Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Magántanárnak nevezték ki

A minap a Semmelweis Egyetemen vehette át egyetemi magántanári oklevelét a dénesfai pszichiátriai osztály vezetője.

Dr. Ostorharics-Horváth György harminc éve vezeti a kapuvári kórház dénesfai osztályát a Cziráky-kastély történelmi falai között, ahol „még a lépcső alatt is a történelem lakozik".

A Semmelweis Egyetem nemrég megtartott díszünnepségén vehette át egyetemi magántanári oklevelét dr. Ostorharics-Horváth György, a győri kórház pszichiátriai osztályának főorvosa, a kapuvári kórház dénesfai pszichiátriai osztályának vezetője, aki évtizedek óta kiveszi részét a gyógyító és tudományos munkából és aki ma is naponta fáradhatatlanul dolgozik. Talán nem véletlenül nevezik Ostorharics professzort a „győri pszichiátria atyjának" Magyarországon.

– Megalapozott szakmai és magánvéleményem is az, hogy a hazai agykutatás a nemzetközi élvonalban van, a kormány olyan program megvalósítását kezdte meg, mely itthon tartja a nemzetközi hírű kutatókat is – mondta lapunknak a professzor. Dr. Ostorharics-Horváth György három évtizede vezeti az 1954-ben alapított dénesfai osztályt. Mint mondta, kezdetben tizennyolc beteg érkezett a történelmi falak közé, majd a későbbiekben volt olyan idő is, amikor 164 pácienst láttak el az osztályon. – A kapuvári anyaintézménnyel kiváló kapcsolatban vagyunk, napjainkban a telítettségünk ideális, 86 beteget látunk el – tette hozzá. Mint mondta, nyitott intézményként működik már a dénesfai is.

Dr. Ostorharics-Horváth György: A hatvanéves jubileumon az ország vezető orvosai látogattak Kapuvárra és Dénesfára.
Dr. Ostorharics-Horváth György: A hatvanéves jubileumon az ország vezető orvosai látogattak Kapuvárra és Dénesfára.

– Ez a szakmai munkán kívül azt is jelenti, hogy intézetünk ellátottjai szerves részét képezik a falu közösségének. A boltban, postán maguk intézik ügyeiket, állandó vendégei a helyi falunapoknak, egyéb rendezvényeknek – mondta Ostorharics professzor. Hangoztatta: a Cziráky-kastély – melyet éppen 2014-ben újítottak fel – körülményei lehetővé teszik, hogy az osztályon kiváló munkát végezzenek dénesfai munkatársai, melynek gyümölcsét éppen az itt lakók aratják le. – Nagy eredménynek tartom a nyitott intézmények bevezetését, amellett, hogy a hazai gyógyászatban is komoly előrelépést jelentenek az évről évre felfedezett gyógyszerek, pszichiátriai eljárások – mondta az osztály vezetője. A professzor lapunknak kiemelte, a betegeket talán csak gyóntató papjuk ismeri annyira, mint a kezelőorvosuk.

Ostorharics-Horváth György a szakmáról szólva sajnálattal állapította meg, hogy a pszichiáterek mellett még 18 szakma – köztük a gyermekgyógyászat – szerepel a magyar orvosi paletta hiányszakmáinak sorában.

– Ki kell emelnem azonban azt is, hogy a dénesfai kastély nemcsak otthont ad ellátottjaink közösségének, de olyan történelmi hátteret is, mely véleményem szerint megdobogtatja az itt élők szívét is – mondta az intézmény vezetője.

Jó példaként éppen Andrássy Ilona grófnő minap megjelent első világháborús naplóját említette. – A könyv alapjául szolgáló jegyzeteket a kastély 1971-es felújítása során két munkás a lépcső alatt elrejtve találta meg – mesélte Ostorharics professzor. A jegyzetek mellett a grófnő (aki első férje, Esterházy Pál halála után Cziráky József felesége volt) a használati tárgyakat, levelezéseket is a lépcső alá rejtette. A három láda tartalma először múzeumba, majd a rendszerváltás után – az iratok kivételével – a család tulajdonába került.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Összeköltözik a csornai Fidesz és a KDNP

A Szent István téri Pártok Házában civil szervezetek, egy cég, illetve a helyi pártszervezetek… Tovább olvasom