Kisalföld logö

2017. 07. 24. hétfő - Kinga, Kincső 20°C | 30°C Még több cikk.

Ma már csak az emlékek szépek

Volt határőrök találkoztak a napokban Csornán, az egykori laktanya területén. Az emlékeik szépek, igaz, a létesítmény egy részének mostani állapota nem derítette őket jókedvre.

Az egykori csornai laktanyában szolgálatot teljesítő sorállományú és hivatásos határőrökre emlékeztek a hétvégén. A létesítmény parkjában felállított emléktáblánál helyezték el a tisztelet virágait. A találkozót Takács Imre nyugállományú határőr alezredes szervezte.

A Kisalföldnek elmondta: szomorú látni, hogy milyen állapotban van most a csornai laktanya. Legalábbis azok az épületek, melyeket eddig nem hasznosítottak.

– A határőrség megszüntetése óta nekünk, nyugdíjasoknak sincs igazi „gazdánk" – fogalmazott Takács Imre. – Emiatt igyekszünk magunk szervezni életünket és tartani a kapcsolatot egymással. Az elmúlt években számos emléktábla felállítását kezdeményeztem, melyek méltó találkozóhelyei az egykori határőröknek.

A csornai laktanyában szolgálatot teljesítő, egykori sorállományú és hivatásos határőrök találkoztak a minap. Zászlóval a kezében az összejövetel szervezője, Takács Imre alezredes.
A csornai laktanyában szolgálatot teljesítő, egykori sorállományú és hivatásos határőrök találkoztak a minap. Zászlóval a kezében az összejövetel szervezője, Takács Imre alezredes.


Takács Imre 1960-ban került sorállományúként Csornára, rövidesen Hegyeshalom és Ajka közelébe, őrsre helyezték. Huszonhét hónapos szolgálat után szerelt le, de a határőrségtől nem vált meg, azaz „bent maradt". 1965 augusztusában tiszthelyettesként került vissza a rábaközi városba. Ezután elvégezte a főiskolát és évtizedekkel később alezredesként vonult nyugdíjba.

– Jó életünk volt a csornai laktanyában. Igazán bajtársak voltunk úgy a sorállománnyal, mint a tisztekkel együtt. Most, évtizedek után jó volt újra Csornán lenni. Igaz, talán a rossz idő miatt kevesen fogadták el a meghívásunkat. Jó érzés volt újra az egykori szolgálati helyünkön járni, bár a látvány nem mindig volt szívderítő. Szépen felújították és átalakították például a legénységi épületet, ahol most lakások vannak, ám néhány épületrész bizony elhanyagolt állapotban van. A jelen ellenére mi jó szívvel gondolunk vissza a laktanyában eltöltött évekre, évtizedekre – jegyezte meg Takács Imre alezredes.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyre több az elsős a Rábaközben

A Rábaköz iskoláiba egyre kevesebb első osztályost íratnak be. Tovább olvasom