Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

M85-ös építése - Kónytól olyat várnak, amit lehetetlen teljesíteni

A kónyi önkormányzat nem tud állami kezelői feladatokat ellátni országos közúton. Két körforgalom áramszámláját sem vállalhatják át. Aller Imre polgármester nézetkülönbségekről beszélt a Kisalföldnek.

Az M85-ös főút építése miatt Kónyban is változik a forgalmi rend. Zsákutca lesz például az egyik bekötőút, az Új Élet utca pedig községiből állami kezelésbe kerül. Legalábbis így szólt az előzetes egyezség a helyi önkormányzattal. Hogy aztán így is lesz-e, már nem olyan biztos. Mint ahogy az sem, építenek-e ki közvilágítást a két körforgalomban, melyeken át a faluba lehet letérni a főútról.

Az Új Élet utcán keresztül tudják majd a kónyiak megközelíteni az M85-öst. Egyelőre nem tudni még, hogy községi vagy állami úton-e.
Az Új Élet utcán keresztül tudják majd a kónyiak megközelíteni az M85-öst. Egyelőre nem tudni még, hogy községi vagy állami úton-e.

Aller Imre, Kóny polgármestere foglalta össze a Kisalföldnek a történteket.

– Mióta a 85-ös főút fejlesztéséről szó van, tudott volt, hogy a mostani 8502-es számú bekötőút, azaz a Soproni utca ezen része zsákutca lesz – fogalmazott Aller Imre. – Az M85-ös főút jogerős építési engedélye pedig tartalmazza, hogy az önkormányzattal kötendő megállapodással az Új Élet utca állami kezelésbe kerül, a 8502-es út viszont községibe. Megállapodás viszont azóta sincs. A mi álláspontunk az, hogy akkor vesszük át az érintett útszakaszt, ha azt elfogadható állapotba hozzák. Most ugyanis járhatatlan, kritikán aluli. A helyiek még aláírásokat is gyűjtöttek, az íveket a közútkezelőnek küldtük el. Mióta ugyanis kiderült, hogy a falué lesz, senki nem csinált vele semmit, hagyták tönkremenni.

A kónyi önkormányzat többször jelezte a hatóságoknak, hogy mi az átvétel feltétele, de továbbra sem történt semmi. Februárban aztán érkezett egy levél a Közútfejlesztési Koordinációs Központtól (KKK). Ebben tudatják, hogy minden marad a régiben. Azaz az Új Élet utca Kónynál, a Soproni utca az államnál.

– Azt várják tőlünk, hogy egy országos közúton lássunk el kezelői feladatokat – hökkent meg Aller Imre. – Ez nem fog menni. Mi tartjuk magunkat az eredeti álláspontunkhoz.

Nézetkülönbség van az M85-ös főút kónyi csomópontjával kapcsolatban is. Kónynál két körforgalmat alakítottak ki, a tervek szerint szabvány szerinti megvilágítással. Megkeresték az önkormányzatot, hogy a közvilágítás költségeiből mennyit vállalna a falu.


– Közöltük, hogy az egyik, a belterületi körforgalom éves áramszámláját, közel egymillió forintot átvállaljuk. Nemsokára értesítést kaptunk, hogy a koordinációs központ a szabvány alóli felmentést kért, így egyáltalán nem lesz közvilágítás a két körforgalomban. A kérdést úgy állítják be, mintha a mi felelősségünk lenne és miattunk nem építenék ki a világítást. Képviselő-testületünk továbbra is az első határozathoz tartja magát és átvesszük a belterületi körforgalom áramszámláját. Azt viszont, hogy ne legyenek lámpák, nem tudjuk elfogadni. Balesetveszélyes és felelőtlenség, ha nem építik ki. Az önkormányzatot felelőssé tenni pedig nem tisztességes – jelentette ki Aller Imre.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. a Kisalföld érdeklődésére a 8502-es főúttal kapcsolatban úgy reagált, hogy padkanyesést, majd később kátyúzást végeznek a szakaszon. A felújításokról nem a társaságnál döntenek. Megkerestük a Közútfejlesztési Koordinációs Központot (KKK) is, de levelünkre, kérdésünkre nem érkezett válasz. Az M85-ös főút építését koordináló Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.-nél is azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a KKK az illetékes a kónyi panasz ügyében. 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

M85-ös építés - Kész a nagy fal Kónynál - videó

Vajon mit szólnak a falhoz a közelben lakó kónyiak? Tovább olvasom