Kisalföld logö

2017. 01. 20. péntek - Fábián, Sebestyén -9°C | 1°C Még több cikk.

Maguk keresik meg a munkát

Nagyobb állami támogatás mellett az idei évben duplájára emelte létszámát a kapuvári önkormányzat cége, a Kapuvári Kéz-Mű Nonprofit Közhasznú kft.


A jogszabályi környezet megváltozásával közhasznú társaságból nonprofit közhasznú kft.-vé alakult át a kapuvári önkormányzat cége, a Kapuvári Kéz-Mű kft. Horváth Judit ügyvezető lapunknak elmondta, a tavalyi alig harmincas létszámot ebben az évben duplájára emelték. – Éves átlagban 50–55 emberrel lehet számolni, idén mind az adminisztrációra, mind a produktívak közé újabb, megváltozott munkaképességű dolgozókat tudtunk felvenni – mondta az ügyvezető. – A bővítés okai, hogy megnyertünk egy bértámogatási pályázatot, növekedett az állami támogatás, valamint a piaci környezet is pozitívan változott számunkra.
Új szerződésekről, több bérmunkáról tudott beszámolni az önkormányzati cég vezetője, aki ehhez hozzátette, jelenleg magasabb élőmunka-igényű megrendeléseik vannak.

– A kft.-nek, a megváltozott munkaképességű kollégáink számára jobbára mi hajtjuk fel a megrendeléseket, ám ki kell emelnem, talán a munkánk jó minősége miatt egyre több a visszatérő megrendelő – fogalmazott Horváth Judit.

A cégnél jelenleg huszonöten dolgoznak az autóiparnak, tíz-tizenkét munkatársuk a csomagolásban, három-négy ember a fémiparban és többen egyéb idénymunkáknál tevékenykednek. Az ügyvezető megjegyezte, az évekkel ezelőtt még nagy szeletet kihasító faipar mára elvesztette vezető szerepét a kft.-nél, alig három-négy munkatársuk dolgozik ebben a szegmensben.

– A megnyert pályázat lehetővé tette, hogy például a cég recepciószolgálatát, autóvezetői státusát vagy például a karbantartó részleget is megváltozott munkaképességű dolgozókkal töltsük fel – mondta Horváth Judit.

Az ügyvezető kiemelte: természetesen a Kéz-Mű kft. egyik legfontosabb célja, hogy munkatársaikat visszavezessék a munkaerőpiacra, ám – tekintve a jelenlegi helyzetet – ez meglehetősen nehéz napjainkban. A kft. dolgozóinak 60 százaléka úgynevezett tranzitfoglalkoztatott besorolású, ami azt jelenti, hogy a megváltozott munkaképességű státus csak ideiglenes náluk, kb. 20–36 hónap után vissza kellene térniük a nyílt munkaerőpiacra. – Erre próbáljuk felkészíteni munkatársainkat, idén már több dolgozónknak ez sikerült is – beszélt a kihívásokról a cég ügyvezetője.

Horváth Judit terveikről szólva elmondta: napjainkra kinőtték a telepet, szükséges a műhelyek, a vizesblokkok és az öltözők fejlesztése. Éves szinten 60–70 millió forintos költségvetéssel dolgoznak, ám minden megtermelt nyereséget visszaforgatnak az önkormányzati cégbe. Sajnos tavaly némi mínusszal zártak, ám erre az évre már pozitív mérleget jósol az ügyvezető.

Pongrácz Judit: „Ez az egyetlen lehetőségem a munkára.
Pongrácz Judit: „Ez az egyetlen lehetőségem a munkára."

Az önkormányzati cég előnyeiről beszélt lapunknak a csomagolórészleg egyik munkatársa, Pongrácz Judit. A kisfaludi hölgy négy hónapja dolgozik a kft.-nél tranzitfoglalkoztatottként, mint mondta, komoly operáción esett át, egyéb helyen nem tudna elhelyezkedni. – Az itteni könnyebb munkát tudom végezni, aztán majd a felülvizsgálatok megmutatják, hogy meddig tudok a kft.-nél dolgozni – mondta a cég munkatársa. A bejárás költségeit a kft. megtéríti. – Ebből a keresetből tartom fenn magam, ha nem lenne a megváltozott munkaképességűeknek ez a kapuvári cég, bizony reménytelenebb lenne a helyzetem – fogalmazott a fiatal nő.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tájház: értéket őriznek és bemutatják eleink életét

Tájházat alakított ki a szili önkormányzat a falu egyik legrégebbi épületében. Tovább olvasom