Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

Magyar önkormányzat esete magyar bankkal

Könnyebb volt felépíttetni a szanyi inkubátorházat, mint hozzá hitelt szerezni. A beruházás pedig ˝fekete-fehér" volt: az önkormányzat elvégzi a beruházást, majd az Európai Unió utalja a kivitelezés költségeit, közel 280 ezer eurót

Fél évre van szüksége a szanyi önkormányzatnak közel 280 ezer eurós hitelre. Az inkubátorház kivitelezőjét kellett kifizetniük, az unió ugyanis fél éven belül utalja a támogatást. A község vezetői bankból bankba járkáltak, de egyik sem akart nekik euróban hitelezni. A polgármester már magánszemélyekkel is tárgyalt és a focipályát ajánlotta volna fedezetként.

A szanyi önkormányzat a szlovákiai Jókával együttműködve nyert uniós támogatást a kezdő vállalkozókat segítő inkubátorház felépítésére. A fejlesztés összesen 400 ezer euróba került, ötszázalékos önrésszel. A pályázat utófinanszírozású, azaz a községnek előbb elő kell teremtenie a költségeket és miután készre jelentik a fejlesztést, kapják meg a pénzt. Közel 280 ezer euróról van szó, ami a kivitelezési költséget jelenti.

– Nem is Magyarországon lennénk, ha simán, egyszerűen, a józan paraszti ész szerint mennének a pénzügyi dolgok – fogalmazta meg véleményét Németh Gergely, Szany polgármestere. – Mivel uniós a pályázat, már a kivitelezővel is euróalapú elszámolással kötöttünk szerződést. Ennek örültünk, mivel az állandó forintárfolyam-ingadozás komoly veszteségeket okozhatott volna. Elkészült a beruházás, közeledett a fizetési határidő. Már tavaly novemberben megkezdtük a tárgyalásokat a bankokkal. Először is a számlánk vezetőjéhez, az OTP-hez mentünk. Elhajtottak bennünket, ahogy még két másik pénzintézettől is.

Az inkubátorház határidőre elkészült, a hitelt az utolsó pillanatban sikerült megszerezni hozzá.
Az inkubátorház határidőre elkészült, a hitelt az utolsó pillanatban sikerült megszerezni hozzá.

Önkormányzat ugyanis hazánkban nem kaphat eurós hitelt, vagy csak olyan feltételekkel, ami számunkra elfogadhatatlan. Szakértőket kellett fogadnunk, nem olcsón, akik átnézték a dokumentációt, talán még az úttörőszövetségtől is beszereztük a szükséges aláírásokat, mégsem volt elég a bankoknak. Az ingünk után a nadrágunk is kellett volna nekik. A végén már a községgel jó kapcsolatban lévő magánszemélyekkel is tárgyaltunk, akik másnap utalták volna a pénzt. Az edzőpályánkat ajánlottam volna fedezetként.

Funtek János körjegyző megjegyezte: a végén az egyik takarékszövetkezet hitelezett Szanynak az utolsó pillanatban. A jegyző ellen-, illetve jó példaként elmondta, szlovákiai partnerük miként jutott pénzhez. Ott amúgy is euróban számolnak.

– Jókának nyolcszázezer euróra volt szüksége. Két hét alatt megkapták az összeget egy ottani banktól. Kiszámolták, hogy a hitel minden költségével együtt tizenkétezer-ötszáz eurójukba kerül. Garanciának elég volt a szerződésük a kifizető hatósággal. Mi közel hatszázalékos kamatra kaptuk a kölcsönt, huszonnégyezer euróval fizetünk vissza többet, ráadásul jelzálog terheli az inkubátorházat – jegyezte meg Funtek János.
Németh Gergely úgy véli, amíg a bankok elsődleges célja, hogy „minél több bőrt húzzanak le partnereikről", nem is lesz változás.

– Évtizedek óta vezeti falunk számláját az OTP. Soha hitelt nem vettünk fel, látják, miként gazdálkodunk. Most azonban mindenféle bizalom és együttműködési szándék nélkül tárgyaltak velünk. Próbáltak rábeszélni a forinthitelre, ami megint csak azt szolgálta volna, hogy az átváltások során milliókat nyerjenek. A megoldást az euró bevezetése jelentené itthon is. Az pedig már a politikusok bűne, hogy képtelenek erre. Mutogathatunk a 2002–2010 közti időszakra, de felelős az elmúlt két esztendő is – jelentette ki Németh Gergely.

Olvasóink írták

 • 9. umberto 2013. április 19. 21:10
  „"4. kerteszb 2013.02.13. 10:58

  Ha adnak hitelt, az a baj. Ha nem, akkor az."

  Rohadtul ott a pont. Aztán meg 6 év után nyavajognak, hogy felment a törlesztő, és meg kell őket menteni.

  Ezt most nem konkrétan a szanyiakra értem, mert ott azért megvan a józan ész, de sok millió honfitársunknál nem biztos...”
 • 8. Goldman 2013. február 21. 15:34
  „7. Tapmancs: és akkor mi változna, hogy jön ez ide? A banknak áll jogában, hogy ad-e pénzt vagy nem.”
 • 7. Tapmancs 2013. február 18. 08:01
  „Hát kérem, a szanyiak azzal hogy 2010-ben kb 60%-os arányban a fideszre szavaztak, felhatalmazást adtak arra hogy ez így legyen. Mert kétharmad. Ismátlem: Két-har-mad.

  Majd legközelebb jobban meggondolják hogy hova húzzák az X-et. (persze nem fogják)”
 • 6. ferde 2013. február 14. 11:00
  „Németh Gergely úgy véli, amíg a bankok elsődleges célja, hogy ,,minél több bőrt húzzanak le partnereikről", nem is lesz változás. Gondolom a bankok meg úgy érzik, hogy a kormány elsődleges célja az, hogy minél több bőrt húzzon le a bankokról. Talán erre is kellett volna gondolni a "sikeres" bankadó bevezetésekor. Már csak az a kérdés ki bírja tovább.”
 • 5. cukkini 2013. február 13. 16:24
  „Tisztelt kerteszb!Nem a hitellel van baj!A hitel mozgatja a gazdasagi eletet,A kabzsisaggal.a bankok telhetetlensegevel.Rosszabbak az uzsorasoknal.Pedig azok kozul mar letartoztattak parat.A bankokat sem artana egy kicsi megszorongatni!Ok nem elore viszik hanem vissza fogjak a gazdasagot.”
 • 4. kerteszb 2013. február 13. 10:58
  „Ha adnak hitelt, az a baj. Ha nem, akkor az.”
 • 3. orion1 2013. február 13. 09:49
  „A másik nagy kérdés, hogy lesz-e elég bérlője az inkubátorháznak, mert van pár inkubátorház az országban, ami beégősre sikeredett...”
 • 2. BenjaminFein 2013. február 13. 08:56
  „Elolvastam ezt a cikket, egyszer aztán még egyszer...
  Hihetetlen, felháborító és egyben nevetséges ez az egész, ez az egész ország!!!
  Cinikus, bizalmatlan, mindenki csak a másik lehúzásával próbálkozik, hogy egy nálam sokkal okosabb embert idézzek: " a legpocsékabb nemzet.." Ez az ország egy vesztes, egy bóvli...”
 • 1. Gu 2013. február 13. 07:38
  „Ezzel nincs egyedül Szany. Ma Magyarországon egy vállalkozásnak sem lehet hitelhez jutni. Hiába megy a számlavezetőjéhez, hiába tökéletes az üzleti terv, hiába szinte kockázatmentes a vállalkozás.
  Ha adnak hitelt, akkor meg óriási kamatra (közben meg többszörösére biztosítják be magukat, akár magánvagyonok bevonásával is).
  A bankok klasszikus szerepe már nem létezik a társadalomban és az üzleti életben.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felolvasás éjfélig Csornán

A többórás felolvasáson Wass Albert, Márai Sándor, Reményik Sándor műveiből is tolmácsolnak részleteket az olvasni szeretők.
Tovább olvasom