Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Ma is népviseletben a nászmenet Szanyban

Élő hagyomány Szanyban a népviseletes lakodalmas.
A falu néptáncegyüttese több mint két évtizede turisták miatt tanulta meg az egykori szokásokat, ma már évente több összeházasodó pár igazi lagziján is felelevenítik azokat.

2013-ban már három összeházasodó pár tiszteletére járták el régi szokás szerint a templom előtt a körverbunkot a szanyi néptáncosok és egy szeptemberi esküvőn is ezt tervezik. Ha a helyi táncegyüttes egyik tagja megy férjhez vagy nősül meg, ez természetes – éppúgy, mint egykor. De már más helyiek is megkérték őket a tradíciók felidézésére és szívesen megtették: mintegy negyvenen népviseletben kísérik ilyenkor a menyasszonyt és a vőlegényt. Más települések is megirigyelték tőlük a szokás újraélesztését, így divat lehet belőle. A szanyi táncosok azt mondják: hajrá, másolják le ötletüket, de csak a saját hagyományaik szerint!

A Szanyi Bokréta Néptáncegyüttest 1931-ben alapították a bokrétamozgalom keretében, amikor számos faluban a parasztság csoportot hozott létre, hogy hagyományait rendszeresen színpadon mutassa be. Néptáncmozgalmunk fontos szakaszának emlékét a szanyi együttes nevében őrzi. A helyi lakodalmast azonban csak huszonöt éve vették fel „repertoárjukba", idegenforgalmi megrendelésre. Töreki Imre, az együttes vezetője az idősektől gyűjtötte össze a ceremónia pontos menetét, még a tradicionális lakodalmas sütemények receptjét is. A félnapos táncos esküvőt akkoriban évente mintegy tízszer is eljátszották, főként Fertőszéplakon a tájházaknál és az ottani vendéglőben. A menyasszonykikéréstől egészen a menyasszonytáncig osztrák, német, holland, orosz turisták kedvéért.

A szanyi lakodalmas szokások szerint a vőlegény rokonai bekopogtatnak a lányos házhoz, de csak akkor engedik be őket, ha találós kérdésekre megfelelnek. Majd „kikérik" az arát, de az igazit csak harmadszorra engedik ki a házból. Előtte álmenyasszonyokat, banyának, púpos férfinek öltöztetett rokonokat ajánlanak fel. Ezután a férjhez készülő lány könnyezve, dallal búcsúzik szüleitől, barátnőitől. A hagyományos ételeket, fogásokat szép, archaikus köszöntők kíséretében tálalták. A párnás táncot eljárták lakodalomban is. Körben járták, s akinél a párna volt, az párt választott: rátérdeltek a párnára, puszit váltottak és egypárat fordultak. Majd a kiválasztott vihette tovább a párnát, mindenkire rákerülhetett a sor.


Igazi lakodalmat akkor változtattak először időutazássá, amikor az együttesvezető lánya, Virágné Töreki Stefánia férjhez ment. A kilencvenes évek elején tartott lagzijában szinte minden úgy történt, mintha 1928-ban lett volna. S azóta évente egy-két alkalommal megismétlődik ez a látványos múltidézés, amikor egy-egy helyi néptáncos házasodik. Viseletbe öltözött falubeliek alkotják a nászmenetet, kísérik a vőlegényt és a menyasszonyt a polgári, a templomi esküvőre. Sorfalat állnak nekik s amikor kijönnek a templomból, eljárják a szanyi körverbunkot, ami a magyar férfitáncok közt azért különlegesség, mert nem egy-egy táncos rögtönöz figurákat, hanem együtt táncolnak kör alakzatban a férfiak, szigorú rend szerint. Utána forgatják meg párjaikat, a lányokat, az asszonyokat is.

Fotó: inforabakoz.hu
Fotó: inforabakoz.hu


A múlt hétvégén Dani Rékának és Kovács Rolandnak táncoltak. Az ifjú férj elmondta: felemelő, hogy barátai rögtön élete fontos pillanata után így köszöntötték. „Ez a legszebb ajándék, mert éppen úgy tették, ahogy a nagy- és a dédszüleink is átélhették. Szavak nélkül, szívből. Többen látványosságként csodálták a táncot, nekünk felejthetetlen emlék és érték, valami maradandó, állandó ebben a rohanó világban. Évszázadokon átívelő tradíció, aminek jó részese lenni. Remélem, majd a mi unokáinkat is ugyanezzel a tánccal köszöntik, ha esküsznek" – mondta a férfi.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Parlagfű a megyében kétszáz hektáron

Helikoptert is bevet a megyei kormányhivatal a parlagfüves területek felderítésére. Tovább olvasom