Kisalföld logö

2017. 11. 25. szombat - Katalin 4°C | 14°C Még több cikk.

Magasabb az uborka idei átlagára

Markotabödöge - Megállt a termelt uborka mennyiségének tíz éve tartó csökkenése a Rábaközben idén. Az átlagár magasabb volt, mint tavaly.
Kilencedszer rendeztek uborkapartit Markotabödögén szombaton. Firtl Mátyás, a megyei közgyűlés alelnöke megnyitóbeszédében arra hívta fel a figyelmet: nincsenek kis- és nagytelepülések, csak gyenge és erős közösségek. „Ha egy közösség erős, képes időtálló rendezvénysorozatot létrehozni" – folytatta a gondolatsort.

Szalánczy Zsolt, a Rábaközi Termelői Értékesítő Szervezet (TÉSZ) vezetője elmondta: tavaly 412 millió forintos forgalmat bonyolítottak, az idei végösszeg pedig várhatóan erős 300 millió lesz, miután a május eleji fagy 80–100 millió forintot vitt el a gyümölcsösökből.

A bevétel nagyobb részét most is az uborka adja, amelynek átlagára augusztus végén 84 forint 94 fillér volt, szemben az egy évvel korábbi 76 forint 58 fillérrel. A szakember örömmel nyugtázta: ebből a zöldségféléből ugyanannyi termett idén a Rábaközben, mint 2006-ban, így megállt a csökkenés egy évtizede tartó tendenciája.

A 3200 tagú – Magyarországon a legnagyobb taglétszámú – TÉSZ helyzetéről szólva Szalánczy Zsolt kifejtette: a tavalyelőtt Szilban befejezett háromkamrás hűtőházban tavaly év végére már kiépítették az ULO-technológiát, aminek révén 3 százalékos oxigénszint mellett sokkal tovább maradnak frissek a zöldségek, gyümölcsök. Ezenkívül rázógépeket és egyéb felszereléseket is vásároltak.

A TÉSZ jövőre kéri az agrártárcától végleges elismertetését, miután öt évre tett vállalásait négy év alatt teljesítette.

Az eseményen díjakat is átadtak. A koroncói Horker kft. két termelő (a magyarkeresztúri Varga Lászlóné és a kónyi Herczeg Lajos), a Dunakiliti Konzervüzem Kft. a termelők közül a bezi Burányi Zoltánné, a felvásárlók közül a szili Rónainé Mészáros Erika tevékenységét ismerte el.

Hancz Gábor

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Véradók, rászorulók, táborozók

Kapuvár - Kapuváron a nyári hónapokban is sikeres véradásokat és eredményes gyűjtőakciókat… Tovább olvasom