Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Maglóca: még több, mint száz lélek

A helyiek szeretnék ha elkészülhetne a szennyvízcsatorna és komfortosabbá válna a község.
Téli táj: A behavazott kisfalu.
Maglóca tartja magát. A korábbi években ugyan voltak, akik azt jósolták, hogy hamarosan száz alá csökken a lélekszám, sőt, azt sem tartották elképzelhetetlennek, hogy elnéptelenedik a falu, de szerencsére nem lett igazuk, hisz ez idő tájt még százketten vallják lakóhelyüknek a települést.
A „behavazott" faluban – ahová Dombos Márk polgármester szerint a környező földekről is behordta a szél a téli csapadékot – a csend az úr. S amíg régen így télidőben szinte mindennap a vágásra kiszemelt disznó visítása jelezte a reggelt, addig manapság talán csak öt-hat háznál folytatják a hagyományt.

Dombos Márk elmondta: készül az idei költségvetés, amit ebben a hónapban fogad el a képviselő-testület. Tavaly nyolcmillió forintból gazdálkodtak, remélik, idén sem kevesebb a rendelkezésre álló összeg.
– Nagy terveink nem lehetnek, de azt szeretnénk, ha Bősárkány gesztorságával végre megvalósulhatna a csatornázás. Ez mindenképpen elsőbbséget élvezne, hiszen ha egy kistelepülés kimarad az ilyen nagyberuházásból, ki tudja, mikor lenne rá ismét lehetőség – vélekedett a polgármester, aki szerint idén az Arany János utca útburkolatát tervezik rendbe tenni, erre pályázati pénzt is nyertek. Tervezik a Kossuth utca felújítását is. Az elmúlt év végén az orvosi rendelőt renoválták.

Dombos Márk örömmel újságolta, hogy – többéves szünet után – decemberben egy újszülöttel gyarapodott a falu lakossága. Jelenleg hat iskolás és három óvodás ingázik naponta Maglóca és a szomszédos Barbacs között. Merthogy Maglócán se óvoda, se iskola, de még bolt és kocsma sincs.

Ennek ellenére a helyiek nem zúgolódnak, miként a falu vezetője fogalmazott, úgy tűnik, beletörődtek a sorsukba. Igaz, például kenyérből mostanában talán nagyobb a választék, mint régebben, hisz két pékség is kínálja portékáját a községben, sőt, a probán-bután gázt is helybe viszik. Ez is apró öröm a falubeliek számára.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Toledói diákok rábaközi népviseletben

A csornai Hunyadi János Gimnázium a Comenius-program keretében spanyol cserediákokat fogadott a… Tovább olvasom