Kisalföld logö

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 12°C | 23°C Még több cikk.

M85 - Kónyi vita: akkor ki intézte el a vadátjárót?

Ismét fellángolt a kónyi közélet. A polgármester vitatja a helyi civilek intézkedéseit, akik ezt kikérik maguknak.
A minap az M85-ös főút mentén tartott sajtótájékoztatót Loppert Dávid, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. kommunikációs igazgatója, a kónyi vadásztársaság képviselője és helyi civilek.

A megjelent cikk kapcsán Aller Imre kónyi polgármester kereste meg lapunkat, reagálva a leírtakra.

– Meglepve olvastam a Kisalföldben, hogy „kónyi civilek" intézték el, hogy vadátjáró épül a Csorna–Győr gyorsforgalmi út alatt, Kónyt is érintve.

Kóny önkormányzatának képviseletében a tervezés és az előzetes egyeztetések minden fázisában részt vettem. 2006–2009 között a tervezés idején rendszeres egyeztetések zajlottak a tervezőkkel, illetve a Nemzeti Infrastruktúra Zrt. képviselőivel, melyekről jegyzőkönyvek készültek. Az említett tárgyalásokon Kóny közigazgatási területét érintő kérdésekben – köztük a vadátjárás biztosítása – folyamatosan felhívtam a figyelmet és megoldást kértem. Az említett egyeztetéseken „kónyi civillel" nem találkoztam. Az épülő út kapcsán a vadátjárók építése egyébként sohasem volt kérdés vagy probléma, az a tervek minden változatában szerepelt. Ilyen tartalommal módosítottuk településünk rendezési tervét is. Ezt többször elmondtam az egyeztetések mellett lakossági fórumokon, közmeghallgatásokon, tervbemutatókon. A folyamat lezárását követően 2010 márciusában kiadták az érvényes építési engedélyt, mely azóta sem változott. Nem értem tehát, hogy 2014-ben hogyan lehet megoldani olyan problémát, ami már 2010-ben sem létezett. Nem beszélve arról, hogy már 2013-ban nagy örömünkre megkezdődött az M85-ös gyorsforgalmi út építése a 2010-es tervek alapján – írta a Kisalföldnek a polgármester, melyre a sajtótájékoztatón is nyilatkozó Balázs Péter helyi civil válaszolt.

– Nem kívánok magyarázatba bocsátkozni, azonban a tényekhez ragaszkodom. A vadak átjárásának problémája nem új keletű. Számos esetben szembesültünk azzal, hogy a 85-ös út a vadállományban milyen komoly kárt okoz. Több díjesélyes vad pusztult el a forgalom miatt Kóny térségében, a mostani beruházás pedig vadátjárók kiépítése hiányában megakadályozta volna a nagyvadmozgást. A probléma téma volt a faluban, különösen a vadászok körében, ezért is jeleztem a beruházás koordinálójának, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.-nek (NIF) több ízben. Aller úr figyelmét elkerülte, hogy az általa hivatkozott 2010-es tervek 2013-ban módosultak a vadátjárók számának növelésével, illetve a zajvédő fal magassága vonatkozásában. Amiért ismételten felvettem a kapcsolatot a NIF-fel, az volt, hogy a kónyiaknak, a vadászoknak nem volt információjuk ebben a kérdésben. Örömömre szolgált, hogy közreműködésemmel az érintetteket a médián keresztül friss információval sikerült ellátni. Azt pedig sajnálatosnak tartom, hogy Aller úr nem tud falunk civiljeinek kezdeményezéseiről – reagált Balázs Péter.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Íjászok, lovasok és Nótár Mary Kapuváron a Gartai napon

Hagyományosan a kapuvári városrészben tartják idén is Szent István ünnepét szombaton. Tovább olvasom