Kisalföld logö

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -6°C | 1°C Még több cikk.

˝Magyar sasok˝ a kiállítóteremben

Kapuvár - Áder Attila kapuvári gyűjtő II. világháborús repülős emléktárgyait állítják ki mától a Rábaközi Művelődési Központban. A fiatalember tizenöt éves kora óta gyűjti a repülőgépek alkatrészeit és repülősrelikviákat.
– Kiállításommal a magyar repülőknek, ezen belül a környékbeli pilótáknak, repülőeseményeknek szeretnék emléket állítani – mondta el a Kisalföldnek Áder Attila, a kiállítás rendezője. A világháborús bombázók és vadászgépek darabjait a fiatalember már tizenöt éve gyűjti: keresi vagy éppen cseréli. (Ezek mellett gyermekkorában maketteket is készített, a kiállításon Tóth Attila munkáival együtt ezek is megtekinthetők.) Áder Attila ma inkább a nagyobb, eredeti darabokat próbálja összerakni, ám hozzátette, egy egész repülőgép összegyűjtése igencsak embert próbáló feladat. A több mint ezerdarabos gyűjteményben például a magyar felségjelű és a környéken lezuhant Messerschmitt Bf 109 (vagy Me 109) típusú vadászrepülő futóműve (ez közismerten a típus egyik leggyengébb egysége volt) és pilótafülkéjének teteje is megtalálható, de az érdeklődők láthatnak szárnyakat, bombázófülkét vagy célzóberendezést is a világháború legelterjedtebb repülőgéptípusaiból.

Áder Attila egy Győrben gyártott Focke-Wulf FW–58-as repülőgép bombázótiszti fülkéjének vázával, valamint a híres Me 109-es futóműve a tárlaton.
Áder Attila egy Győrben gyártott Focke-Wulf FW–58-as repülőgép bombázótiszti fülkéjének vázával, valamint a híres Me 109-es futóműve a tárlaton.

Áder Attila elárulta: a gyűjtemény nagyobb darabjai otthon a házuk szinte egész udvarát elfoglalják, a kisebbeket a lakásban is vitrinekben őrzi. Ezek közt megtalálhatók az Eszterházán született, de szüleivel Kapuváron élő Bakó (Bender) Lajos (Fejérvári Sándorné, a kapuváriak szeretett „Mackó" nénijének bátyja) személyes tárgyai, aki az első Puma század tisztje volt. A hadnagy légügyi ellenőrként dolgozott, amikor 1938. március 30-án lezuhant Fiat CSR–32-es típusú gépével. A kiállítás becses darabjait alkotják Szentgyörgyi Dezső emlékei, ő a háborúban Zala megye felett lőtt le egy B–24-es Liberatort. Ez utóbbi gép darabjai is megtalálhatók a kapuvári fiatalember gyűjteményében. A kiállításon láthatók annak a Focke-Wulf FW–58-as „Weihe" gépnek a motor- és szárnydarabjai is, amely a világháború idején a Hanságban kényszerleszállást hajtott végre. Áder Attila még beszélt egykori szemtanúkkal is.

A „civilben" járművillamossági szerelőként dolgozó fiatalember elmondta, a gyűjtést továbbra is folytatja, amit megkönnyít az, hogy a Rábaközben sincs egyedül repülősszenvedélyével.

A tárlat április 10-ig látható, a Rábaközö Művelődési Központ kiállítótemében.


Olvasóink írták

  • 1. fmoni20 2009. március 06. 08:33
    „És meddig lehet megtekinteni? Mert azt már elfelejtették leírni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A falu kezében van az alsó tagozat jövője

Rábakecöl - A rábakecöliek kezében van iskolájuk további sorsa. Ha a szülők összefognak, az… Tovább olvasom