Kisalföld logö

2017. 11. 20. hétfő - Jolán 3°C | 7°C Még több cikk.

Maguknak teremtik a jövőt a gazdák

Az iparból, pontosabban a gépgyártásból váltott a mezőgazdaságra, hogy folytassa a családi örökséget Lenzsér László. Utólag sem bánja a döntését, hogy a földben, a maga teremtette gazdaságban hitt.


Nincs ünnepe, hétvégéje a gazdának. Lenzsér Lászlónak sem, aki kipróbálta a gyári bejárást, gépszerelést is tanult, idővel mégis visszatért a családi örökséghez: a földhöz, az állatokhoz.

– Szüleim gazdálkodtak, én egészen másfelé vettem az irányt, de a bejárás, a munka mellett itthon is besegítettem – mesélte Lenzsér László.

– Döntés elé állított az élet: a szüleim után vagy viszem tovább a gazdaságot, vagy felszámolom az egészet. Utólag sem bánom, hogy az előbbi mellett maradtam.

Az istálló ajtajában feltűnik Lenzsérné Mező Teréz, aki a háttérben mindenben támogatja a férjét, s ha kell, besegít. Mint mondja, nekik is volt gazdaságuk, így természetesnek tartotta párja döntését.

A jelenlegi 15-ös borjú- és 4 fejőstehén-állományhoz a pajta elkészültével ugyanennyi érkezhet.
A jelenlegi 15-ös borjú- és 4 fejőstehén-állományhoz a pajta elkészültével ugyanennyi érkezhet.

– Érdekes kettősség feszül ma a mezőgazdaságban – szögezte le a fehértói gazda. – A multikkal már csak a nagy tétel meg az árak miatt is lehetetlen versenyezni, bennünket, kicsiket sokszor drágállnak, pedig a minőség garantált. Nem gondolkodom a téeszen, bár a közös beszerzésnek, értékesítésnek meglenne a rációja.

Lenzsérék – a pajtaépítést tekintve – próbálkozhattak volna uniós pályázattal, ám ez annyi kötöttséggel, pluszteherrel járt volna együtt, hogy szakaszosan, de inkább önerőből vágtak bele az építésbe. A pajta használatbavételi engedélye egyéves, ám szeretnék befejezni, továbbfejleszteni azt. A jelenlegi 15 borjú mellé így meglehet, a duplája érkezik.

Van, aki hasonlóan váltott

A településen száz fölötti a fejőstehén-állomány, a többség vagy azelőtt is mezőgazdaságban dolgozott, vagy más területről, például a kereskedelemből váltott. Az osztrákok – a jó minőséget keresve – mindenesetre már megtalálták a Lenzsér-féle portát.

Olvasóink írták

  • 2. ogre 2011. január 12. 16:18
    „Reklám: A Lenzsér Laci-féle sajt a csornai tűzoltók legkedveltebb sajtja!”
  • 1. janika 2011. január 10. 16:54
    „Nem is oly rég még Fehértóról terelték el az állatállományt a tolvajok ép , úgy mint Rábapordányból. vajon azóta is ütik a nyomát a derék rendőreink? Mi lesz, ha innen is megfújják az állományt?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kocsiszín a tűzoltóautónak Vágon

A községi tűzoltóautónak építenek kocsibeállót a napokban a helyi tűzoltók. Társadalmi munkában, az… Tovább olvasom