr a felszínen egy nyugodt, csendes kisközség képét mutatja, az utcán elvétve látni embereket, akit mégis a szabadba szólít a dolga, az is hamar a hűvösre vágyik. A mélyben azonban zajlik a keresztúri közélet.

Ennek legfeltűnőbb jele, hogy május 13-án az ötfős képviselő-testület minősített többséggel szavazva az önfeloszlatás mellett döntött. Dr. Szele Balázs jegyző tájékoztatása szerint a helyi választási bizottság döntése alapján az időközi választást augusztus 16-án, vasárnap tartják a rábaközi községben, ahol új polgármestert és új testületet is választanak a helyiek.

Ennyi a dolog hivatalos része. Lapunk megkérdezte Németh Erzsébet polgármestert a feloszlatás hátteréről, aki elöljáróban kijelentette, igazi vita vagy egyet nem értés nem volt a testületben. – Negyedik ciklusomat töltöm a falu élén, valahogy az októberi választásokkor már lehetett látni, hogy nem fogunk tudni zökkenőmentesen együtt dolgozni az új testülettel, ám nagy ellentétek így sem voltak – fogalmazott a faluvezető. Kijelentette, már a ciklus elején jelezte a képviselőknek, adjanak időt maguknak arra, hogy összecsiszolódva tudjanak együtt dolgozni a község érdekében.

Németh Erzsébet polgármester: Nem látok pártpolitikai csatározásokat, itt mindenki független képviselő.
Németh Erzsébet polgármester: Nem látok pártpolitikai csatározásokat, itt mindenki független képviselő.


– Igazán nem is szakmai vagy személyi hiányosságok vezettek idáig – még a költségvetést is megszavazták –, talán a szorosabb együttműködést hiányoltam az elmúlt hónapokban – mondta Németh Erzsébet.

A feloszlásra való jelek az egyik képviselő, Nagy Ferenc áprilisi, írásbeli lemondásával kezdődtek, a helyet feltöltötték, a jelentkező azonban a következő ülésen már az önfeloszlatásról szóló szavazáson vett részt. A testület feloszlatta magát, a polgármester ügyvivőként viszi tovább a falu dolgait, szükség esetén a testületet is összehívhatja. Németh Erzsébet azonban kijelentette, az időközi választás 700–800 ezer forintos költségeit ablakon kidobott pénznek érzi.

A helybeliek véleménye azonban megoszlik. Többen megjegyezték lapunknak, hogy változásra, szemléletváltásra van szükség Magyarkeresztúron. Ahogy egy nevét nem vállaló férfi kijelentette, helyet, teret kell adni a fiatal generációnak, több pályázatra, kicsit mozgalmasabb falura lenne szükség. Egy kerékpározó hölgy a Kisalföldnek kijelentette: a valaha nyugodt, élhető kistelepülés napjainkra a felszín alatt egy végletesen megosztott település képét mutatja. – Ahányan vagyunk, annyifelé húzunk – mondta a nevét ugyancsak nem vállaló helybéli. Volt azonban, aki véleményét vállalta is.

Farkas Tibor kijelentette, Magyarkeresztúrt átlagos falunak tartja, de a közélete lehetne zajlóbb is. – Hiányolom a pályázatokat, a fiatalos ötleteket – mondta, hozzátéve, még felekezeti különbözőségeket is érez a községben.

Halász Lajos Győrből költözött vissza a faluba, ahogy mondta, érdemes keresztúrinak lenni. – Változás kell a falu életében, erre egy fiatalos testület képes is lesz – tette hozzá.

T. J. (csak monogramja közléséhez járult hozzá) úgy véli, eddig is jó irányba tartott a falu szekere. – Megtakarítások is voltak a költségvetésben, nem értem a fiatalok zúgolódásait – mondta a férfi.
Nagy Kálmán kijelentette: élhető községben lakik, de változásra és nagyobb összefogásra van szükség.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rábaszentandrás - Varga Tamás – A lelkész irányt mutat és lelki vezetője a közösségnek

Új lelkész szolgálja pünkösdhétfő óta a rábaszentandrási evangélikus gyülekezetet. Varga Tamás úgy… Tovább olvasom