Kisalföld logö

2017. 03. 23. csütörtök - Emőke 5°C | 19°C Még több cikk.

Maglócán jó szívvel gondolnak Áderékre

Alig százan lakják a falut, ahol gyerekkorában nagyapja és apja szülői házában és a környéken játszott Áder János, a leendő köztársasági elnök. A falu minden lakója ismeri egymást és komolyan számon tartják, mire jutott az egykori játszópajtás, a kedves, tisztelettudó kisgyerek.
Tóth Ferencné a falu első házában él, karnyújtásnyira az „Isten hozta Maglócán!" táblától. „Bizony tudjuk, hogy az ország első embere innen származik. Büszkék vagyunk rá, hogy ő lesz a köztársasági elnök. És nehogy azt gondolják, hogy csak most figyeltük az életét a hírek miatt. Mindig odanéztünk, mit csinál, merre jár. Bízunk nagyon benne, hogy jót tesz az országnak!"

A falu első házának lakója, Tóth Ferencné. Számon tartják, hogy az ország leendő első embere Maglócáról származik. Fotó: Mészáros Mátyás
A falu első házának lakója, Tóth Ferencné. Számon tartják, hogy az ország leendő első embere Maglócáról származik. Fotó: Mészáros Mátyás

Török Andrásné Gyurasits Anna a település közepén él, régi családi kúriájukban. Budapesten dolgozott, de nyugdíjaséveire hazaköltözött. Ő lett kedves helyi kalauzunk. Így jutunk el Áder János nagyapjának házához, amely ma már lakatlanul árválkodik. „Ez volt a házuk. Itt éltek és itt dolgozott Áder János. A falu összes lábbelijét ő csinálta.

Kitűnő cipőket készített nekünk. Édesapám évente ment hozzá, hogy János bátyám, ez a leány megint elcsúszkálta a cipőjét, kéne egy új. Az Áder nagyapa jó kedélyű, nagyon kedves ember volt, és ha jól emlékszem, kicsivel többet mosolygott, mint az unokája. Ez a falucska olyan, mint az összes többi, vannak jó és kevésbé jó dolgok, de az tény, figyelünk egymásra.

A miniszterelnök korábbi választása után kíváncsi vagyok rá, ez hogy jön be" – nevet hamiskásan Gyurasits Anna, majd vezet minket tovább. Azt mondja, olyan portára megyünk, ahol bizonyára többet is tudnak a kis Áder Jánosról.

Kinczer Kálmán és felesége, Margit szó szerint ölelő karokkal és friss kávéval várnak, hiszen telefonon már átszóltak, jönnek az újságírók. Meghitt konyhájukban pattog a tűz a sparheltben, ott az asztalon a hétfői Kisalföld. „A férjem mindig ezzel kezdi a napot" – mutat az újságra Margit néni.

„Reggel átlapozom, aztán délben, amikor van kis pihenő, elolvasom. Napközben meg az asszony bújja. Áder János nem itt született. Édesapja csornai lányba szeretett bele. Ezért hagyta itt a nagyapai házat."

„Az én jó barátnőmbe szeretett bele az apja!" – veszi át a szót a feleség. „Amikor Jánoska megszületett, mi abban az évben házasodtunk!

Kisgyerekként gyakran volt itt a nagyszülőknél. Átjött hozzánk, vagy a kertek végében a focipályán kergették a labdát az itteni gyerekekkel. Tisztelettudó és kedves volt mindig a felnőttekkel. Nagy büszkeség az Maglócának, hogy innen származik majd az ország első embere. Talán ez is segít abban, hogy figyeljenek erre a falura. Lehet ide költözni, ne fogyjunk már el."

Olvasóink írták

 • 4. pancser 2012. május 01. 17:27
  „Hát ahogy Maglóca kinéz.... ilyen lesz az ország is, elhagyott, romos házak fogyó lakosság....”
 • 3. kerteszb 2012. április 18. 09:35
  „Szegény família, nem tudhatták, hogy az unoka idáig süllyed, hogy egy hazug szektavezír aláírója lesz.”
 • 2. kukszi 2012. április 17. 14:14
  „Hát igen , büszke is lehet Maglóca, hogy az ország leendő
  első emberének a gyökerei innen erednek.
  Én is találkoztam az Áder papával személyesen is egy alkalommal, az Isten jó hosszú élettel ajándékozta meg.
  Valóban egy kedves, jó lelkű, végkedélyű ember volt,idős korában sokat üldögélt az utcán és szívesen beszélgetett minden arra járóval..

  Biztos nagyon örülne,ha megtudná,hogy az unokája ilyen nagy ember lesz.”
 • 1. 1120 2012. április 17. 10:41
  „"Az Áder nagyapa jó kedélyű, nagyon kedves ember volt, és ha jól emlékszem, kicsivel többet mosolygott, mint az unokája."

  Ez aranyos! :)”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ovisbeíratás: Szany, Rábaszentandrás, Rábacsanak

Tovább olvasom