Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Magánpénzekből közadomány

Kapuvár - A kapuvári képviselő-testület döntése szerint az önkormányzat közérdekű kötelezettségvállalás címen lakossági pénzeket vár a város fejlesztésére.

A polgármester szerint nem számítanak milliókra, s nincs lehetőség a korrupcióra sem a pénzek nyomán.

„Kapuvár képviselő-testülete döntést hozott arról, hogy a polgármesteri hivatal közérdekű kötelezettségvállalást szervezzen a város területén végzendő alábbi munkákra: útépítés, útfenntartás, útkarbantartás, útfelújítás, útkorszerűsítés. Játszóterek fenntartása, felújítása, karbantartása, újak létesítése. Köztéri műalkotások felújítása, létesítése. Városi sport- és kulturális létesítmények fenntartása, felújítása, létesítése." (Kivonat a kapuvári önkormányzat képviselő-testületének határozatából.)

Honnan jött az ötlet, hogy ezen önkormányzati feladatokra magánpénzeket vonjon be az önkormányzat? – kérdeztük Hámori György polgármestertől.

– Nyilvánvaló Kapuváron, hogy az önkormányzat nehéz anyagi helyzeténél fogva először a fejlesztésre szánt pénzeket kurtítja meg a zökkenőmentes működtetés érdekében. Ugyanakkor kapjuk a kritikákat arra nézvést, hogy a városban milyen fejlesztések kellenének. A közérdekű kötelezettségvállalás egy jogi kategória. Sajnos az adományok befogadására hivatott közalapítványokat már nem alapíthatnak az önkormányzatok, tehát az adakozni vágyók pénzének fogadására ez a jogi forma áll rendelkezésünkre, amire a megyében egyébként már máshol is van példa.

Milyen ellenszolgáltatást nyújt az önkormányzat azoknak a magánembereknek vagy vállalkozásoknak, akik, amelyek hajlandóak pénzt áldozni közcélokra?

– Az elkülönített számlákon kezelt, befizetett pénzekről az önkormányzat igazolást ad. A jogszabályok szerint az adomány bizonyos százaléka leírható az adóalapból és minden kedvezmény elérhető, mint ha alapítványba fizettek volna be. Más ellentételezésre lehetőségünk sincs, de azt gondolom, az adományozás nem is erről szól.

Az előzetes várakozások szerint mennyi pénzre számíthatnak?

– Nem lehet ennek mértékét előre kalkulálni, mi minden pénznek örülünk. Több akut problémája is van a városnak, gondoljunk csak a játszóterek tervezett felújítására vagy akár a sportpálya rendbetételére. Azt nem gondoljuk, hogy ezek teljes költségét bárki is átvállalná, de néhány százezer forint is megkönnyíti a fejlesztések kifizetését.

A korrupció forrása lehet a magánpénzek közérdekű felhasználása, ha az adományozók egyéb területeken ezért kedvezményeket várnak.

– Az önkormányzatok működése annyira leszabályozott, hogy semmilyen helyi kedvezményt nem tudunk adni, a közbeszerzési eljárásokat pedig külsős cég intézi, amelynek szintén elemi érdeke a szabályok betartása, és amúgy sem számítunk tízmilliós befizetésekre. Szomorúnak tartanám az ilyen gondolkodásmódot. Nem hiszem, hogy minden ténykedés mögött hátsó szándékot kell keresni.

Mi az első megvalósítandó cél és érkezett-e rá felajánlás?

– A Fő téri világháborús szobor felújítása jelenleg a legfontosabb tennivalóink egyike. Arról, hogy érkezett volna felajánlás, még nem tudok, hiszen a felhívás is csak most kerül a köztudatba. További célokat a megjelölt témákon belül természetesen a felajánlásokat tevők is meghatározhatnak.

Turbók Attila

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Testvértelepülések, leginkább Erdélyből

A Rábaközben szinte valamennyi községnek van testvértelepülése. Jellemző, hogy erdélyi kapcsolatokat keresnek az önkormányzatok. Ahol tudják, segítik is a határon túli magyarokat. Iskolai felszerelésekkel, könyvekkel, számítógépekkel. Tovább olvasom