Kisalföld logö

2017. 05. 26. péntek - Fülöp, Evelin 12°C | 22°C Még több cikk.

Madár kézben, alga mikroszkóp alatt

Fehértó - Számos lehetőséget kínál a Fertő–Hanság Nemzeti Park természeti értékeinek megismerésére a 10–15 éves gyerekeknek a fehértói tó szomszédságában.

A napokban nyílt meg a Fertő–Hanság Nemzeti Park természetismereti tábora, amelyen az idei első turnusban tizennyolc kiskamasz vesz részt. A fehértói madárvártánál és a tó környékén eltöltött egy hét elsődleges célja, hogy a környék gazdag állat- és növényvilágával megismerkedjenek, illetve szívükkel is ráhangolódjanak a tájék szépségére, hangulatára. Fülöp Tibor táborvezető, a nemzeti park tóközi őrkerület-vezetője elmondta: évek óta megszokott rend szerint zajlik a program. Reggel és este néhány órát ˝madarásznak˝ a gyerekek. Emellett gyakran gyűlnek a mikroszkóp köré, amivel vízmintákat, rovarokat vizsgálnak, algákat, moszatokat határoznak. Meglátogatták már a szürke gulyát is, illetve a napokban kerékpártúrára készülnek a Nyirkai-Hanyba, a lébényi tölgyerdőbe, illetve a forrástavakhoz. Esténként a nagysátorban – Fülöp Tibor jóvoltából – vetített diaképek segítségével is bővíthetik tudásukat a környék, illetve a nemzeti park természeti értékeiről, madár- és állatvilágáról.

– Idén a szeszélyes időjárás, az egymást drasztikusan váltó vihar, meleg, majd kánikula miatt darabra kevesebb a madár, de a fajszámra nem panaszkodhatunk. Így fogtunk és gyűrűztünk már foltos és cserregő nádi poszátát, barátposzátát, énekes nádi poszátát, de cinegét, harkályt, füzikét, vörösbegyet, nádi tücsökmadarat is vettünk ki a hálóból – említette Fülöp Tibor, aki érdeklődésünkre elmondta: a korábban a nádasban éjszakázó több százas fecskerajok szinte néhány példányra csökkentek az elmúlt időben.

A csütörtökön meggyűrűzött egyik poszáta Schmidt Ábel kezéből repülhetett a szabadságba. Fotók: Bertleff András
A csütörtökön meggyűrűzött egyik poszáta Schmidt Ábel kezéből repülhetett a szabadságba. Fotók: Bertleff András

A táborvezető érdekességként szólt arról is, hogy idén mindegyik turnusban lesznek olyan gyerekek, akiknek szülei a hajdani legendás ornitológiai táborok résztvevői voltak. Így például Schmidt Attila nyelvtanár is, aki annak idején általános iskolásként szeretett bele a természetbe, Fehértóba és most 7 éves kisfiát, Ábelt hozta rövid ˝próbaidőre˝. A rábapatonai Gintli Gábor és Dávid másfajta késztetés miatt érkeztek a tóhoz. A közelben lakó nagymamájuknál nyaraltak, aki arra biztatta őket, jelentkezzenek. Kicsit elfáradnak ugyan estére, de mivel – szó szerint – kezükbe vehetik a természetet, nem bánták meg döntésüket.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Erdőtűz Ivánnál - megfékezték a lángokat

Kigyulladt az erdő Iván, Cirák és Gyóró között csütörtökön délben. A lángokat másfél óra alatt… Tovább olvasom